11 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 04:30 | Son Güncelleme: 20.10.2024 15:38

İKSV sanatseverleri genç sanatçılara destek için Londra’da buluşturdu

İKSV sanatseverleri genç sanatçılara destek için Londra’da buluşturdu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Genç Sanatçı Fonu yararına düzenlediği İstanbul Calling Özel Gala Gecesi 450’den fazla konuğun katılımıyla Londra’da Natural History Museum’da yapıldı. 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayede gelirleri ve bağışlarla birlikte 360 bin sterlin kaynak yaratıldı


Dünyadaki önemli doğa tarihi müzelerinden Londra Natural History Museum’un en görkemli salonu Hintze Hall’un geçen hafta Türkiye’den çok özel konukları vardı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Genç Sanatçı Fonu yararına düzenlediği İstanbul Calling Özel Gala Gecesi 450’den fazla konuğun katılımıyla, meşhur dev Mavi Balina iskeletinin altında gerçekleşti. 19. yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bina ve 80 milyon parçadan oluşan koleksiyon kurulduğu 1884 yılından bu yana pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Özellikle de yardım etkinliklerine… O gece ise amaç genç Türk sanatçılara destek olmaktı.

Yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Kutman’ın yaptığı Global Yatırım Holding iştiraklerinden İstanbul Portföy’ün ana sponsorluğunu üstlendiği, Eren Holding ve VitrA’nın partner olduğu, Mey Diageo’nun de katkıda bulunduğu gece bir kokteyl ile başladı. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve eşi Oya Eczacıbaşı ile İKSV Genel Müdürü Görgün Taner İstanbul’dan gelen davetlileri ve Londra’da yaşayan Türk yönetici, bilim insanı ve girişimcileri kapıda karşıladı.

Misafirler müzenin koridorlarında düzenlenen kokteylin ardından yemek için Hintze Hall’a geçtiler. Bu özel davet için bireysel katılımların yanı sıra şirketlerin genç sanatçılara destek olmak için aldığı masalar da vardı.

2 yıldır genç sanatçıları destekliyor

Gecenin sunuculuğunu, bir süredir ailesiyle Londra’da yaşayan oyuncu Halit Ergenç üstlenmişti. Ergenç geçen yıl 50. yaşını kutlayan İKSV’nin herkesin yaşamına nasıl dokunduğunu kendi deneyimleriyle anlattı.

Ardından da tüm salon film festivalinden tiyatro sahnelerine, caz konserlerinden müzik dinletilerine uzanan İKSV’nin sanat ve kültür hayatında yarattığı farkı anlatan kısa bir film izledi. Büyük alkış alan kısa filmin bitiminde Ergenç’in 2022 yılında oluşturulan İKSV Genç Sanat Fonu’ndan 2 yılda çok sayıda gence destek sağlandığını anlatması bir anlamda gecenin anlam ve öneminin altını çiziyordu.

Onu sahneye çıkan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı izledi. Eczacıbaşı, İKSV’nin Genç Sanatçı Fonu ile geleceğin kültür sanat dünyasına katkıda bulunduklarını anlattı.

Genç Sanatçı Fonu sayesinde resim, heykel, film, tiyatro, müzik ve güncel sanat alanlarındaki genç sanatçılara uluslararası fırsatlar yaratılıyor, gençlerin projeleri destekleniyor. Genç sanatçılar bu sayede yurtdışında etkinliklere katılmak, projeler içinde yer alma fırsatını buluyor. Londra, Paris gibi sanatın kalbinin attığı şehirlerde kısa süreli eğitimlere katılma olanaklarına kavuşuyorlar.

Eczacıbaşı’nın ardından sahne sırası gecenin ana sponsoru İstanbul Portföy Kurucu Ortağı Tufan Deriner’deydi. Geleceğe yatırım için sanatı ve genç yetenekleri desteklediklerini söyleyen Deriner, geceye katılan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından başlayan müzayedeyi Christie’s Uluslararası Direktörü, Dijital Avrupa Başkanı, 20. yüzyıl sanat uzmanı Beatriz Ordovas yönetti. Erol Akyavaş, Alev Ebuziya, Nejad Devrim, Mehmet Ali Yalçındağ, Nur İyem ve Fausto Zonaro’un elinden çıkan 6 eser satışa sunuldu. İki yanımızdaki masada ellerin sık sık kalkması bizi de heyecanlandırdı. Bu, 7 numaralı masada Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hanzade Doğan ve Levent Kızıl oturuyordu. En çok satışın yapıldığı masa da bu masa oldu. Müzayededen 174 bin sterlin gelir elde edildi.

Sanata destek her zaman önemli

Bülent Eczacıbaşı ve Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan ile de kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Eczacıbaşı bu sohbette sanatın neden ve nasıl desteklenmesi gerektiğiyle ilgili şunları anlattı:

“Vakfın sanatı destekleyen faaliyetleri önemli. Devletin kaynakları kısıtlı. Ellerinden geleni de yapıyorlar. İKSV’ye yıllar içerisinde hep destek verildi. Şimdi baktığınızda bu destekler az görülebilir. Kültür ve sanatın finansmanı her yerde bir sorun. Dünyada bizim de örnek almaya çalıştığımız çok önemli sanat etkinlikleri var. Biz de bu liglerde oynamaya çalışıyoruz ama elbette imkanlarımız benzer ölçülerde değil… Bu nedenle özel sektör desteğini mutlaka artırmamız gerekiyor. Ümidimiz kamu desteğinin de zaman içinde artması yönünde. Her ülke kendi gelenekleri, kendi kurumları ve kendi alışkanlıkları paralelinde kültür ve sanatı finanse edecek, başka yolu yok. Bunlar kısa süreler içinde gerçekleşmiyor. İKSV’nin 50 yıllık bir geçmişi var. Süreklilik sağlamak, desteği, etkinlikleri hep devam ettirmek gerekiyor. Biz bunu sanatta da sporda da yapmaya çalıştık. Aynı şekilde voleybola çok uzun yıllar destek sağladık, başarı sonradan geldi. Spora, sanata desteği uzun süreli düşünmek, hiç vazgeçmemek gerekiyor. Bugün karşılaştığımız ilgiden çok memnun olduk, hazine gibi bizim için.”

