29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 23:00 | Son Güncelleme: 20.03.2024 23:01

Ukrayna küçük kazanımlarını korumak için savaşıyor

ABD, Ukrayna'nın stratejik olarak önemsiz yerleri savunduğunu öne sürerken, Ukrayna ise stratejik değeri az olan yerleri savunmanın kayıplara ve silah maliyetine değdiğini, çünkü saldıran Rusların daha da yüksek bir bedel ödediğini düşünüyor
Ukraynalı askerler Zaporijya bölgesinde ABD'den gelen bir Stryker zırhlı aracıyla eğitim yapıyor, 15 Mart 2024 (Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times)
Ukraynalı askerler Zaporijya bölgesinde ABD'den gelen bir Stryker zırhlı aracıyla eğitim yapıyor, 15 Mart 2024 (Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times)

Andrew E. Kramer - Maria Varenikova / The New York Times

Ukraynalı askerler etraflarında toplar patlarken saatlerce siperlerde saklandı, ardından zırhlı bir personel taşıyıcının güvenliğine koştu - ancak bir yandan da kamikaze drone tarafından kovalandılar.

"Tek görebildiğim gözlerimdeki kıvılcımlardı" diyen bir çavuş, kendilerini takip eden insansız hava aracının nasıl havaya uçtuğunu, kendisini ve ekibini yaralı ama bir şekilde hala hayatta bıraktığını anlattı. İsim olarak askeri protokole göre sadece ilk adı olan Oleksandr'ı kullanmak istedi.

Hücumda olduğu topraklarda savunmaya geçti

Oleksandr'ın aracının bu yılın başlarında vurulduğu Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya bölgesindeki düzlükte çatışmalar 10 aydır iki aşamada sürüyor: Önceleri Ukrayna güçleri hücumda görüldü, şimdi de Rusya'nın Ukrayna'nın geçen yaz karşı saldırıda zemin kazandığı bölgeye saldırılarını arttırmasıyla savunmada.

Askeri analistler Ukrayna'nın stratejisini "tut, güçlendir ve vur" olarak tanımlıyorlar: Ülkenin güneydoğusundaki hattı tutmak, birliklerini taze birliklerle takviye etmek ve Rusya içindeki petrol rafinerilerine ve askeri lojistik hedeflerine uzun menzilli insansız hava araçlarıyla saldırmak.

(Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times)

 

Bu alanın güney ucunda Robotyne köyü yer alıyor. Ukrayna burayı geçen yaz, sadece bir ilerleme sağlamakla kalmayıp Rusları güney cephesi boyunca geri itmeye başlamak için güçlü bir karşı saldırı gerçekleştirdi.

Baskı hafifler ama sembolik kayıp olur

Cephe hattındaki bu uç noktayı işgal eden Ukrayna güçleri üç yönden saldırıya uğrayabilir ve bu da bir ikilem yaratır: Bu cepten vazgeçmek üzerlerindeki baskıyı hafifletir, ancak aynı zamanda savaşta sembolik bir gerilemeye işaret eder, geçen yıl yüksek kayıplar ve tahrip edilmiş silahlar pahasına kazandıkları bölgeyi kaybederler.

Geçen hafta görüşülen ve yakın zamanda cephede savaşmış olan askerler, cephede her iki yönde de küçük dalgalanmalar olduğunu ve Rus topçusu tarafından kötü bir şekilde vurulduklarını anlattılar. Savunma bakan yardımcısı General Ivan Havryliuk Pazartesi günü Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, cephe hattı boyunca Rusya'nın Ukrayna'dan yedi kat daha fazla topçu mermisi attığını söyledi.

ABD'den gelen silahlar faydalı oldu

Stryker zırhlı araçları da dahil olmak üzere geçen yıl karşı saldırı için bağışlanan Amerikan silahları, şimdi savunma amaçlı savaşan askerleri bu saldırılardan korumakta yararlı oldu.

(Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times)

 

Ancak ABD siyaseti şimdi silah tedarikini tehdit ediyor. Yaklaşık 60 milyar dolar değerindeki askeri ve mali yardım paketi, bazı Cumhuriyetçilerin itirazları nedeniyle Kongre'de aylardır bekletiliyor. Biden yönetimi geçen hafta, daha önce onaylanan yardımdan kalan fonları kullanarak 300 milyon dolarlık geçici askeri yardım göndereceğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Salı günü yaptığı açıklamaya göre Rus kuvvetleri Robotyne ve civarındaki bölgelere geçtiğimiz gün dokuz kez saldırdı. Ukraynalılar geçen yıl köyü ele geçirdiklerinde Rusya'nın ana tanksavar savunma hattını delmişlerdi. şimdi Ruslar onları geri püskürtmeye ve bu boşluğu doldurmaya çalışıyor.

