08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2022 04:30 | Son Güncelleme: 10.11.2022 17:17

Bollywood değil Tollywood!

RRR furyası sürerken, filme dair önemli bir ayrıntıya açıklık getirelim
Bollywood değil Tollywood!

Geçen hafta Netflix’te gösterime çıkan ve tüm dünyada büyük ilgi gören bir Hint filmi olan RRR’den bahsetmiş; ne kadar eğlenceli, yaratıcı ve birçok duyguyu içinde barındıran bir yapım olduğunu anlatmıştık. Ancak Hindistan’da filmin Bollywood genellemesiyle anılmasından bir parça rahatsız olmuşlar. Sosyal medyadan bana ulaşan bu sitemleri için önce şunu belirteyim: Haklılar. 

İçinde müzikal sahneleri olan ve Hindistan’dan gelen her filmi Bollywood filmi gibi görme eğilimine sahibiz çoğunlukla. O yüzden Hindistan’daki sinema endüstrisinin özellikle de 2015’ten beri kullanıma sunulan ‘Pan-Indian film’ kavramından ve filmin bu yapının içindeki yerinden kısaca bahsetmek istedim bu hafta. (Bu arada ‘Pan-indian’ denmesinden de rahatsız olan Hintlilerin olduğunu da belirtelim. Onlar düz bir şekilde “Indian film” denmesini tercih etmekteler.) 

Hindistan sinemasının zaten ne kadar büyük bir endüstri olduğu biliniyor. Hindistan’da yaygın konuşulan Telugu, Tamil, Malayalam, Kannada ve Hindi dillerinden pek çok film yapılıyor. Telugu da Güney Hindistan’da çok konuşulan bir dil. Özellikle yine RRR’nin yönetmeni S.S. Rajamouli’nin 2015 yapımı filmi Bahubali’nin (Netflix’te var) olağanüstü gişe başarısından sonra daha da artan ve ana dili Telugu olan filmlere ‘Telugu filmi’ ya da ‘Tollywood filmi’ denilmesi yaygınlaşmış. 

Tabii diğer dillerle çekilen filmlerin de endüstri içinde anılan başka isimleri mevcut. Mesela Malayalam dilinde çekilen filmlere Mollywood, Tamil dilinde çekilenlere Kollywood, Kannada dilinde çekilenlere de Sandalwood filmi denilebiliyor. Bütün hepsini kapsayan bir tanım olarak da “Pan-Indian” ya da genel olarak “Indian” yani Hint Sineması kullanılıyor artık. 

RRR, Netflix’te şimdilik sadece Hintçe dublajla izlenebiliyor. Bu yüzden ilk bakışta bir Bollywood filmi gibi algılanabilir. Dileğimiz yakında orijinal dili olan Telugu dilindeki ses kuşağıyla da izlenebilmesi. Çünkü filmleri kendi orijinal dillerinde izlemek en güzeli... 

Netflix’teki bazı güzel Telugu filmleri

  • Bahubali: The Beginner
  • Aşkın Gelgitleri (Uppena) 
  • Thimmarusu
  • Mishan Impossible 
  • Doktor Bey (Doctor)