Tufan Deriner

 

Geceye Londra Başkonsolosu da katıldı

Gecede çok sayıda iş insanı ve sanatçıyla sohbet etme fırsatı da bulduk.Ünlü İngiliz mimar Sir Norman Foster eşiyle birlikte Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı’nın misafiriydi. Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Korkut Tufan da İstanbul’dan gelen iş dünyası temsilcileriyle sohbet etti. Türk girişimcilerin Londra’ya yatırımlarının hızla artığını söyleyen Tufan, öğrencilerin de en çok tercih ettikleri üniversitelerin İngiltere’de olduğunu anlattı.

Gecede Türk bilim insanlarından Cambridge Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Mete Atatüre ve İngiltere’de kağıt fabrikası yatırımı yapan Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren de vardı. Eren, “Bu yatırımlara İngiliz iş dünyası da şaşırıyor. Türkiye’nin bilim insanları, yetenekli sanatçıları ve yatırımcı iş dünyası temsilcileriyle tanınması bizi de çok mutlu ediyor” dedi. Çalışmalarını İstanbul ve Londra’da sürdüren Seçkin Pirim ve Ebru Döşekçi yakında Londra’da yeni işlere imza atacaklar.

Dinozorla rekabete yol açmayın!

Sohbetler sürerken sıra müzikteydi. Sahne artık Erol Evgin ve orkestrasınındı. Moda Deniz Kulübü’ne uzanan güzel anılarını sahneden paylaşınca tüm salon Erol Evgin ile Bülent Eczacıbaşı’nın dostluğunun ne kadar eskilere gittiğine tanık olmuş oldu. Evgin sahnedeki performansıyla hem güldürdü hem de eğlendirdi. “Bu müzede malum dinozorlar var, ben bu salonda sahneye çıkmadan önce müze yönetiminden ricada bulundum, dinozoru kaldırın, ben şarkı söylerken dinozor olmasın, rekabete yol açmayın, dedim” diyerek herkesi kahkahaya boğan Evgin, sahneden ayrılırken de, “Bu gece nasıldı” diye soranlar olursa, “Adam hala yakışıklı” deyin dedi. Ne diyelim adam hala yakışıklı ve sahnesi gerçekten de çok eğlenceli. 

Londra Natural History Museum’un en görkemli salonu Hintze Hall’daki geceye bir grup gazeteci arkadaşımla Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan’ın davetiyle katıldım. Aktif Bank İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu ve Kurumsal İletişim Direktörü Derya Özgüç Evren de bizlere eşlik etti.

Müzayedeyi Christie’s Direktörü Beatriz Ordovaz yönetti.

 

Müzayededen 174 bin sterlin gelir elde edildi

  • Erol Akyavaş’ın İlhan Akyavaş tarafından bağışlanan eserini 45 bin sterline Hanzade Doğan aldı.
  • Nejad Devrim’in, Veronica Devrim tarafından bağışlanan eseri 22 bin sterline Hamdi Akın tarafından alındı.
  • Arzuhan Doğan-M.Ali Yalçındağ, Osman Dinç’in bağışladığı eseri 20 bin sterline satın aldı (Müzayedeye Arzuhan Doğan Yalçındağ katıldı).
  • Nuri İyem’in ailesi tarafından bağışlanan eseri Ahmet Eren 18 bin sterline aldı.
  • Alev Ebüzziya Siesbye tarafından bağışlanan eser 45 bin sterline alıcı buldu. Bu eser satılırken çok el kalktı. Eserin yeni sahibi açıklanmadı.
  • Prof. Münir Ekonomi’nin şahsi koleksiyonundan bağışladığı Fausto Zonaro’nun eseri 24 bin sterline Levent Kızıl tarafından satın alındı.
  • Diğer bağışlarla birlikte fona 360 bin sterlin kaynak aktarıldı.
Erol Evgin ve Bülent Eczacıbaşı gecenin kapanışını birlikte yaptı.

 

Geceye kimler katıldı?

Geceye katılanlar arasında Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Korkut Tufan, Prof. Dr. Mete Atatüre, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Suzan Sabancı, Hamdi Akın, Hanzade Doğan, Mehmet Kutman, Ergun Özen, Serpil Timuray, Ahmet Eren, Emin Hitay, Berrak-Nezih Barut, Sevda-Can Elgiz, Cem Köksal, Şule Zorlu, Ruken Mızraklı, Serhat Çeçen, Melkan Gürsel, İnci Aksoy, Sibel-Bahadır Erdem, Nüket-Zafer Mutlu, Arzu-Alpaslan Ensari, Pemra-Bülent Hiçsönmez, Turgay Ozaner, Nihan-Barış Hocaoğlu, Şirin-Tufan Deriner, Zehra-Barış Öney, Ebru Edin, Gülin-Yücel Özalp, Evelyn Karaca, İnci Eviner, Fatoş Üstek, Seçkin Pirim, Ebru Döşekçi, Alize Tansever, Esra Oflaz, Zerrin Tekindor, Zeynep İnanoğlu-Cüneyt Özdemir, Harun Tekin, Pınar Deniz, Kaan Yıldırım, Neslihan Yeldan, Zeynep Akgöze gibi iş ve sanat çevrelerinden isimler vardı.