25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2022 21:50 | Son Güncelleme: 27.12.2022 22:15

Tesla hisselerindeki çöküş kötüye gidiyor: 880 milyar dolar kaybetti

Ocak ayının ortasında Çin'deki fabrikasını bir süreliğine kapatacağı iddia edilen Tesla'nın hisseleri iki yılın en düşük seviyesine düştü. Piyasa değeri Kasım 2021'de 1,2 trilyon dolara kadar çıkan şirket yaklaşık 880 milyar dolar kaybetti. Şirketin şu anki değeri 352 milyar dolar
Tesla hisselerindeki çöküş kötüye gidiyor: 880 milyar dolar kaybetti

Tesla'nın hisseleri, güç durumdaki otomobil üreticisinin CEO Elon Musk'ın Twitter'a çok fazla odaklanmasıyla iki yılın en düşük seviyesine düştü. Şirketin önümüzdeki ay, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki Covid-19 salgını nedeniyle fabrikasını bir süreliğine kapatacağı ve yüksek satış beklentilerini karşılayamayacağı iddia ediliyor. 

Tesla hisseleri bugün yüzde 8 kadar düşerek 113 dolara geriledi. Bu Ağustos 2020’den bu yana gelinen en düşük seviye ve Kasım  2021’de 400 doları aşan bir zirveden bu yana yüzde 72’lik çarpıcı bir düşüş. Reuters'ın şirketin Ocak ayında Şangay fabrikasında üretimi kısmayı planladığını yazmasının hemen ardından piyasa öncesi işlemlerde kayıplar arttı. İddiaya göre otomobil üreticisi 3 Ocak ila 19 Ocak arasında faaliyet gösterecek. Sonra Çin Yeni Yılı’nı kutlamak için ayın geri kalanında üretimi durduracak. 

Şirketin otomobil hacmine göre en büyük fabrikasında artan Covid-19 vakaları nedeniyle sekiz günlüğüne üretimi durdurdu ve bu planı hafta sonuna kadar uzattı. Ancak yeni haberler hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi. 

Talebi artırmak için indirim yaptı

Vital Knowledge Media'dan analist Adam Crisafulli, haberi yalnızca Tesla hakkında bir dizi temkinli manşetin sonuncusu olarak nitelendirdi ve şirketin geçen hafta yıl sonu talebini arttırmaya yardımcı olmak amacıyla en popüler iki modeli için 7 bin 500 dolarlık bir indirim yaptığını kaydetti.

Rakip elektrikli araç üreticisi NIO kötümserliği daha da körükleyerek, bu ay Çin'deki büyük şehirlerde meydana gelen Covid-19 salgınları nedeniyle teslimat ve üretimde zorluklarla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı ve öngörülen dördüncü çeyrek teslimatlarını yüzde 15 düşürdü. 

Analistler rekor öngörüyor

Tesla'nın dördüncü çeyrek teslimat rakamları Ocak başında açıklanacak. Analistler, teslim edilen yaklaşık 422 bin araçla firma için başka bir rekor çeyrek öngörüyor. Bundan daha azı yatırımcıların daha fazla rahatsız olmasına neden olacaktır.

En kötü performans gösteren beşinci hisse

Tesla'nın hisseleri geçen yıl Kasım ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine fırladı ancak Musk'ın kısa süre sonra hisse satmaya başlaması ve bu yıl dikkatleri sosyal medya devi Twitter'a çevirmesinden sonra büyük kayıplar yaşadı. Tesla'nın hissesi bu yıl yüzde 71 değer kaybetti ve yüzde 20 düşüşle S&P 500'de en kötü performans gösteren beşinci hisse oldu. Düşüşün çoğu, Twitter hissedarlarının Musk'ın sorunlu sosyal medya ağını satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık teklifi onayladığı Eylül sonundan bu yana yaşandı. 

Değeri 352 milyar dolara düştü

Wedbush analisti Dan Ives, geçen hafta müşterilerine yazdığı bir notta, "Musk, geniş yatırım topluluğu nezdinde güvenilirliğini kaybetti" dedi ve Tesla'nın hisse senedi sıkıntıları nedeniyle tekrar tekrar hisse senedi sattığı için Musk'ın tutmayan vaatlerini sorumlu tuttu. Tesla'nın piyasa değeri, Kasım 2021'de 1,2 trilyon doların üzerine çıkarak zirve yaptı. Hisseleri şu anda 352 milyar dolar değerinde, bu 880 milyar dolardan fazla zararı temsil ediyor. 

Musk 215 milyar dolardan fazla değere sahip olsa da, Forbes'un tahminlerine göre Tesla'nın düşen hisseleri servetini 140 milyar doların altına düşürdü. 51 yaşındaki, dünyanın en zengin insanı unvanını bu ayın başlarında, lüks mal titanı Bernard Arnault tarafından geride bırakılarak kaybetti.