16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2023 14:30 | Son Güncelleme: 11.12.2023 14:50

İş yolundaki trafik ruh sağlığını bozuyor

Güney Kore'de 23 bin 415 kişiyle yapılan araştırma, işe gidip-gelmek için günde 1 saatten fazla harcayanların, bu süreyi 30 dakikada tutabilenlere kıyasla depresif belirtiler yaşama olasılığının yüzde 16 daha fazla olduğu sonucunu ortaya koydu
İş yolundaki trafik ruh sağlığını bozuyor

Science Alert'ün haberine göre, Inha Üniversitesi'nden halk sağlığı uzmanı Dong-Wook Lee ile ekip arkadaşlarının ortak çalışmasında, katılımcıların günlük işe gidip gelme süresi ortalama 47 dakika olarak belirdi. Ruhsal sağlığı durumlarının anlaşılabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün refah endeksine dayalı soruların yöneltildiği katılımcıların dörtte biri depresif belirtiler yaşadıklarını söyledi.

En çok etkilenenler düşük gelirli çalışanlar

Sonuçların kırılımlarına bakılınca, işe gidip gelmek için trafikte 1 saatin üzerinde vakit harcayan erkekler arasında en kötü skoru haftada 52 saatten fazla çalışan, çocuk sahibi olmayan, bekar erkekler verdi. Kadınlar arasında en çok etkilenenler düşük gelirli çalışanlar, vardiyalı çalışanlar ve çocuğu bulunanlar olarak belirlendi. Araştırmacılar, cinsiyet ya da yaş ayrımı olmadan tüm katılımcılar arasında en çok etkilenenlerin ise düşük gelirli çalışanlar olduğu sonucuna vardı.

Journal of Transport&Health dergisinde yayımlanan çalışma, uzayan işe gidiş-geliş süresi ile depresif belirtiler arasında bir bağlantı ortaya koysa da, neden-sonuç ilişkisine dair çıkarımda bulunmuyor. Araştırmayı yürütenler, aile geçmişi gibi bireysel faktörlerin de hesaba katılmadığını vurguluyor.

Bisiklet ya da yürümek ruh sağlığını iyileştiriyor

Çalışmada temel alınan veriler, işe giderken kullanılan ulaşım türlerini de ayırmıyor. Buna karşın kullanılan ulaşım aracının ruh sağlığı üzerinde etkili olduğunu savunan araştırmalar var. İngiltere'de 2018'de 4 bin 500 kişiyle yapılan çalışmaya göre, işe gidip gelirken motorlu taşıt yerine bisiklet kullanmak ya da yürümek ruh sağlığını iyileştiriyor.