Stratejik olmayan noktaları ısrarla savunuyorlar

Bahmut ve Avdiyivka gibi, savaş öncesi nüfusu yaklaşık 500 kişi olan Robotyne de artık sadece bir harabe. Savaş boyunca ABD'li yetkililer Ukrayna'nın bu tür yerleri savunmak için çok uzun süre direndiği, stratejik değeri çok az olan harap kasabalara tutunmak için asker ve mühimmat harcadığı yönündeki endişelerini defalarca dile getirdi.

(Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times)

 

Ancak Ukrayna için Robotyne'nin etrafındaki bölge, en azından şimdilik, uğruna savaşmaya değer olmaya devam ediyor.

Sembolik olan stratejik öneme kavuşuyor

Savunma bakanının eski danışmanlarından Yurii Sak çatışmalarla ilgili olarak "Bir noktada sembolik olan stratejik hale geliyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bu tip kazanımları savunmak moral için önemli, halkın desteği için önemli, kazanma potansiyelimize olan içsel inanç için önemli".

Sak'a göre çatışmalar, saldıran Ruslar için savunma pozisyonundaki Ukraynalılara kıyasla daha maliyetli. "Bu hesaplama devam ettiği sürece, mevcut topraklarda kalmak mantıklı duruyor" dedi ve ekledi: "Bu bir savaş ve dolayısıyla her iki taraf için de kayıplar kaçınılmaz"

Rusya şu anda kuzeydoğu Ukrayna'daki Rus sınırından güneydeki Dinyeper Nehri'ne kadar 965 km uzunluğunda bir hilal şeklinde uzanan tüm cephe hattı boyunca taarruz halinde. Kremlin'in ordusu mühimmat, insan gücü ve havacılık alanındaki avantajını kullanıyor.

Ruslar eski mahkumları da kullanıyor

Rusya, eski mahkumlardan oluşan birlikleri görevlendirerek ordusunun saflarını genişletti. Malzemelerini yenilemek için Kuzey Kore ve İran'dan top mermileri, füzeler ve patlayıcı insansız hava araçları satın alıyor. Uçakları güvenli bir mesafeden hedeflerine süzülen bombalar bırakarak Ukrayna hava savunmasından kaçınıyor.

(Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times)

 

Ukrayna ordusu, Rusya'nın sadece bu yıl 3 bin 500'den fazla süzülen bomba attığını söyledi. Moskova'nın elektronik savaş araçları Ukrayna'nın uydu güdümlü silahlarının sinyallerini bozuyor ve koordinatlarını karıştırıyor.

Sonuç ise Şubat ayında Ukrayna'yı Donbas bölgesindeki küçük Avdiyivka kentinden çıkaran ezici bir kayıp oldu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'na göre o tarihten bu yana Rusya, cephe boyunca yedi noktada kara saldırıları ve hava bombardımanının bir kombinasyonuyla saldırıyor.

Kuzeydoğuda Rus güçleri çam ormanları arasından Oskil Nehri üzerindeki Kupiansk şehrine doğru ilerliyor ve Ukrayna'nın 2022 sonbaharında karşı taarruzla elde ettiği kazanımları tersine çevirmeye çalışıyor.

Ruslar dört saldırı hattından ilerliyor

Kömür madenleri ve fabrikalarla dolu tepelerden oluşan Donbas bölgesinde Rusya, Avdiyivka'yı ele geçirerek yarattığı açıklardan faydalanmak için dört saldırı hattında ilerliyor. Ukrayna güçleri şehrin batısında savunma pozisyonlarını koruduklarını söylerken, Rusya ilerlemeye çalışırken birkaç küçük köyü ele geçirmiş durumda.

Rusya, güneydeki Kherson kenti yakınlarında, Dinyeper Nehri'nin doğu yakasında, Rusya'nın kontrolünde olan bir bölgede Ukrayna'ya ait bir karakola saldırıyor. Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin Pazartesi günü mevziye üç kez saldırdığını söyledi.

Washington cephesinde belirsizlik havası

Oradaki mevziye ikmal, teknelerle yapılıyor ve Robotyne çevresindeki hatlardaki şişkinlik gibi burası da istikrarsız. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın on binlerce askerinin ölümüne ve yaralanmasına mal olduğu için bu savaşların değerli olduğunu söylüyor ancak Washington'da bu konuda kuşkular var.

McCain Enstitüsü Direktörü Evelyn Farkas, Biden yönetimine atıfta bulunarak, "Yönetimin hayal kırıklığına uğradığını anlıyorum" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Askeri kararların tamamen askeri mi olduğu yoksa siyasi baskı ve hatta yönlendirmeden mi etkilendiği belli değil"

©️ 2024 The New York Times Company