04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2022 15:52 | Son Güncelleme: 05.03.2022 16:35

Zelenskiy’nin kahramanca direnişi dünya için bir örnek 

Rusya'nın lideri Ukrayna'yı işgalinde yerini korurken, dünyanın geri kalanından giderek daha da izole oluyor ve ABD ile Avrupalı müttefiklerinin liderliği her zamankinden daha önemli hâle geliyor
Zelenskiy’nin kahramanca direnişi dünya için bir örnek 

NYT Editörleri Başyazısı 

Ukrayna'nın işgalinden sonra uygulanan sert, hızlı ve geniş kapsamlı yaptırımlar yurtdışındaki Rus fonlarının ve merkez bankasının varlıklarının dondurulması; birkaç büyük Rus bankasıyla ilişkilerin yasaklanması, Rusya'nın Batı'ya uçuşlarına kısıtlamalar, Vladimir Putin ve yakın çevresine kişisel yaptırımlar uygundu. Bu yaptırımlar Rusya'yı durdurmaya ikna etmese de, sebepsiz savaşların sonuçları olduğunu gösterdi.

Biden daha fazla gerilimi reddetti

Ruble değer kaybetti, Rus borsası düştü ve Ruslar para çekmek için ATM'lerde sıraya girdi. Putin, Rusya'nın nükleer kuvvetlerini yüksek alarma geçirerek öfkesini dile getirdi. Putin'in nükleer silahlara başvurmaya ve bir nükleer santrale saldırmaya hazır olması, saldırganlığına korkulacak yeni bir eksen ekledi. Ancak Başkan Joe Biden daha fazla gerilim çıkmasını akıllıca reddetti:  Planlanan bir füze denemesini iptal etti ve ABD'nin Ukrayna'yı askerlerle savunma sözü vermediğini tekrarladı.

Avrupa'nın bazı liderleri de bu zorluğa karşı meydana çıktı. Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz, onlarca yıllık Alman politikasını ve geleneğini tersine çevirdi. Scholz, askeri harcamaları keskin bir şekilde artırdı ve Rusya'nın tehdidine karşı koymak için yeniden silahlandı.

İsviçre bile Rus varlıklarını dondurdu

Putin'in hayranı olan Macar Viktor Orban, Avrupa'nın çoğuna katılarak Rusya'nın askeri harekat olarak tanımladığı eylemleri kınadı. Hayatta kalmasının uzun süredir Rusya'ya bağlılıklarına dayandığını kabul eden Finlandiya, Ukrayna'ya silah ve cephane göndereceğini açıkladı. Tarafsızlığın kalesi ve sırların bekçisi İsviçre bile Rus finansal varlıklarını donduracağını açıkladı.

Zelenskiy direnişin yüzünü gösterdi

Tüm bunlar elbette Avrupa'nın, 44 yaşındaki Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin teşkil ettiği örneğe ayak uydurmak için gösterdiği çabaları temsil ediyordu. Yorgun, tıraşsız ve meydan okuyucu Zelenskiy bize kahramanca direnişin yüzünü gösterdi. Perşembe günü ülkesine seslenişinde, “Ukrayna tarihinin 300 Spartalı hakkında bir efsane olmasını istemiyorum. Ben barış istiyorum" diye konuştu. 

Putin beklenmedik bir direnişle karşılaştı

Putin Rus güçlerinin modernizasyonunu gibi çürük bir bahaneyle, birkaç ay boyunca Ukrayna sınırları boyunca işgal gücünü inşa etti. Ancak savaş alanında, düzenli ve düzensiz Ukrayna güçlerinden beklenmedik bir direnişle karşılaştı. Kayıp rakamlarını doğrulamak zor olsa da, bir ABD'li yetkili Rus kayıplarının 2 binden fazla olduğunu tahmin ediyor, muhtemelen Ukraynalı kayıplarla aynı.

Direnişin bu ilk aşamasının uzun sürmesi pek olası değil. Ancak dünyanın aynı mesaj etrafında birleşmesinin sürekliliğini zorunlu kılıyor: Ne kadar sürerse sürsün Ukrayna özgür olacak.

Putin desteğinin kırılgan olduğunun farkında

Biden hükümeti ve müttefikleri, Rusya'nın sersemlemiş halkıyla doğrudan konuşarak, başkanlarının açıkça geleceklerini mahvettiğini ve onlara savaşının hedefleri hakkında yalan söylediğini anlatma fırsatına sahipler. Putin, Rus kamuoyundaki desteğinin kırılgan olduğunun ve yalanları ortaya çıkarsa dağılabileceğinin gayet farkında. Şimdiden binlerce Rus savaşı protesto ettikleri için tutuklandı.

