27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 13:22 | Son Güncelleme: 20.11.2023 13:33

ABD'de pert olan Teslalar nasıl Ukrayna’daki cephe hattından sinyal veriyor?

Savaşın ortasındaki Ukrayna’da uzman elektrikli araç tamircileri, ABD ve Kanada'da tamir edilemez ilan edilen Teslaları dünyanın öbür ucunda hayata döndürüyor
ABD'de pert olan Teslalar nasıl Ukrayna’daki cephe hattından sinyal veriyor?

Bu yaz Max adında Vancouver'lı bir araba tamircisi telefonuna şaşırtıcı bir çağrı aldı: Betty White Ukrayna'daydı ve yardımına ihtiyacı vardı. Bu şaşırtıcıydı çünkü White, ocak ayında bir Kanada otoyolunda ölmüştü. Max, Tesla Model Y Performance'ına taktığı lakap olan Betty White'ı en son gördüğünde, ikisi de otoyolda yan yattıktan sonra zor durumdaydı. Max'in rotator manşeti birkaç yerden yırtılmıştı. Küçük SUV yüksek hızda birden fazla beton bariyere çarpmış ve dört köşesi de ezilmiş, tekerlekleri parçalara ayrılmıştı. Soğutma sıvısının akü haznesine sızdığı görülüyordu. Garajda elektrikli araçlar üzerinde yaptığı çalışmalardan Max, Betty'nin işinin bittiğini biliyordu. "Hiçbir oto tamir atölyesi bu tür bir hasarla bir tamirciyi riske atmaz" diyordu Max. Hasarlı bir elektrikli araç aküsü şok, yangın ve zehirli duman riski nedeniyle tehlikeli hale gelebilirdi. Nitekim sigortacısı da bunu kabul etmiş ve Betty pert edilerek bir hurdalığa gönderilmişti.

Arabayı son görüşünden aylar sonra, Max'in Tesla uygulaması şimdi ona Betty'nin bir yazılım güncellemesine ihtiyacı olduğunu söylüyordu. Arabanın kilometre sayacında fazladan 200 kilometre olduğunu, tam şarjlı olduğunu ve Ukrayna'nın Çerkassi Oblastı'nda, Kiev ile Rusya askerlerinin bulunduğu cephe hattının ortasındaki Uman'da park halinde olduğunu gösteriyordu. İlk ping'den dakikalar sonra, uygulama arabayı servis modunda göstererek Betty'nin onarımdan geçtiğini bildirdi. "Bir hata olmalı diye düşündüm" diyor Max.

Ukrayna, Nijerya, BAE pert araç deposu oldu

Hata falan yoktu. WIRED, Betty'nin izini Ukrayna'daki bir otomobil müzayede sitesinde buldu; yeni renklendirilmiş camları ve siyahla kaplanmış dikiz aynalarıyla yeni gibi, hatta belki daha da iyi görünüyordu. Betty 2.0, arabanın Kanada'da "küçük bir darbe" aldığını ve orijinal Tesla parçalarıyla tamir edildiğini yazan "Mikhailo" tarafından satılıyordu. 55.000 dolarlık fiyatı, ABD'de yeni bir Model Y Performance'ın fiyatıyla aşağı yukarı aynıydı.

Betty White'ın kıtalararası dirilişi etkileyiciydi ama olağandışı değildi. Uzun bir süredir Kuzey Amerika'da hurdaya ayrılan otomobiller, ABD'li ve Kanadalı tamircilerin dokunmayacağı hasarları üstlenmeye istekli Doğu Avrupa tamirhanelerine gidiyor. Eldeki en son verilere göre 2021 yılında Ukrayna; Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından ABD'den yurtdışına gönderilen kullanılmış binek araçların üçüncü varış noktası. Ukrayna'nın enkaz ithalatçıları ve tamircileri özellikle yaratıcılıklarıyla tanınıyor. Bazıları Atlantik ötesinde hurdaya çıkan elektrikli araçları tamir etmeyi bir uzmanlık haline getirerek, Rusya ile savaş sürerken bile ülke yollarındaki elektrikli araç sayısının artmasına yardımcı oldu.