14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 22:04 | Son Güncelleme: 05.02.2023 22:47

Pilotlar tepkili: Otonom uçaklar kalkışa hazırlanıyor

Boeing ve Airbus'ın geliştirdikleri otonom sistemleri, ticari uçuşlar için iki pilot kuralını esnetecek. Ancak Pilotlar güvenlik riskleri olduğu konusunda uyarıyor ve acil durumlarla başa çıkmak için iki pilot olması gerektiğini savunuyor
Pilotlar tepkili: Otonom uçaklar kalkışa hazırlanıyor

Boeing, Airbus ve diğer şirketler otonom sistemleri ile araçları test ederken, kendi kendine uçan uçaklar kalkışa hazırlanıyor. Ancak pilotlar güvenlik riskleri nedeniyle bu uygulamadan rahatsız. Bu teknolojiler otonom inişlere, uçuş sırasında acil durumlarla başa çıkmaya ve Federal Havacılık İdaresi'nin kokpitte iki pilot bulunmasını zorunlu kılan yasasını esnetmeye olanak sağlıyor. Pilotlar endişelerini Twitter'da paylaştı ve birçoğu acil bir durumda iki pilotun gerekli olduğunu belirtti.

Kırk yıldır havayolu pilotu olan Tony Driza, kokpitte acil bir durum ortaya çıktığında bununla başa çıkmak için tam bir mürettebatın gerekli olduğunu söyledi. Otonom uçaklar için henüz erken olsa da Boeing'in CEO'su Dave Calhoun Bloomberg'e verdiği bir röportajda teknolojinin eninde sonunda tüm uçaklara geleceğini söyledi.

Boeing otonom bir dünyaya doğru ilerliyor ve ticari uçuşlarda kullanılacak askeri amaçlı sistemler üzerinde çalışıyor. Şirket, konuşlandırılmış Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler ve Lockheed Martin F-35C avcı uçaklarının savaş menzilini uzatan otonom bir yakıt ikmal uçağı olan MQ-25 ile ABD Donanmasına teknoloji sağladı. Calhoun Air and Space Forces'a verdiği demeçte "Otonomi ve ekip çalışmasının uçak geliştirme konusunda gerçek itici güçlerden biri olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Boeing'in rakibi Airbus, otomatik iniş teknolojisi ve pilot yardımı sağlayacak olan DargonFly sistemlerini ticari uçaklar için test ediyor. Teknolojinin görüşünün bir insanınkinden daha hızlı çalıştığı ve gelen engelleri daha erken tespit etmesine olanak tanıdığı söyleniyor. DragonFly ayrıca güvenli uçuş ve iniş sağlamaya yardımcı olacak bir çözüm sunmak üzere tasarlandı. Mürettebat uçağı kontrol edemezse, yerleşik işlev sorunu tespit eder ve uçağı yeniden yönlendirmek için en uygun havaalanını otomatik olarak seçer. 

DragonFly demo Başkanı Isabelle Lacaze yaptığı açıklamada, "Yusufçukların sınırları tanımlamalarına yardımcı olan yer işaretlerini tanıyabilmeleri gibi, demomuz da uçuş ve iniş operasyonlarını yönetebilen en son algılama teknolojisi ve yazılımla donatıldı. DragonFly demonstratörü Airbus mühendislik topluluğu içinde ve güvenilir dış ortaklarımızla işbirliği sayesinde ortaya çıktı. Testin bu son aşamasının sağlayacağı bilgileri dört gözle bekliyoruz" dedi.