22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2024 13:45 | Son Güncelleme: 04.03.2024 13:50

Wall Street Journal yazdı: Çin nasıl herkesten daha hızlı elektrikli araç üretiyor?

Bir zamanlar geri planda kalan Çinli otomobil üreticileri, küresel otomobil endüstrisinde hayranlık ve korku uyandırıyor. Çinli şirketler, elektrikli araç üretiminde geleneksel yöntemleri terk ederek daha hızlı çalışıyor ve pazardaki paylarını her geçen gün artırıyor
Wall Street Journal yazdı: Çin nasıl herkesten daha hızlı elektrikli araç üretiyor?

Çin elektrikli araç yarışında hızla ilerliyor. Ülkenin elektrikli araç patlamasından yararlanan yeni otomobil üreticileri, otomobilleri daha hızlı geliştirmek, akıllı teknolojinin sınırlarını zorlamak ve tüketicileri seçeneklere boğmak için yabancı rakiplerini gölgede bıraktı. Sektör yöneticileri, Çinli otomobil üreticilerinin eski üreticilere kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha hızlı araç geliştirdiklerini, bunun da büyük ölçüde onlarca yıllık karmaşık yanmalı motorlu otomobil üretimine dayanan küresel uygulamaları altüst etmelerinden kaynaklandığını söylüyor. Aynı anda birçok geliştirme aşaması üzerinde çalışıyorlar.

Bir zamanlar ikinci sınıf görülüyorlardı

Geleneksel tedarikçileri daha küçük, daha hızlı tedarikçilerle değiştirmeye istekliler. Zaman alan mekanik testler yerine daha fazla sanal test yapıyorlar. Ve bir otomobilin piyasada satılmaya hazır olduğu zamanı yeniden tanımlıyorlar. Yabancı otomobil üreticileri, bir zamanlar ikinci sınıf olarak gördükleri Çinli rakiplerine karşı giderek daha temkinli davranarak oyunun değiştiğini açıkça itiraf ediyorlar. Çin'in küresel hırslarıyla birleşen becerisi, elektrikli araçlara olan talep azaldıkça dünyayı ucuz otomobillerle doldurabileceği korkusunu da körüklüyor. 

Çin'in önde gelen elektrikli araç girişimlerinden biri olan NIO, birçok geleneksel otomobil üreticisinin yaklaşık dört yıllık süresine kıyasla, bir projenin başlangıcından müşterilere teslimine kadar 36 aydan daha kısa bir süre kullanıyor. Bunun bir nedeni var: Yazılım güncellemeleri yoluyla sık sık yeni özellikler eklemesine olanak tanıyan yedek bir çip gibi gizli teknolojiye sahip otomobiller üretiyor. NIO'nun ürün komitesi başkanı Mark Zhou, "Güvenilir bir teknoloji olması koşuluyla yeni bir teknolojiyi pazara ne kadar hızlı sunabilirseniz, pazar payı kazanma şansınız o kadar artacaktır" dedi.

En çok elektrikli araç satan ülke

Onlarca yıllık otomobil devi Geely'nin elektrikli araç girişimi Zeekr, 24 ay gibi kısa bir sürede sıfırdan araç geliştirebiliyor. Polestar ve Smart gibi diğer Geely markalarıyla üretim ve dijital mimariyi paylaşan SUV'lardan çok amaçlı araçlara ve hatchback'lere kadar farklı modelleri hızla piyasaya sürüyor. Cömert hükümet teşvik politikalarıyla desteklenen Çin, şu anda dünyada en çok elektrikli araç satan ülke konumunda. Otomobil üreticileri, sürücü destek işlevlerinden araç içi eğlenceye kadar yazılım ve dijital teknolojiyi vurgulayarak büyük ölçüde müşteri odaklı çalışıyorlar.

Çin'de bile elektrikli araçlara olan talebin yavaşlaması, Çinli otomobil üreticilerini sürekli olarak yeni modelleri güncellemeye ve piyasaya sürmeye teşvik ediyor. Ülkenin binek otomobil derneğine göre, geçen yıl piyasaya sürülen otomobiller Çin'in binek otomobil satışlarındaki büyümenin yüzde 90'ına katkıda bulundu.

Rakipleri öğrenmeye çalışıyor

Çinli alıcılar yeni veya yakın zamanda piyasaya sürülen otomobilleri tercih etme eğiliminde olduğundan, otomobillerin raf ömrü kısa oluyor. Danışmanlık firması AlixPartners tarafından yapılan bir analize göre, yerli elektrikli araç üreticileri,modelleri güncellenmeden veya yenilenmeden önce ortalama 1,3 yıl boyunca satışa sunuyor. Bu süre yabancı markalar için 4,2 yıl. Sektörde alışılagelmişin tersine, pek çok küresel otomobil üreticisi artık Çinli rakiplerinden bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Tesla'nın CEO'su Elon Musk ve Ford'un CEO'su Jim Farley, gelecekteki en büyük tehditlerinin Çinliler olacağını söyledi. Volkswagen ve Nissan daha hızlı olmak için Çin'in bazı yöntemlerini benimsiyor.

