19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.03.2022 11:44 | Son Güncelleme: 30.03.2022 11:47

4 Avrupa Birliği ülkesi 43 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Rus diplomatları casusluk şüphesi sebebiyle sınır dışı eden ülkelerin sayısı günbegün artıyor. Son olarak 4 Avrupa Birliği ülkesi, 43 Rus elçisini sınır dışı etti. Rusya’nın misilleme yapması bekleniyor
Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes
Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes

Ada Petriczko / The New York Times

Belçika, Hollanda, İrlanda ve Çekya yetkilileri salı günü yaptıkları açıklamada 43 Rus elçisini sınır dışı ettiklerini duyurdu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı bu hamleyi Rus casusluğuna karşı koordineli bir güvenlik çalışması olarak nitelendirdi. 

Belçika 2 haftalık süre tanıdı

Belçika, Brüksel'deki Rusya Büyükelçiliği ve Anvers'teki konsoloslukta çalışan 21 personeli sınır dışı etti. Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes salı günü parlamentoya yaptığı açıklamada, diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için iki hafta süre verildiğini ve kararın ulusal güvenlikleriyle ilgili olduğunu açıkladı.

"Rus elçiler gizli istihbarat uzmanı"

Belçika’nın komşusu Hollanda hükümeti salı günkü açıklamasında, diplomat olarak akredite edilmiş ancak aslında "gizlice istihbarat uzmanı olarak aktif" olan 17 Rus yetkiliyi sınır dışı ettiğini duyurdu. Karar, Belçika güvenlik servislerinden alınan istihbarata dayanıyor. Hollanda hükümeti bir basın açıklamasında, “Kabine, bu grubun oluşturduğu ulusal güvenliğe yönelik tehdit nedeniyle bunu yapmaya karar verdi” dedi.

İrlanda 4 elçiyi sınır dışı ediyor

İrlanda Başbakanı Micheal Martin salı günü parlamentosuna yaptığı açıklamada, hükümetin istihbarat servisinden aldığı güvenlik tavsiyesi doğrultusunda üst düzey 4 Rus yetkiliden ülkeyi terk etmelerini istediğini söyledi. İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney yine aynı gün, bu 4 elçinin "uluslararası diplomatik davranış standartlarını" yani 1961 Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesini ihlal ettiğini açıkladı.

Martin, İrlanda diğer ülkelerle işbirliği yapıyor olsa da, 27 AB üyesinin Rus casusluğuyla nasıl başa çıkılacağı konusunda henüz bir fikir birliği oluşturmadığını belirtti.

Sayı artıyor

Çekya yetkilileri Prag'da bulunan Rusya Büyükelçiliği'ndeki bir personelin istenmeyen kişi ilan edildiğini ve 72 saat içinde ülkeyi terk etmesinin istendiğini söyledi. Dört ülke, son haftalarda Rus diplomatları sınır dışı eden Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan ve Slovakya da dahil olmak üzere ABD ve diğer AB ülkelerini takip etti.

“Rusya bu tür önlemleri cevapsız bırakmıyor”

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve birçok ülkedeki Rus büyükelçileri bu kararları keyfi, kışkırtıcı ve temelsiz olarak nitelendiren açıklamalar yaptı. Rusya geçtiğimiz haftalarda misilleme amacıyla bu ülkelerin birkaçından belli diplomatları sınır dışı etmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra “Tecrübeler, Rusya’nın bu tür önlemleri cevapsız bırakmadığını gösteriyor. Bu konuda spekülasyon yapamayız ancak Dışişleri Bakanlığı yakın gelecekte ortaya çıkabilecek çeşitli senaryolara hazır" diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company