18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2022 11:55 | Son Güncelleme: 15.08.2022 12:38

Eşsiz Cartier Cheich Sotheby’s’in Paris müzayedesinde ilk kez satışa sunulacak

1983 yılında Paris-Dakar yarışlarında ödül olarak verilmek için tasarlanan ve sadece dört tane yapılan eşsiz Cartier Cheich saati, Sotheby’s’in Paris müzayedesinde satışa sunulacak
Instagram/sothebys
Instagram/sothebys

Sotheby's’in Paris'teki Fine Watches müzayedesi 16-30 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleşecek. Müzayede de Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet, Cartier ve Breguet gibi ünlü markaların hem çağdaş hem de vintage saatleri satışa çıkacak.

Paris-Dakar yarışının ödülüydü

Müzayedenin, yıldız parçası ise eşsiz Cartier Cheich olacak. Bu efsanevi model ilk kez satışa çıkıyor. Cartier Cheich bir saat olmanın yanı sıra aynı zamanda da bir ödül. Cartier Challenge olarak da bilinen yarışmada art arda iki Paris-Dakar yarışını kazanan tek kişiye verildi. Belçikalı motosiklet yarışçısı Gaston Rahier, 1984 ve 1985'te Paris-Dakar'ı kazandı ve bu onu Cartier Challenge’ı kazanan ilk ve tek kişi yaptı. 

400 bin dolara satılması bekleniyor

Ünlü saat, Sotheby's’in Fine Watches müzayedesinde 40 yıl sonra ilk kez halka arz edilecek. Çevrimiçi teklifler 16 Eylül’de açılacak. Hibrit teklif modeli, müzayede evi tarafından corona virüs pandemisinden beri kullanılıyor. Saatin tahmini bedeli 200 ila 400 bin dolar arasında değişiyor.  

Cartier Cheich, saat kasalarının tasarımında uzmanlaşan Cartier’in, en ünlü ve benzersiz tasarımlarından biri. Cartier Cheich, Paris'ten Sahra Çölü'nden Dakar, Senegal'e 10 bin kilometrelik zorlu bir yarış olan Paris-Dakar'ın ruhunu yansıtmak için tasarlandı. 

Yarış otomobil, kamyon ve motosiklet olmak üzere üç kategoride amatörlere ve profesyonellere açıktı. Yarışı arka arkaya iki yıl bitirmek nadir görülen bir başarı olarak kabul edildi. Son yıllarda terör saldırısı ihtimali ve orijinal parkurun aşırı zorluğu nedeniyle etkinliğin adı Dakar Rallisi olarak değiştirildi ve rotası değişti.

Cheich’in tasarımı

Cartier Cheich, Cartier'in eski kreatif direktörü Jacques Diltoer ve dönemin Cartier başkanı Alain-Dominique Perrin tarafından tasarlandı. Tasarım, yarışların logosunda yer alan ve Sahra Çölü yerlilerinin güneşten korunmak için başlarına giydikleri geleneksel bir bez olan cheich’ten ilham aldı. 

Sadece 4 tane üretildi

Dört model yapıldı. Orijinal iki Cartier Cheich, 1983 yılında bir erkek ve bir kadın kazanana verilmek için tasarlandı. Erkekler için tasarlanan saat Rahier'e verildi. Daha küçük olan kadın saati hiçbir zaman ödül olarak verilemedi çünkü yarışı art arda kazanan kadın olmadı. 

Bir tanesi kayıp

Üçüncüsü 1985'te başka bir olası şampiyon için yaratıldı. Dördüncü parça yarışın kurucusu Thierry Sabine'e teklif edildi. Ancak bu saatin ünlü bir Fransız motosiklet yarış pilotu olan Hubert Auriol'a verilmiş olabileceği söylenilse de saat şuan kayıp olarak kabul ediliyor. 

1986'dan sonra üretilmedi

Cartier Cheich'in üretimi Sabine'nin, Mali'de bir kum fırtınasının neden olduğu helikopter kazasında ölmesinden sonra 1986'da sona erdi. Diğer iki Cartier Cheich saati, Cartier'in koleksiyonunda yer alıyor. Bu nedenle motokroks şampiyonunun ailesi tarafından sunulan Rahier’in saati piyasadaki tek Cartier Cheich. 

Cartier Challenge için yaratılan dört saatinde benzerlikleri olsa da her birinin kendine ait detayları vardı. Satılmakta olan Cartier Cheich, Cartier'in aşk, dostluk ve sadakat sembolü olan sarı, pembe ve beyaz altından yapıldı ve kavisli bir üçgen şekle sahip. Kasanın benzersiz şekli, deri kayışı takmak için geleneksel kulpların kullanılamayacağı anlamına geliyordu. Bu yüzden kasanın arkası kayışların içinden geçebilmesi için oyuldu.  İç kısımda, Cartier imzası altında Trophée Paris Alger Dakar imzası da bulunuyor. Saat, Cartier imzalı kırmızı ve altın detaylı orjinal kutusuyla sunuluyor.