23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 31.07.2022 10:58

Sende kaç Warhol hissesi var?

İyi bir sanat eserine sahip olmak hem büyük yatırımı hem de bazı duvarları aşmayı gerektiriyor. Tamer Özmen’in kurduğu Mintus, ortaklaşa sahiplikle bu engelleri kaldırmayı amaçlıyor
Andy Warhol’un Otoportresi’ne tek başınıza sahip olmak hayal olabilir. Ama onun hissedarı olmanız mümkün
Andy Warhol’un Otoportresi’ne tek başınıza sahip olmak hayal olabilir. Ama onun hissedarı olmanız mümkün

Kahraman Çayırlı

Büyük holdinglerin hisseleri yıllardan beri halka arz ediliyor. Dileyen hisse alıp bu şirketlere ortak olabiliyor. “Peki dev sanatçıların eserleri neden hisseler halinde satılmasın?” Microsoft, Orange gibi çok uluslu şirketlerde uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapan Tamer Özmen, kendine bu soruyu sordu ve “teknolojiyle mümkün” diyerek yola çıktı. “65 milyar dolarlık küresel sanat piyasası, büyük oyuncularla sınırlı kalmamalı. Yüksek değerli eserler, teknoloji sayesinde kitlelerin erişimine açılabilir” diye düşünüp “paylaşım ekonomisinde” AirBnb, Uber gibi alanlardan sonra sıranın sanat eserlerine geldiğine inandı ve bir online sanat yatırımı platformu Mintus’u kurdu.

Kısa süre önce hayata geçen Londra merkezli Mintus’un, sanat yatırımı konusunda İngiltere’nin sermaye piyasası kurulu FCA’den onay almayı başaran ilk kuruluş olduğunu söylüyor Özmen. İngiltere, AB ve Uzak Doğu’da bu onayı alan ilk şirket olduğunu da ekliyor.