05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2023 21:36 | Son Güncelleme: 01.04.2023 21:52

Bill Gates sürücüsüz araçların bilgisayar kadar devrimci olacağını söyledi

Elon Musk ve Bill Gates iklim değişikliğinden yapay zekaya kadar pek çok konuda kafa kafaya verdiler ancak iki teknoloji milyarderi bir konuda hemfikir olabilir: Sürücüsüz araçların büyük potansiyeli ve yeni bir dönemin kapılarını aralama ihtimali...
Bill Gates sürücüsüz araçların bilgisayar kadar devrimci olacağını söyledi

Microsoft'un kurucu ortağı en son blog yazısını gelişmekte olan otonom araçlar dünyasına ayırdı ve teknolojinin önümüzdeki on yıl içinde bir dönüm noktasına ulaşacağını öngördü. Gates, arabalar gerçekten sürücüsüz hale geldiğinde, kişisel bilgisayar kadar devrimci olacaklarını söyledi.

Gates otonom araçlara hayran kaldı

Business Insider'ın haberine göre Gates, "Bu gerçekleştiğinde otonom araçlar ulaşımı PC'nin ofis işlerini değiştirdiği kadar dramatik bir şekilde değiştirecek" diye yazdı.

Gates, kısa bir süre önce İngiltere'deki bir girişim olan Wayve tarafından geliştirilen otonom bir araca bindi ve çok etkilendi. Blog yazısında, zaman zaman kontrol gerekse de otonom aracın seyrini gördüğünde deneyimi fantastik olarak nitelendirdi.

Araba bizi Londra'da kendi başına dolaştırdı

Gates şöyle yazdı: "Araba bizi Londra şehir merkezinde dolaştırdı, ki burası hayal edilebilecek en zorlu sürüş ortamlarından biridir ve tüm trafikten kaçarken arabanın içinde olmak biraz gerçeküstüydü."

Günümüzde hiçbir kişisel araç kendi kendini süremiyor, ancak bazı şirketler belirli şehirlerde otonom taksi hizmetleri sunmaya başladı. GM'nin Cruise ve Alphabet'in Waymo'su gibi bu hizmetler, şehirlerin yalnızca belirli bölümlerinde çalışmak için ayrıntılı haritalar ve programlama kullanıyor. Buna karşılık Wayve (tıpkı Tesla gibi) daha önce hiç gitmediği yerler de dahil olmak üzere her yerde araç kullanmayı öğrenebilen yapay zeka destekli bir araç geliştirmek istiyor.

Otonom araçlar normal araçlardan ucuz olacak

Gates, uzun mesafeli kamyon taşımacılığı, teslimatlar, taksiler ve kiralık araçlara da bu teknolojinin gelmesiyle birlikte otonom araçların yaygınlaşma şansı bulacağına inanıyor. Otonom araçların eninde sonunda normal araçlardan daha ucuz olacağını öngörüyor.

Gates, otonom araçların insanlara zaman kazandıracağını ve yaşlılar ile engellilerin etrafta dolaşmasına yardımcı olacağını umuyor. Ancak bununla birlikte, bu teknolojinin yaygınlaşmasının onlarca yılı bulabileceğini de düşünüyor.