14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.12.2023 08:23 | Son Güncelleme: 16.12.2023 08:33

Trump sabıka fotoğrafındaki kıyafetinin parçalarını satıyor

Donald Trump'ın öfkeli sabıka fotoğrafı, medyada yayınlandığı günden beri popülerliğini koruyor. New York Times, fotoğraf çekildiği sırada Trump'ın giydiği takım elbisenin parçalarının satılacağını duyurdu
Fotoğraf: NFT INT -The New York Times
Fotoğraf: NFT INT -The New York Times

Vanessa Friedman / New York Times

Donald Trump, 24 Ağustos'ta hakkındaki dördüncü suç duyurusu nedeniyle kaydını yaptırmak için Georgia Adliyesi’ne girdiğinde sabıka fotoğrafı çektiren ilk eski başkan (ve şu anki ilk başkan adayı) olduğunda, Amerikan tarihinde beneri görülmemiş bu anının fotoğrafının sembol haline geleceği görülüyordu. Ancak şimdi apaçık görünüyor ki Trump ve ekibi sabıka fotoğrafını daha başka bir şekilde görmeye başladı. Özellikle de yeni bir politik popüler kültür efsanesi yaratacak bir hatıra eşyası için kaynak metaryal olarak. 

Trump’ın öfkeli sabıka fotoğrafı neredeyse bir gecede kupalara, tişörtlere ve posterlere basıldı. Ayrıca temsil ettiği her şey bağış toplama çalışmalarının önemli bir bileşeni olarak kullanıldı. Ardından bu hafta Trump adının ve görselinin resmi lisans sahibi olan NFT INT, özel bir "Mugshot Edition" NFT seti satmaya başladı. Bu sette Trump, sabıka fotoğrafında giydiği takım elbise ve kırmızı kravatla yer alıyor. NFT INT web sitesi bu giysiyi "Amerikan tarihindeki tarihsel açıdan en önemli eser” olarak adlandırıyor. 

Kart alana akşam yemeği

Satışa sunulan 47 sanatçı Clark Mitchell tarafından yaratıldı. Sanatçı bu kartlarda Trump’ı Kaptan Amerika olarak tasvir ediyor ve Lincoln Anıtı'nda Lincoln'ün yerine oturtuyor. ​Kartlar tekli olarak 99 dolara ya da 4.653 dolardan tüm set halinde satın alınabiliyor. Bu kartlarda Trump’ın takım elbisesinin bir örneği ve Mar-a-Lago'da özel bir akşam yemeğine davetiye içeren fiziksel bir kart (bazıları Trump tarafından imzalanacak) da bulunuyor.

Fotoğraf: NFT INT -The New York Times

 

100 adet NFT kartı satın alanlar ceket veya pantolonun bir parçasını, ayrıca kravatın bir parçası ve Mar-a-Lago'daki akşam yemeğini de almış olacaklar.  NFT INT web sitesine göre Trump’ın sabıka fotoğafındaki takım elbisesinin değeri paha biçilemez. Şu an ellerinde 2.024 (seçim yılıyla aynı sayıda) alıcıya yetecek kadar küçük takım elbise parçası ve 225 alıcıya yetecek kadar kravat parçası var.

Potansiyel tarihi eser

Başka bir deyişle, bu sadece bir takım elbise değil, potansiyel bir tarihi eser. Sabıka fotoğrafındaki takım elbise Trump’ın kariyerinde göreve başladığı gün giydiği kıyafetten daha önemli. NFT INT sözcüsü ve Propheta Communications CEO'su Kevin Mercuri'ye göre ilk iki kartın 24 saatten biraz daha uzun bir sürede tükendiği sabıka fotoğrafının baskıları, piyasaya sürülen üçüncü NFT kart seti. Yeni teklif, web sayfasının üst kısmında Trump’ın davayı onayladığı bir video ile birlikte geliyor. 

Takım elbisesini şirkete verdi

Mercuri, takım elbise parçalarını satma fikrinin  NFT INT'den geldiğini ve sporcuların forma parçalarını taraftarlara satma şeklinden ilham aldığını söyledi. Trump'ın trendlerin farkında olduğunu ve teklife olumlu yaklaştığını belirten Mercuri, cömertçe takımını NFT INT'e verdiğini ve halkın tarihi parçaya sahip olmak istediğini hissettiğini söyledi. 

