23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2022 19:46 | Son Güncelleme: 10.04.2022 22:26

"Yeryüzünden silineceğimizi düşünüyoruz"

Rusya güçlerini doğu Ukrayna’ya yığmaya devam ediyor. Luhansk ve Dnipro’da yerleşim bölgeleri vuruldu 
"Yeryüzünden silineceğimizi düşünüyoruz"

Cora Engelbrecht ve Austin Ramzy / The New York Times

Rusya kuvvetlerini doğu Ukrayna’ya yığmaya ve bölgedeki yerleşim alanlarına vurmaya bugün de devam ediyor. Suriye’deki Rus vahşetinin sorumlusu olan generalin Ukrayna cephesine gönderilmesi, sivillerin yüzleştiği tehlikeyi derinleştirdi.

General Aleksandr V. Dvornikov, Suriye’deki iç savaşta Beşar Esad’ın hükümetini destekleyen Rus güçlerini komuta etmiş, 2015’te yerleşim bölgelerine saldırmakla suçlanmıştı. Rusya son günlerde Ukrayna’daki sivil bölgelere yaptığı saldırıları artırdı. Cuma günü bölgeden kaçmaya çalışan sivillerin olduğu bir tren istasyonuna gerçekleştirilen füze saldırısında 50’den fazla kişi öldü.

Luhansk ve Dnipro’ya Rus saldırıları

Pazar günü erken saatlerde, Luhansk bölgesindeki Sievierodonetsk kentinde iki konut ve bir okul vuruldu ancak can kaybı bildirilmedi. Yetkililer, Moskova için stratejik bir hedef olarak görülen merkezi kent Dnipro'daki bir Rus hava saldırısının havalimanına isabet ettiğini beş Ukraynalı subayın yaralandığını açıkladı.

İngiltere’den mühimmat desteği

Ukraynalı liderler ve Batılı müttefikler sivil kayıp riskinin arttığı konusunda uyarırken, İngiltere cumartesi günü Ukrayna kuvvetlerine uçakları, tankları ve hatta gemileri hedefleyebilecek füzeler sağlayacağını duyurdu. Analistler gemisavar füzelerin kıyılarında faaliyet gösteren Rus gemilerine karşı mücadele eden Ukrayna kuvvetlerine kayda değer bir katkı sağlayacağını düşünüyor.

Diğer önemli gelişmeler

Cuma günü tren istasyonunun saldırıya uğradığı Kramatorsk kentinde, sakinler yeni bir Rus taarruzuna hazırlanıyor. Bu sabah şehirde kalmaya yemin eden bir sakin "Yeryüzünden silineceğimizi düşünüyoruz" dedi. İstasyonun ana salonu hâlâ kan ve terk edilmiş bagajlarla dolu.

Tren istasyonu saldırısının ardından sakinleri karayoluyla tahliye etme çabalarını hızlandıran gönüllü otobüs şoförlerinden oluşan bir filonun yardımıyla, siviller Ukrayna'nın doğusundan ve güneyinden kaçmaya devam etti.

Batılı yetkililer Rus kuvvetlerinin savaşta yıkıcı kayıplarla boğuştuğunu iddia ediyor. İngiliz savunma istihbaratı bugün yaptığı açıklamada Moskova'nın 10 yıl öncesine kadar terhis edilmiş personel ve Moldova’nın Rus destekli ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'den askerlerle ordusunu güçlendirmeye çalıştığını söyledi.

Pazar günü, CBS News’un “60 Dakika isimli programı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir röportaj yayınlayacak. Zelenskiy röportajın tanıtım kesitinde Rus savaş suçlarının kanıtlarından bahsetti ve “Bir insanın modern dünyada yaşama yeteneğini savunuyoruz” dedi.

© 2022 The New York Times Company