29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 20:45 | Son Güncelleme: 13.11.2023 21:03

Satışlar yavaşlıyor, elektrikli araçlar 'ölüm vadisi'ne giriyor

Elektrikli araçlara olan ilgi azalıyor. Yıllar süren hızlı büyümenin ardından sürücüler iki ila üç yıl sonraki daha iyi ve daha ucuz elektrikli araç modellerini beklerken, Avrupa'daki elektrikli otomobil satışları yavaşlama sürecine girmiş gibi görünüyor
Satışlar yavaşlıyor, elektrikli araçlar 'ölüm vadisi'ne giriyor

Avrupa'da tamamen elektrikli araç satışları 2023'ün ilk dokuz ayında yüzde 47 arttı, ancak Tesla, Volkswagen ve Mercedes-Benz gibi otomobil üreticileri kutlama yapmak yerine sessiz kalmayı tercih etti. Volkswagen'in elektrikli araç siparişlerinin geçen yılın yarısı kadar olmasıyla birlikte, yüksek faiz oranları ve durgun bir pazarın müşterileri ertelediği uyarısında bulundular.

Sürücüler elektrikli araca tam ikna olmadı

Almanya ve İtalya'daki bayilerin yanı sıra dört küresel veri analiz firması tarafından yapılan araştırma, yavaş alımın arkasında ekonomik belirsizlikten daha fazlası olduğunu ve tüketicilerin elektrikli araçların güvenlik, menzil ve fiyat ihtiyaçlarını karşıladığına ikna olmadığını söylüyor.

Reuters'ın haberine göre Bavyeralı otomobil bayisinin başkanı Thomas Niedermayer "Asıl sorun belirsizlik" ifadelerini kullanırken sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Birçok kişi teknolojinin gelişeceğini varsayıyor ve hızla değer kaybedecek bir aracı şimdi almaktansa bir sonraki model için üç yıl beklemeyi tercih ediyor"

Batarya ömrü endişesi

İskoçya'da yaşayan Flavia Garcia ve Tom Carvell çifti yaşanan bu trend değişiminin bir özeti gibi. Çift, Martina lakaplı 15 yıllık Toyota Auris'lerini değiştirmek istiyor. Benzinli ve dizel araç yasağı yaklaşırken, çift bir elektrikli araç almayı düşünüyor, ancak şarj altyapısı eksikliği, pil ömrü korkuları ve fiyat nedeniyle vazgeçiyorlar.

AutoTrader, İngiltere'deki yeni elektrikli araçların fosil yakıtlı modellere göre hala ortalama yüzde 33 daha pahalı olduğunu söylüyor. Ve giriş seviyesi tüketicileri hedefleyen yeni modellerin çoğu en erken 2025'ten önce piyasaya çıkmayacak. O zamana kadar BYD'den Avrupa'daki Nio'ya kadar genişleyen bir Çin serisiyle mücadele ediyor olacaklar.

29 yaşındaki kurumsal medya direktörü Garcia konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: "Çevre için doğru olanı yapmak istiyorsunuz ama hayatınızı biraz daha karmaşık hale getirecek çok pahalı bir yatırıma kendinizi hazırlıyormuşsunuz gibi geliyor"

Muhtemelen önce bir hibrit alacağız

Uzmanlar, uygun fiyatlı elektrikli araç eksikliğinin, erken benimseyenler ve kurumsal filolar tarafından desteklenen sert satış büyümesini eninde sonunda durduracağı konusunda uzun zamandır uyarıyorlardı. Eylül ayındaki zayıf performans, tüketici duyarlılık anketleri ve otomobil üreticileri ile bayilerden gelen olumsuz yorumlar düşük büyüme döneminin gelmiş olabileceğini gösteriyor.

ABD'li otomobil üreticileri de elektrikli araçlara geçişte daha geride olsalar da sıkıntıyı hissediyorlar. Ford ve GM geçtiğimiz günlerde, yeni Birleşik Otomobil İşçileri sözleşmelerinin ardından zayıflayan talep ve artan maliyetler nedeniyle daha ucuz elektrikli araç modellerinin lansmanını erteledi ve harcamalarını kıstı. 

Ucuz modeller gelmedikçe satışlar canlanmaz

JATO Dynamics'ten Felipe Munoz, Eylül ayında Avrupa'daki satışların yavaşlamasıyla ilgili olarak, daha ucuz elektrikli araçlar bulunmadığı sürece talebin yavaş kalacağını söyledi.

GlobalData'dan Alistair Bedwell, "Otomotiv devleri mevzuat açısından, şu anda yeni model çıkarmak zorunda değiller ve karlılığa odaklanabilirler. Ancak bir gözleri Tesla ve Çinli markalarda olmalı, çünkü çok geride kalmak istemiyorlar"

Tüketici araştırma şirketi The Langston Co tarafından yapılan bir ankete göre, elektrikli araç satın alma niyeti Almanya'da geçtiğimiz yıl boyunca sabit kaldı, yani satılan elektrikli araç sayısı artmasına rağmen, elektrikli araç satın almak isteyenlerin sayısı artmıyor.

The Langston Co yöneticisi Ben DuCharme, artan satışların, artan talebin bir işareti olmaktan ziyade, tedarik zinciri darboğazları nedeniyle elektrikli araç üretmekte zorlanan otomobil üreticilerinin nihayet yedeklenen siparişleri karşılayabileceğinin bir işareti olabileceğini söyledi.

Elektrikli araçlar ölüm vadisine giriyor

Bayi hizmetleri firması Cox Automotive'in direktörü Philip Nothard, şirketlerin ve birçok tüketicinin yeni araçları birkaç yıl sonra ne kadara satabileceklerine göre seçmesinden dolayı elektrikli araçlara karşı mesafeli olduklarını söyledi.

Nothard, "Biz buna ölüm vadisi diyoruz ve 2024 ile 2027 yılları arasında bu vadiden geçeceğiz: Yüksek arz ve düşük talep" diye ekledi.