Takım elbisenin kimliği daha sonra MEARS şirketi tarafından doğrulandı. Şirketin CEO'su Troy R. Kinunen, CollectTrumpCards adlı ekibin elbiseyi doğrudan Başkan'dan temin ettiğini ve MEARS'ın daha sonra giysinin cep yerleşimi, Trump’ın dik durması için arkaya diktirdiği ceket yakası ve düğmeleri dahil olmak üzere belirli tasarım unsurlarını fotoğraf ve videolar ile karşılaştırarak doğruladığını söyledi. (Trump'ın sahip olduğu mavi elbiselerin sayısı göz önüne alındığında, ayrımı nasıl yapabildiklerini anlamak zor.)

"Halkın doyumsuz bir iştahı var"

Sabıka fotoğrafındaki takım elbisenin parçalarının satılması örneklerine hayran kültüründe daha önce de rastlandı. Christie’s Müzayede Evi’nin başkan yardımcısı ve çanta satış sorumlusu Paige Rubin, ünlü ve kötü şöhretli kişilere ait hediyelik eşyalara yönelik halkın doyumsuz bir iştahı olduğunu söyledi. Müzayedelerdeki en değerli hatıra parçaları çoğunlukla kaynağına göre belirlendiğini ifade eden Rubin, satılan nesnelerin hayran kitlesinde yakı uyandırdığını ya da kariyerindeki ikonik bir anla bağlantılı olup olmadığını değerlendirdiklerini belirtti. 

Moda Teknoloji Enstitüsü tarihçisi Summer Anne Lee'nin de benzer şekilde belirttiği gibi birçok başkan da dahil olmak üzere kamuya mal olmuş kişilerin hatıra eşyalarının müzayedede satılması konusunda eski bir gelenek var. Abraham Lincoln'ün kanlı çarşaflarının parçaları düzenli olarak müzayedeye çıkıyor ve Richard Nixon'un istifası sırasındaki gözlükleri 2005 yılında 1.955 dolara satılıyordu. 2019 yılında Hitler'in eşi Eva Braun'a ait olduğuna inanılan bir çift külotun fiyatı neredeyse 5.000 dolardı.

“Duyulmamış bir şey”

Bununla birlikte, Melania Trump'ın kendi NFT’sinde en dikkat çekici Beyaz Saray kıyafetlerinden birini (2018'deki Fransa devlet ziyareti sırasında giydiği beyaz şapkayı) satmasına ve Trump'ın kendi markasından para kazanma geçmişine rağmen Lee, diğer siyasi adayların cesaret edemeyeceği bir şekilde, yaşayan bir başkanın kendi hatıralarını kendi kârı için satmasının neredeyse duyulmamış bir şey olduğunu söyledi. Her ne kadar NFT INT, Trump organizasyonu ya da şirketlerinin bir parçası olmasa da Trump muhtemelen satışlardan belli bir yüzde alacaktır. Bu da takım elbiseyi mümkün olduğu kadar çok parçaya bölmeyi (hem finansal hem de fiziksel olarak) Trump’ın kârına çıkarıyor. 

Sonuçta, eğer bir giysi tarihi olarak kabul ediliyorsa, onu bütün halinde tutmak daha çok istenilen bir seçim gibi görünebilir. Bu durum takım elbisenin bir müzede veya başkanlık kütüphanesinde (veya Marilyn Monroe'nun "Doğum Günün Kutlu Olsun, Sayın Başkan" şarkısını söylediğinde giydiği elbiseni Ripley'in İster İnan İster İnanma! müzesinde olması gibi) sergilenmesine olanak tanıyacaktır.

Öte yandan koleksiyonlarda bulunan en küçük giysi parçalarının çoğu genellikle dini objeler ya da şehit elbiselerinin parçaları oluyor. Sabıka fotoğrafı kıyafetine aynı şekilde davranmak Lee’ye göre Trump'ın giydiği elbisenin hayranları için diğerlerinden daha motive edici olacağına inandığını gösteriyor. Lee “Bunu dini kıyafet parçaları gibi sunuyorlar. Bu da Trump'ın ülke için zorluklardan geçmiş bir aziz olduğunu ima ediyor” dedi. 

© 2023 The New York Times Company