Küresel otomobil üreticileri, Çinli rakipleri hızlanırken yatırımlarını azaltırlarsa teknolojinin gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya kalacaklar. Apple elektrikli araç projesini rafa kaldırdı ve Tesla'dan Elon Musk, şirketin güncellenmiş Roadster'ını yıllar süren gecikmenin ardından gelecek yıldan itibaren sevk etmeye başlayacağını söyledi. Son dönemdeki yavaşlamaya rağmen elektrikli araçların küresel otomobil satışları içindeki payının 2027 yılına kadar yüzde 40'a ulaşması bekleniyor.

Sanal prototiplerle çalışıyorlar

Yöneticiler, Çinli otomobil üreticilerinin yazılım odaklı akıllı elektrikli araçlar üretmeye başlamasıyla birlikte birçok geliştirme adımının paralel olarak atıldığını söylüyor. Geleneksel olarak, gazla çalışan otomobiller üretmek doğrusal bir süreçti; tasarımdan mühendisliğe ve üretime kadar her adımın bir sonrakinden önce tamamlanması ve onaylanması gerekiyordu. Çinli elektrikli araç şirketleri, sanal prototipler oluşturmak ve testleri daha fazla yinelemek ve daha kısa sürede gerçekleştirmek için simülasyon yazılımlarını yoğun bir şekilde kullanıyor. Zeekr ve NIO yöneticileri, sanal parçalar ve maketler üzerinde ekipler arasında çalışılabildiğini ve 3D baskılı prototiplerin mühendislerin deneme yanılma döngülerinden çok daha hızlı geçmesine olanak tanıdığını söyledi.

Zeekr'in başkan yardımcısı Zhu Ling, araç için gerekli yazılımları geliştirmek için donanım parçalarının tamamlanmasını beklemeye gerek olmadığını söyledi. Geely ve Çinli teknoloji devi Baidu tarafından yaratılan bir EV markası olan JiYue, CEO Joe Xia'ya göre ürün tasarımını altı ayda bitirebiliyor. Neredeyse her hafta tasarım stüdyosunu ziyaret ediyor ve satış, pazarlama, üretim, ürün geliştirme ve yazılımdan çalışanları getiriyor. CEO, herhangi bir tasarım özelliği değişikliğinin herkes tarafından anlaşılabildiğini, böylece ilgili değişiklikleri yapabildiklerini belirtti.

Şimdi yap sonra güncelle

Bir zamanlar Çin'in Tesla katili olarak adlandırılan elektrikli araç üreticisi NIO, bir aracın pazara hazır kabul edilme zamanını değiştirdi. Piyasaya sürdüklerini "minimum uygulanabilir ürünler" olarak sınıflandırıyor. Bu, yazılımının o anda destekleyebileceğinden daha gelişmiş çiplere, kameralara veya sensörlere sahip oldukları anlamına geliyor. Mühendisler teknolojiyi geliştirmeye devam ediyor ve daha sonra sürücülere kullanılmayan yeteneklerden yararlanan kablosuz güncellemeler gönderiyor.

Startup ruhu

Birçok Çinli elektrikli araç üreticisi, eski otomobil üreticilerinden çok yeni kurulan şirketler gibi faaliyet gösteriyor. Daha az sayıda çalışana sahipler ve daha uzun saatler çalışma eğiliminde olduklarını söylüyorlar. Sektördeki uzmanlar, işler ters gittiğinde risk ve maliyetlerden kaçınmak daha zor olsa bile, yöneticilerin yeni ürünleri piyasaya daha erken sürmek için standart süreçleri geçersiz kılmaya daha istekli olduklarını söylüyor.

NIO'da bir sonraki modelin tasarımı, Münih ve Çin'de bulunan otomobil tasarımcıları tarafından gönderilen çeşitli sunumlardan ortaya çıkıyor. CEO William Li, her iki ülkede de aynı kil maketlerin yardımıyla haftalık tasarım toplantılarına katılıyor ve gelecekteki tüm modeller için nihai tasarım konusunda karar veriyor. Daha önce Ford ve BMW ile çalışmış olan NIO'nun tasarım şefi Kris Tomasson, bunun tasarım seçeneklerinin incelenmek üzere farklı departmanlara gönderildiği ve çok daha uzun bir süreç olan birçok Batılı otomobil üreticisinden farklı olduğunu söyledi.