25 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2022 12:18 | Son Güncelleme: 25.05.2022 12:38

Daha az televizyon izlemek koroner kalp hastalıkları riskini azaltıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre günde 1 saatten az televizyon izlemek koroner kalp rahatsızlıkları riskinin yüzde 16 oranın da düşmesine neden oluyor
Daha az televizyon izlemek koroner kalp hastalıkları riskini azaltıyor

Tıbbi Araştırma Konseyi (MRC) Epidemiyoloji Birimi, Cambridge Üniversitesi ve Hong Kong Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı bir araştırmaya göre bireylerin genetik yapısından bağımsız olarak çok fazla televizyon izlemenin koroner kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğu belirlendi.  

Her yıl 64 binden fazla ölüme neden oluyor

BMC Medicine’da yayınlanan araştırmaya göre insanlar her gün bir saatten az televizyon seyrederse, koroner kalp hastalığı vakalarının yüzde 11'i önlenebilir. İngiliz Kalp Vakfına göre koroner kalp hastalıklar İngiltere’deki her yıl 64 bin kişinin ölümüne neden olur. İngiltere’de her 8 erkekten biri ve her 15 kadından biri kalp rahatsızlığından hayatını kaybediyor.  Uzmanlar koroner kalp hastalığı olan kişilerin felç geçirme olasılığının da iki kat daha fazla olduğunu belirtiyor.

500 bin kişiye ait veriler incelendi

Koroner kalp hastalıklarının oluşmasındaki en büyük risk faktörlerinden biri hareket etmemek başka bir deyişle fiziksel hareketlilik yerine uzun süre oturmayı tercih etmek. Araştırmacılar uzun süre televizyon izleme ve boş zamanlarda bilgisayar kullanımı gibi ekrana dayalı hareketsiz kalma davranışlarıyla koroner kalp hastalıkları arasındaki bağlantıyı gözlemledi. Bunun için İngiltere Biobank’te 12 yıldan uzun süredir tutulan 500 bin kişiye ait veriler incelendi. 

Araştırma ekibi, 300 genetik varyanta dayalı olarak her bir birey için koroner kalp hastalığı geliştirme risklerini sıralayan puanlar oluşturdu. Beklendiği gibi, daha yüksek poligenik risk puanlarına sahip bireyler, hastalığı geliştirme açısından en büyük risk altındaydı.

Dört saatten fazla televizyon izleyenler risk altında

Günde dört saatten fazla televizyon izleyen kişiler, poligenik risk puanlarına bakılmaksızın, hastalık açısından en büyük risk altındaydı. Bu karşılaştırmaya göre günde iki ila üç saat televizyon izleyen bireylerin hastalığı geliştirme oranının yüzde 6, bir saatten az izleyenlerin ise yüzde 16 daha düşük olduğu tespit edildi.  

Bilgisayar kullanarak geçirilen boş zamanın ise hastalık riskini etkilemediği görüldü. Araştırmacılardan Hong Kong Üniversitesi’nden Doç. Dr. Youngwon Kim, “Çalışmamız, televizyon izlemeyi sınırlamanın koroner kalp hastalığını önlemede sahip olabileceği potansiyel role ilişkin benzersiz bilgiler sunmaktadır” dedi.

"Hayat tarzınıza küçük bir dokunuş riski düşürür"

Günde bir saatten daha az TV izleyen bireylerin, genetik risklerinden bağımsız olarak, durumu geliştirme olasılığı daha düşük olduğunu belirten Kim, “Risk altında olan bireyler için televizyon izlemeyi sınırlamak faydalı olabilir. Hayat tarzındaki ufak değişiklikler koroner kalp rahatsızlıklarına karşı riskinizi yönetmenizi sağlayacaktır” diye konuştu. 

Tıbbi Araştırma Konseyi Epidemiyoloji biriminde görevli olan ve araştırmanın yazarlarından Dr. Katrien Wijndaele de ”Koroner kalp rahatsızlıkları prematüre ölümlerin en büyük nedenlerinden biri. Araştırma bulguları insanların risklere karşı hayat tarzlarını nasıl değiştireceklerine yol göstermek açısından önem taşıyor” dedi. 

 Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de daha sağlıklı kalmak için hareketsiz kalan zamanı azaltmayı önerdiğini belirten Doktor Wijndaele, “Oturup TV izlemenin koroner kalp hastalığı riskinizi artırdığını kesin olarak söylemek mümkün olmasa da çalışmamız DSÖ’nün yönergelerini desteklemektedir” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Science Daily, British Heart Foundation)