27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 21:12 | Son Güncelleme: 20.12.2023 21:26

Çinli BYD ile rekabet kızıştı, Tesla'dan daha büyük indirim geldi

Çin'de otomotiv sektöründeki rekabet fiyatları aşağı çekiyor. ABD merkezli JL Warren Capital firmasının yaptığı analize göre Tesla, Çin'deki elektrikli otomobillerinin fiyatlarını BYD'nin amiral gemisi Han sedan için yaptığından daha fazla düşürdü
Çinli BYD ile rekabet kızıştı, Tesla'dan daha büyük indirim geldi

JL Warren Capital CEO'su ve Araştırma Başkanı Junheng Li, Tesla'nın Model 3'ün fiyatını geçen yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 6 oranında düşürdüğünü ve aynı süre zarfında Model Y'nin fiyatını yüzde 11 oranında indirdiğini söyledi.

cnbc'nin haberine göre BYD'nin Han modeli ise bu süre zarfında sadece yüzde 5'lik bir fiyat düşüşü yaşadı. Şirketin premium elektrikli sedanı Han, Tesla'nın otomobilleriyle benzer bir fiyat aralığında satılıyor ve 200 bin yuanlık (yaklaşık 28 bin dolar) fiyatla alıcısına ulaşıyor. BYD'nin diğer araçlarının çoğu çok daha ucuza mal oluyor.

Rapor, BYD'nin yıl boyunca satış promosyonlarını artırdığını ve bazı kitlesel pazar modellerinin fiyatında yüzde 10 veya yüzde 17 indirim yaptığını gösterdi.

Nio da fiyatlarını indirdi

Elektrikli otomobil girişimi Nio bu yıl da, başlangıçta sektördeki fiyat savaşına yakalanmamaya çalışmasına rağmen fiyatlarını düşürmek zorunda kaldı. 

HSBC analistleri otomobil sektörüyle ilgili 4 Aralık tarihli bir raporda, "AB veya ABD'nin aksine, marka algısı Çinli tüketicilerin satın alma kararlarında çok fazla ön plana çıkmıyor gibi görünüyor" notu düştü ve ekledi: "Belki de fiyat rekabetinin AB/ABD'ye kıyasla Çin'de bu kadar şiddetli olmasının nedeni budur"

Kısmen devlet desteği sayesinde, batarya ve hibrit motorlu otomobilleri içeren yeni enerji araçlarının penetrasyonu Çin'de satılan yeni binek otomobillerin üçte birinden fazlasına yükseldi.

Hedef satışları ikiye katlamak

Li, bu yıl için sektörün en büyük otomobil üreticilerinin yüzde 93'lük satış artışı gibi "aşırı iddialı bir hedefi" olduğunu söyledi. Li, Çin'deki 13 büyük elektrikli araç üreticisi arasında sadece Tesla ve Li Auto'nun bu yıl için kendi satış hedeflerine ulaşacaklarına dikkat çekti.

Bu durum, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de rekabetin daha da şiddetleneceğini ve sektörde israfa yol açabileceğini gösteriyor.

Li, Çin'de yeni otomobil geliştirme döngüsünün daha önce yaklaşık üç yıl iken bir veya iki yıla düştüğünü belirterek, "Yeni modeller elektrikli araç talebini artırıyor, ancak pazar 'eski' modellerin envanteriyle doluyor" dedi.