Yaşlandıkça insanlar daha az hareket etmeye eğilimliler. Ancak bir yeni yapılan bir araştırma 60’lı ve 70’li yaşlarda her gün hareketsiz geçirilen saatlerin felç riskini yüzde 14 arttırdığı konusunda uyardı. Çalışmaya göre uyanıkken günün 13 saatini ve daha fazlasını çok az hareket ederek geçiren kişilerin felç riski, 11 saatten daha az hareketsiz kalanlara göre yüzde 44 daha fazla.
Buna karşılık günde sadece 25 dakika tempolu yürüyüş veya bisiklete binme gibi orta dereceli egzersizler riski yüzde 40’tan fazla azaltıyor. Geçmişte yapılan araştırmalar, hareketsiz olmanın atardamarlarınızda yağ birikmesine yol açabileceğini ve bunun da kardiyovasküler hastalık riskini artırdığını gösterdi. Fiziksel aktivite, kolesterol ve kan basıncını düşürerek yağ birikimini azaltıyor. Bu da felç riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
7 bin 607 kişi takip edildi
San Diego Eyalet Üniversitesi'nden uzmanlar, ortalama yaşı 63 olan 7 bin 607 Amerikalı kadın ve erkeğe aktivite izleme cihazları bağladı. Ekip bulgularını JAMA Network Open dergisinde yayınladı. Katılımcılardan bir hafta boyunca ne kadar hareket ettiklerini ve hangi yoğunlukta hareket ettiklerini takip eden bir ivmeölçer takmaları istendi. Bu cihazı gün boyunca 16 saat taktılar yalnızca geceleri yataktayken 8 saat çıkarmalarına izin verildi.
Buradan elde edilen sonuçlar uyanık olduklarında her gün hareketsiz kalarak, evde dolaşmak gibi hafif fiziksel aktiviteler yaparak veya bisikletle egzersiz yapmak gibi daha yoğun olarak geçirdikleri ortalama süreyi hesaplamak için kullanıldı.
7 yıl içinde felç geçirme riski yüzde 44
Çalışmada sedanter (hareketsizlik), bir sandalyede oturmak, bir kanepede uzanmak veya hatta uzun süre ayakta kalmak olarak tanımlandı. Araştırmacılar daha sonra yedi yıl sonraki tıbbi kayıtları hesapladılar ve bu süre zarfında 286 inme kaydettiler.
Bilim insanları en sedanter olanların - günde 13 saat ya da daha fazla zar zor hareket eden - insanların en yüksek felç riski altında olduğunu buldu. Buna göre günde 11 saat veya daha az süre hareketsiz kalan insanlara kıyasla, yedi yıl içinde felç geçirme olasılıkları yüzde 44 daha fazlaydı.
Günde 25 dakika egzersiz önerisi
Araştırmacıların hesaplamalarına göre hareketsiz geçirilen günde fazladan her saat için felç riski yüzde 14 arttı. Çalışmanın baş yazarı Doktor Steven Hooker, bu bulgunun egzersiz yapılarak azaltılabileceğinin mümkün olduğunu söyledi. Haftada üç buçuk saat hafif egzersiz yapmanın da günde iki saatten az hareket etmeye kıyasla felç riskini yüzde 26 azalttığı tespit edildi. Hafif egzersizler içinde ev işi yapmak veya evin içinde dolaşmak da kabul ediliyor. Daha ağır fiziksel aktivite yapan kişilerde daha da büyük bir koruyucu etki kaydedildi.
Hızlı yürüyüş, bisiklete binme ve hatta bahçe işleri gibi 14 dakika veya daha fazla orta veya şiddetli egzersiz yapanlar, günde üç dakikadan az yapanlara kıyasla risklerinin yüzde 47 düştüğü görüldü. Doktor Hooker verilere dayanarak, 60'lı yaşlarındaki insanlar için en uygun egzersiz miktarının günde yaklaşık 25 dakika olduğunu söyledi.
Son olarak, yazarlar küçük örneklem büyüklüklerinin, iskemik ve hemorajik olmak üzere farklı inme tipleri için ayrı analiz yapmadıkları anlamına geldiğini kabul ettiler. Yaşanan inmelerin yüzde 80'ini oluşturan iskemik inme, bir kan damarında kanın beynin bir kısmına ulaşmasını engelleyen bir tıkanıklık olduğunda meydana geliyor.