Melissa Eddy / New York Times
Volkswagen'in kazancı geçen yıl düştü ve otomobil üreticisi ABD'deki değişen ticaret politikaları ve Çinli rakiplerinin zorlu rekabetiyle başa çıkmak için küresel işini yeniden konumlandırırken karlılığı bu yıl sadece marjinal olarak artabilir.
Volkswagen Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi ve dünyanın dört bir yanına yayılmış durumda. Şirketin büyüklüğü ve ölçeği on yıllar boyunca ona iyi hizmet etmiş olsa da, son yıllarda, özellikle de ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerika'nın en büyük ticaret ortaklarına karşı gümrük tarifeleri tehdidinde bulunarak küresel ticaret uygulamalarını altüst etmesinden bu yana baş ağrısı haline geldi.
Volkswagen Salı günü yaptığı açıklamada, yeniden yapılanmayla bağlantılı “sabit maliyetlerdeki önemli artışa” atıfta bulunarak, 2024 yılında gelirinin sabit kaldığını ve faaliyet kârının %15 düştüğünü söyledi. Şirket bu yıl için faaliyet kârı marjının geçen yıl kaydettiği %5,9'luk marjla aşağı yukarı aynı olan %5,5 ila %6,5 aralığında olmasını bekliyor.
Volkswagen'in finans müdürü Arno Antlitz, “Görünümümüz, küresel ekonomik zorlukları ve sektörde meydana gelen köklü değişiklikleri yansıtıyor” dedi. Bu zorluklar arasında “siyasi belirsizlik ortamı, genişleyen ticaret kısıtlamaları ve jeopolitik gerilimler” de yer alıyor.
Şirketin yeniden yapılandırma maliyetleri, Volkswagen markasının idari bölümüyle bağlantılı bir kıdem tazminatı programı için yaklaşık 1 milyar doları içeriyor. Şirket ayrıca geçen yıl IG Metall sendikası ile emeklilik ve yıpranma yoluyla 35 bin kişinin işten çıkarılmasını içeren bir anlaşmaya varmış, ancak şirketin Almanya'daki 10 fabrikasını hemen kapatmamıştı.
Brüksel'deki bir Audi fabrikası Şubat ayı sonunda kapılarını kapattı ve bu karar şirkete geçen yıl silinen 1.75 milyar dolara eşdeğer bir maliyete mal oldu. Almanya'daki fabrikalar gibi bu fabrika da yüksek işçilik ve yapısal maliyetlerle mücadele ediyor.
Volkswagen Avrupa'daki üretimini enerji ve işçilik maliyetlerinin önemli ölçüde daha düşük olduğu İspanya ve Portekiz'e kaydırıyor. Valensiya'da bir batarya hücresi fabrikası planlanıyor ve otomobil üreticisinin yeni, giriş seviyesi elektrikli modeli Palmela'daki bir fabrikada üretilecek.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Volkswagen, umutlarını şirketin kârlı kamyonet pazarında rekabet edeceğine inandığı Scout markasının yeniden canlandırılmasına bağlamış durumda. Tamamen elektrikli bir model ve hem batarya hem de menzil genişletici olarak bilinen küçük bir içten yanmalı motorla donatılmış bir başka model içerecek.
Trump yönetiminin elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyonları ve vergi indirimlerini ortadan kaldırma çabalarına rağmen Volkswagen, tüm pazarlarında batarya teknolojisine bağlı kaldığını ve 2025 yılında bataryalı otomobillere yönelik talebin artmasını beklediğini söyledi.
Volkswagen, Trump'ın Avrupa'nın yanı sıra Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata uygulamayı planladığını söylediği ABD gümrük vergileri tehdidiyle karşı karşıya. Tennessee'deki montaj fabrikasına ek olarak Volkswagen'in Meksika'da bir fabrikası var ve Kanada'da bir pil hücresi fabrikası inşa ediyor.
Volkswagen CEO'su Oliver Blume, şirketin Trump yönetimiyle görüşmeye başlamadan önce Washington'dan somut bir tarife stratejisi çıkmasını ve Brüksel ve Berlin'deki hükümet yetkililerinin pozisyonlarını belirlemesini beklediğini söyledi.
Blume, “Genel çerçeve netleştiğinde görüşmelere başlayacağız” dedi.
Trump'ın Kanada ve Meksika'dan gelen otomobil ve otomobil parçalarına yönelik gümrük vergilerini durdurmasına yol açan ABD'li otomobil üreticilerinin geri tepmesine işaret eden Antlitz, Volkswagen'in de Kuzey Amerika'daki sınır ötesi otomobil endüstrisinin karmaşıklığını yansıtan bir çözüme ulaşılabileceğinden umutlu olduğunu belirtti.
“Otomobil endüstrisinde bir aracı bir gecede yerelleştiremezsiniz” diyen Antlitz, “Ne olacağını görmemiz gerekecek” şeklinde konuştu.
Aynı günün ilerleyen saatlerinde Trump, Kanada ile mücadelesini tırmandırarak çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan gümrük vergilerini iki katına çıkaracağını ve Kanada'dan ithal edilen otomobillere “Kanada'daki otomobil üretimini kalıcı olarak durduracak” kadar yüksek gümrük vergileri uygulayacağını söyledi.
Volkswagen için bir diğer önemli pazar olan Çin'de Alman otomobil üreticisi, araçlarında ilgi çekici yazılım ve eğlenceyi ödüllendiren müşterilere sunduklarını daha hızlı uyarlayan yerel rakipleriyle rekabet etmekte zorlanıyor. Antlitz, Volkswagen'in bu yıl Çin'de 1 milyar euro'ya (1,1 milyar dolar) kadar zarar etmeyi beklediğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Volkswagen, BYD ve Xiaomi gibi rakiplerine kaptırdığı pazar payını geri almasına yardımcı olacağını umduğu “Çin için Çin'de” stratejisinin bir parçası olarak Çinli otomobil üreticisi XPeng ile bir ortak girişim kurdu.
© 2025 The New York Times Company