21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 11:46 | Son Güncelleme: 28.02.2024 11:57

Toyota 600 binden fazla aracını geri çağırıyor

Toyota, bir hafta arayla ikinci kez kaza riskini artırabilecek sorunlar nedeniyle 600 binden fazla kamyonet ve SUV aracını geri çağırdı. NYT, geri çağırmaların bir hafta arayla ikinci kez yapıldığını yazdı
Toyota 600 binden fazla aracını geri çağırıyor

Aimee Ortiz / New York Times

Toyota ABD'deki 600 binden fazla kamyonet ve SUV aracını kaza riskini artırabilecek farklı sorunlar nedeniyle gönüllü olarak geri çağırdığını söyledi. 21 Şubat'ta yapılan ilk duyuruda, 2022-24 model yıllarına ait belirli Toyota Tundra, Tundra Hybrid ve Lexus LX600 araçları ile 2023-24 model yıllarına ait Sequoia Hybrid araçları da dahil olmak üzere yaklaşık 280.000 aracın geri çağrıldığı belirtildi. Toyota yaptığı açıklamada, araç boş konuma getirildiğinde şanzımanın hemen devreden çıkmayabileceğini belirtti.

Toyota’dan yapılan açıklamada bu kusurun motor gücünün bir kısmının tekerleklere aktarılmaya devam etmesine izin verebileceği ve aracın düz bir yüzey üzerindeyken ve fren uygulanmadığında kazara düşük hızda ileri doğru kaymasına ve dolayısıyla çarpışma riskinin artmasına neden olabileceği belirtildi.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin web sitesinde yayınlanan bilgi raporu, etkilenen araçların "yanlışlıkla düşük bir hızda ilerleyebileceğini" söyledi. Şirkete göre ikinci geri çağırmada 2022 ve 2023 yılları arasında yaklaşık 381.000 Toyota Tacoma kamyonetini etkiledi. Toyota yaptığı açıklamada, arka aks grubunun uçlarında kalan kaynak kalıntılarının somunların zamanla gevşemesine ve sonunda düşmesine, potansiyel olarak bir parçanın akstan ayrılmasına neden olabileceğini söyledi.

Fren performansını etkileyebilir

Toyota “Ayrılma meydana gelirse, bu durum aracın stabilitesini ve fren performansını etkileyebilir, bu da kaza riskini artırabilir" dedi. Toyota sözcüsü Amanda Roark, yalnızca 2022 ve 2023 tarihli Tacoma modelinin bu geri çağırmadan etkilendiğini söyledi. Roark “Araç gevşek somunlarla çalıştırılırsa sürücü bir titreşim yaşayabilir, anormal bir ses duyabilir ve/veya diferansiyel yağı sızıntısı gözlemleyebilir” dedi.

Toyota, geri çağırmaya neden olan sorunların herhangi bir kazaya veya yaralanmaya yol açıp açmadığı konusunda yorum yapmadı. Etkilenen araçların sahiplerinin geri çağırma konusunda nisan ayı sonuna kadar bilgilendirileceğini söyleyen Toyota uygun onarımlar için yerel bayilere gitmeleri gerektiğini açıkladı.

© 2024 The New York Times Company