Önde gelen iki liberal medya kuruluşu Echo of Moscow ve TV Rain ise neredeyse susturuldu. Halkın Putin'e verdiği desteğin zayıflaması, onu Ukrayna'dan geri çekilmeye zorlamayabilir ancak çekirdek grubunda geleceği hakkında soruları gündeme getirebilir. Akıl almayacak zenginlikteki Rus oligarkları da Putin'in eylemlerine etki edemeyebilir. Ancak Londra'daki evlerini, şişmiş banka hesaplarını kaybedip Biden'ın söz verdiği gibi ABD'de cezai soruşturma olasılığıyla karşı karşıya kalırlarsa, Rusya'nın kleptokrasisindeki diğerler kişiler Putin'in bir yükümlülük olup olmadığı konusunda kafa yormaya başlayabilir.

Avrupa, Rusya'dan bağımsız bir geleceğe hazırlanmalı

Bu mesajı güçlendirmenin bir yolu, Beyaz Saray'ın Kremlin'deki faaliyetlere ilişkin istihbarata dayalı bilgilerini paylaşmaya devam etmesidir. Putin'in işgalden önce yaptığı her hareketi tahmin etmek, şimdiye kadar etkili bir strateji oldu. Dünyanın kendi planının ikiyüzlülüğünü görmesini sağladı. ABD ve Avrupa'da birlik güçlendi ve Rusya'daki gözleri açtı.

Başta Almanya olmak üzere Rusya'nın petrol ve gazına bağımlı olan Avrupa ülkeleri, Rusya'dan olabildiğince bağımsız bir geleceğe hazırlanmaya başlamalı. Almanya, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının sertifikasını askıya aldı. Bir sonraki adım, sıvılaştırılmış doğal gazın ve alternatif enerji kaynaklarının işlenmesine yönelik tesisleri hızla genişletmek olmalı. Bu, Scholz için Almanya'da nükleer enerji ve mevcut nükleer santralleri işletmeye devam etmek için yeniden bir argüman kurması adına iyi bir an. 

Çin ile ilişkiler gözden geçirilmeli

Hem Avrupa hem de ABD, Rusya'dan çok daha önemli bir ekonomik ortak olan Çin ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmeli. ABD'nin Çin ile ilişkilerinde benzer bir kopma olasılık dışı değil. İki ülkeyi önemli meseleler ayırırken, Çin'in dışişleri bakanı Wang Yi geçtiğimiz günlerde halka açık bir şekilde ABD ile küresel altyapı projelerinde işbirliği ihtimali hakkında konuştu.

İstiladan haftalar önce Rusya ile 5 bin kelimelik bir dostluk beyanı yayınlayıp yanlış Rus bilgilerini çoğalttıktan sonra, Çin hükümeti şimdi kendisi ile Rusya'nın savaş tercihi arasına bir mesafe koymaya çalışıyor olabilir.

Biden fedakarlık için uyarmalı

Ülkede Biden hükümeti, halka ulusumuzun bu çatışmada çok az veya hiç bedel ödemeyeceğine dair güvence vermeyi bırakmalı. Birincisi, Putin'in şu anki amacının Ukrayna'yı ele geçirmek olduğu açıkken, düzensiz davranışı bir sonraki hamlesini tahmin etmeyi imkansız kılıyor. Polonya veya Baltık ülkelerine karşı askeri harekat başlatırsa, ABD NATO müttefiklerini savunma sözünü yerine getirmek zorunda kalacaktır.

ABD hükümeti enflasyon ve fiyatlardaki hızlı artışla mücadele etmeyi daha acil bir durum olarak ele almakta haklı. Ancak yönetimin görevi, Putin'e karşı durmanın daha yüksek fiyatlara yol açabileceğini ve Amerikalıların özgür, demokratik, birbirine bağlı bir dünya adına bir miktar fedakarlığı kabul etmeye hazır olması gerektiği konusunda uyarmaktır. Bu çağrıyı yapmak için çok geç değil.

Ülkelerini hazırlamak her liderin görevi

1 milyondan fazla Ukraynalı, destansı bir insani zorluk yaşayarak ülkelerinin sınırlarını çoktan geçti. Çok daha fazlası ülke içinde yerinden edilmiş olabilir. Bu korkunç savaştan ve olası Ukrayna işgalinden ne tür bir düzen çıkarsa çıksın, yol açacağı acı hala bilinmese de ülkelerini buna hazırlamak her liderin görevi.

 © 2022 The New York Times Company