18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 16:49 | Son Güncelleme: 05.07.2024 17:03

Çinli BYD Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

Bloomberg Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını yazdı. Habere göre şirket, Manisa'da fabrika inşa edilmesini sağlayan bir anlaşma imzalayacak
Çinli BYD Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

Bloomberg'e konuşan yetkililere göre pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan BYD ile yapılan anlaşmayı fabrikanın inşa edileceği Manisa'da düzenlenecek törenle duyuracak. Yeni tesis BYD'nin Avrupa Birliği'ne daha kolay erişimini sağlayabilir. Zira Türkiye'nin AB ile gümrük birliği anlaşması var.

AB, Çin menşeli elektrikli araçların ithalatına uyguladığı gümrük vergisini %48'e kadar yükseltti. Türkiye'de geçen yıl otomobil satışlarının %7,5'ini elektrikli araçların oluşturduğu bir iç pazar da mevcut. Cuma günü ise Türkiye yatırımı teşvik etmek amacıyla kısa bir süre önce Çin motorlu araç ithalatına uygulanan gümrük vergilerini hafifletti. 

Büyük pazara yakın olacak

Yatırım adımı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı sırasında yaptıkları görüşmenin ardından geldi. Yeni fabrika açılışları sadece BYD'nin büyük pazarlara daha yakın olma çabasının değil, aynı zamanda gümrük vergisi tehdidine karşı korunma çabasının da altını çiziyor.