03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.11.2022 12:13 | Son Güncelleme: 07.11.2022 12:48

Erkekler için üretilen yaşlanma karşıtı serumlar gerçekten kırışıklıklardan kurtarabilir mi?

Cilt bakımı için çıkarılan ürünler artık kadın odaklı değil. Özellikle 30-40 yaş arası erkekler ciltlerindeki kırışıklıklar için endişelenmeye ve çözüm aramaya başladı. The Wall Street Journal, serumların ve kremlerin erkekleri Benjamin Button'a dönüştürüp dönüştüremeyeceğini yazdı
Erkekler için üretilen yaşlanma karşıtı serumlar gerçekten kırışıklıklardan kurtarabilir mi?

McLean, Va.'da bir erkek bakım perakendecisi olan Grooming Lounge'un kurucusu Michael Gilman, kaz ayakları konusunda endişelenen pek çok erkekle karşılaşmış. Geçtiğimiz iki yıl içinde 30'lu ve 40'lı yaşlardaki erkeklerden kırışıklıklarla ilgili o kadar çok soru aldı ki internet sitesinde yaşlanma karşıtı bir cilt bakımı bölümü açtı. Erkekler de artık genç görünme arzularını daha rahat ifade ediyorlar ve görünüşe göre artık sessizce kırışmaya razı değiller.

Yaşlanma karşıtı ürünler uzun zamandır kadınların cilt bakımında önemli bir konu olmakla birlikte cildi sıkılaştırma ve parlatma iddiasındaki ürünler giderek erkekleri de hedef alıyor. Son yıllarda Jack Black ve Jaxon Lane gibi erkek markaları cilt sıkılaştırıcılar, serumları ve sihir yapıldığını ima eden isimlere sahip diğer ürünleri piyasaya sürdü. Eylül ayında Brad Pitt belki de 2008 yapımı The Curious Case of Benjamin Button filmindeki ters yaşlı rolünden ilham alarak tasarlanmış 385 dolarlık bir serum satan unisex bir markanın lansmanını yaptı.

Ürünler yaşlanmanızı önleyemez

Bazıları, görünüşte yaşlanmaması  sosyal medyada vampir şakalarına ilham veren Paul Rudd gibi A-lister'ları yani ünlülerin ünlüsünü taklit etme umuduyla yüzlerine bu serumu sürüyor olabilir. Ancak bir dermatolog olan Corey L. Hartman, cilt bakımı ile yaşlanmanın etkilerini tamamen tersine çevirmenin imkansız olduğunu söylüyor. Yine de bu tür ürünlerin yapabileceği şey süreci yavaşlatmaktır.

Erkeklerin kırışma eğilimi kadınlara göre daha az

New York'lu dermatolog Dendy Engelman erkeklere yönelik ürünlere fazla yatırım yapılmaması gerektiğini söylüyor. Erkeklerin cildinin kadınlarınkinden daha kalın ve yağlı olma eğiliminde olduğunu, bunun da erkekleri kırışmaya daha az yatkın hale getirdiğini ancak aynı şeylerin herkeste yaşlanmaya neden olduğunu söyledi. Dr. Engelman, 30'lu yaşlardan itibaren tüm cinsiyetlerin her yıl yüzde 1 oranında kolajen kaybettiğini ve seramid (yağ molekülleri) üretiminin her on yılda yüzde 40'tan fazla düştüğünü açıkladı. Her iki süreç de cildimizi zayıflatarak kırışıklıklara ve sarkmalara yol açıyor.

Kutsal üçlüye dikkat

Dr. Hartman bu sorunu çözmek için cilt bakımının kutsal üçlüsü olarak adlandırdığı antioksidanlar, retinol ve güneş koruyucularına odaklanılmasını öneriyor. Her üçünün de yaşlanma karşıtı etkileriyle yaygın olarak tanındığını söyledi. Dr. Hartman, serbest radikaller olarak adlandırdığı etkenlerin yani güneş ışığı, kirlilik ve stresten kaynaklanan kararsız atomların kolajeninizi kemirmesini önlemeye yardımcı olmak için her sabah C vitamini ve niasinamid gibi antioksidanlar içeren bir serum kullanılmasını öneriyor. Yatmadan önce de yüzünüze bir retinol krem ya da serum sürün.

A vitamininden elde edilen bir cilt bakım ürünü olan retinol, kolajen üretimini uyarmaya, yağı kontrol etmeye ve gözenekleri temizlemeye yardımcı olur. Dermatolog Evan Rieder, retinol içeren göz kremlerinin de etkili olabileceğini, ancak çoğu göz ürününün cildi geçici olarak tazelemek için tasarlandığını ve çok kısa vadeli fayda sağladığını belirtiyor.

Pahalı olanların daha etkili olduğu doğru 

Dr. Hartman, antioksidan ve retinol ürünlerine para harcamaya değeceğini, çünkü pahalı olanların genellikle daha iyi sonuç verdiğini söyledi. Ancak cildinizi kolajenin parçalanmasına karşı koruyan güneş kreminin çok pahalı olması gerekmez. Amerikan Dermatoloji Akademisi, en az SPF 30 olan bir güneş kremi seçmenizi öneriyor. Dr. Rieder, SPF 50 olan Neutrogena kremi tavsiye ediyor. Kutsal Üçlü çantanıza girdiğinde, nemlendirici anlaşmayı tamamlar. Tam anlamıyla. Dr. Engelman, seramid içeren bir nemlendirici almanın sıkı ve sağlıklı bir cilt bariyerinin korunmasına yardımcı olacağını söylüyor. Cildinizi bir tuğla duvar, seramidleri de nemin kaçmasını engelleyen harç olarak düşünün.