Esin Hamamcı
Batı’da tarihi yüzlerce yıl geriye giden sanat kurumlarını düşündüğümüzde 10 yıl belki kısa bir süre ama Türkiye’nin son 10 yılını düşündüğümüzde birçok zorlu etkilerle karşılaştık. Bu zor sürece rağmen Bozlu Art Project, sanat adına Türkiye’ye ve dünyaya birçok kalıcı iz bıraktı. Şimdilerde ise 10. yılını Düşten Güzel, Hayalden Öte: Bozlu Art Project’in 10 Yılı adlı bir serginin yanı sıra bir kitap ve serginin belgeseliyle kutluyor. Serginin küratörü Dr. Özlem İnay Erten’le konuştuk.
Serginin hikâyesi nasıl oluştu? 10 yıla dönüp baktığınızda Bozlu Art Project’in sanata katkıları üzerine ne söylemek istersiniz?
Cumhuriyet’imizin 100. yılıyla Bozlu Art Project’in 10. yılını bir arada kutluyor olmak, bizim için tarifi imkânsız bir mutluluk. Bu 10 yılın özeti niteliğindeki kitap ve sergi belgeselini hazırlarken geriye dönüp baktığımızda, 2013 yılında kurulduğumuz günden bu yana gerçekleştirdiğimiz 64 sergi, 38 sanat yayını ve 15 binin üzerinde kitabın yer aldığı sanat kütüphanemizle, Türkiye’de sanat tarihi yazımına ve sanat alanına önemli bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz. Bu bizim için gerçekten inanılmaz bir mutluluk ve son derece gurur verici.
Kitapların yanı sıra modern ve çağdaş sanatın önemli isimlerine açtığımız sergiler ve tüm sanat faaliyetlerimizle Türkiye’de sanat alanına katkıda bulunmaya çalıştık. Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz gibi Türkiye’de modern ve çağdaş sanatın öncü isimlerinin yer aldığı sergide, sanatçıların yapıtları ile atölyelerinde kullandıkları palet, fırça, şövale gibi malzemeleri ilk defa bir arada sergiledik. Bu koleksiyon zaman içinde genişledi, Osmanlı dönemi ressamlarından günümüze ulaşan müzelerde bile örneğini göremediğimiz bir koleksiyon halini aldı ve bu koleksiyonu geçtiğimiz aylarda toplu olarak Suretimin Resmidir başlığıyla sergiledik. İklim Değişimi, Kırmızı Çizgi, Korku, Sosyomanya, Mad World, Hâlâ Hayattayım, Cumhuriyet Kızları gibi sergilerle sosyal ve güncel olaylardan hareketle, sanat dünyamızın nabzını tuttuk. Şevket Dağ, Fahrelnissa Zeid, Cihat Burak, Ali Teoman Germaner, Özdemir Altan, Neş’e Erdok, Utku Varlık, Halil Akdeniz, Balkan Naci İslimyeli, Can Göknil gibi sanatçılara açtığımız kapsamlı kişisel sergilerle, ülkemizde sanatın gelişiminde öncü rol oynayan isimlere bir saygı duruşu niteliği taşıyan çalışmalar gerçekleştirdik. Server Demirtaş, Sinan Demirtaş, Kazım Karakaya, Ali Alışır, Evren Erol, Meliha Sözeri, Gamze Taşdan, Semih Zeki gibi uzun süre boyunca temsil ettiğimiz sanatçılarla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ise ülkemizi dünyada çağdaş sanat alanında temsil edebileceğine inandığımız değerli yeteneklerin sergi, fuar, kurumsal danışmanlıklar ve yayın faaliyetleri gibi kurumsal çabalarla desteklenmesinin önemine dikkat çektik.
10. yıl serginize dönecek olursak, bu karma sergide hangi sanatçılarla karşılaşıyoruz?
Sergide, Ercan Akın, Ali Alışır, İlgen Arzık, Server Demirtaş, Sinan Demirtaş, Evren Erol, Murat Germen, Can Göknil, Tülay İçöz, Balkan Naci İslimyeli, Kazım Karakaya, Meliha Sözeri, Gamze Taşdan, Mehmet Uygun ve Semih Zeki’nin yapıtları yer alıyor.
Sergiye eşlik eden bir de kitap var. Kitap 10 yıla dair neleri kapsıyor?
Kitap, on yıllık sürede gerçekleşen sergileri, yayınları, sanatçı konuşmalarını, panelleri, çocuk atölyelerini, kurumsal danışmanlıkları ve sosyal sorumluluk projelerini arşiv belgeleri ve fotoğraflar eşliğinde kapsamlı bir şekilde ele alan kendi belleğimizi ortaya koyan, 300 sayfalık, İngilizce ve Türkçe bir yayın olarak okuyucuyla buluştu.
Sergiyi 24 Şubat’a kadar Bozlu Art Project’te izleyebilirsiniz.