03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2023 13:27 | Son Güncelleme: 24.07.2023 14:23

Her devirden okura hitap edecek 86 yıllık anılar

Eserleri Arjantin edebiyatının başyapıtları olarak görülen, 1958 yılında Arjantin Yazarlar Topluluğu tarafından Büyük Onur Ödülü’ne layık görülen Arjantinli-Norveçli yazar Norah Lange’nin (1905-1972) 1937 tarihli otobiyografik anlatısı Çocukluk Defterleri artık Türkçe'de
Her devirden okura hitap edecek 86 yıllık anılar

Norah Lange'nin Çocukluk Defterleri adlı otobiyografik anlatısı, 1905 doğumlu yazarın beş yaşından ergenliğine uzanan döneminden kesitleri ve gözlemleri bir araya getiriyor.

Kitapta “Bazen geçmişi özlerim; minik minik, basit şeyleri, en naif olayları hatırlatan bir nostalji duygusu sarar beni. Cumartesi akşamlarını büyük bir özlemle hatırlarım; işte o zaman hissettiğim saflık ve sevgi duygusu, daha güzel bir çocukluk geçiremeyeceğimden emin olmamı sağlar” diyen Arjantinli yazarın 45 Gün ve 30 Denizci romanını, Şermin Elidar çevirisi ve Everest Yayınları etiketiyle okumuştuk. Çocukluk Defterleri ise geçtiğimiz günlerde Havva Mutlu çevirisi ve Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Norah Lange'nin Arjantin kırsalı ve Buenos Aires'te ailesiyle geçirdiği çocukluk ve ilk gençliğinden kâh dokunaklı kâh özlem dolu kesitler içeren Çocukluk Defterleri yazarın kişiliğini biçimlendiren bir geçmişi yansıttığı gibi 20. yüzyıl başı Arjantin toplumundaki yaşama ve cinsiyet rollerine dair de incelikli gözlemler sunuyor. Çocuklara özgü bir masumiyet ve yaratıcılığı belleğin gücüyle buluşturan Çocukluk Defterleri her devirden okurun özdeşlik kurabileceği bir anlatı.

Çocukluk Defterleri / Norah Lange / Çeviren: Havva Mutlu / Can Yayınları / Anı / 192 Sayfa