05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2024 23:30 | Son Güncelleme: 23.04.2024 23:47

Kadın doktorlar tarafından tedavi edilen kadın hastaların ölme olasılığı daha düşük

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, hastanede yatan kadınların kadın doktorlar tarafından tedavi edilmeleri halinde ölme ya da yeniden hastaneye yatırılma olasılıkları daha düşük. Peki bu nasıl oluyor?
Kadın doktorlar tarafından tedavi edilen kadın hastaların ölme olasılığı daha düşük

NBC News'in haberine göre kadın doktorlar tarafından tedavi edilen kadınların yüzde 8,15'i 30 gün içinde hayatını kaybederken, bu oran erkek doktorlar tarafından tedavi edilen kadınlarda yüzde 8,38 seviyesinde. İki grup arasındaki fark küçük gibi görünse de, araştırmacılar bu farkın ortadan kaldırılmasının her yıl 5 bin kadının hayatını kurtarabileceğini söylüyor.

Erkekler üzerinde bir etkisi yok

Çalışmaya 2016'dan 2019'a kadar hastaneye yatırılan yaklaşık 800 bin erkek ve kadın hasta dahil edildi. Hastanede yatan erkek hastalar için, doktorun cinsiyetinin ölüm veya hastaneye yeniden yatış riski üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü.

Bu veriler tek başına, kadınların başka kadınlar tarafından tedavi edildiğinde neden daha başarılı olduklarını açıklamıyor. Ancak Tokyo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sağlık hizmetleri araştırmaları alanında kıdemli yardımcı doçent olan çalışmanın başyazarı Dr. Atsushi Miyawaki, diğer çalışmaların, kadınların kadın doktorlar tarafından tedavi edildiğinde iletişimsizlik, yanlış anlama ve önyargı yaşama ihtimalinin daha düşük olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kadın kadını daha iyi anlıyor

Yale Halk Sağlığı Okulu dekanı Dr. Megan Ranney, "Ağrılarımız ve semptomlarımız genellikle göz ardı ediliyor. Kadın hekimler bunun daha fazla farkında ve daha empatik olabilirler"

Araştırmaya göre, kadınların yoğun bakımda kalma olasılığı erkeklere göre daha düşük olmakla birlikte, sağlık hizmetleriyle ilgili olumsuz deneyimler yaşadıklarını, endişelerinin göz ardı edildiğini ve kalp ya da ağrı semptomlarının göz ardı edildiğini bildirme olasılıkları daha yüksek. Erkek doktorların kadınların inme riskini hafife alma olasılığı da kadın doktorlara göre daha yüksek.

Asıl sorun eğitimde mi?

Miyawaki, sorunun bir kısmının tıp öğrencilerinin kadın sağlığı konularında sınırlı eğitim almaları olduğunu söyledi.

Dr. Ronald Wyatt, 27 yaşındaki kızının kısa süre önce nefes darlığı için doğru bir teşhis almakta zorlandığını söyledi. Wyatt, bir acil servis doktorunun kızına sorunun astımdan kaynaklandığını söylediğini belirtti. Wyatt, kızının aslında akciğerlerinde kan pıhtılaşması olduğunu öğrenmesi için acil servise iki kez daha gitmesi gerektiğini belirtirken, bunıun da hayati tehlike yaratabilecek bir durum olduğunu kaydetti.

Tıpta Teşhisi Geliştirme Derneği'nin eski bilim şefi ve baş tıbbi sorumlusu Wyatt, "Doktorların, yaştan bağımsız olarak kadınlar hakkında, kadınların semptomlarının daha duygusal olduğu veya ağrılarının daha az şiddetli veya daha psikolojik kökenli olduğu gibi cinsiyetçi klişeleri barındırma eğilimi vardır" dedi.

Kadınlar, diğer kadınlar tarafından tedavi edildiklerinde bu sorunları daha az yaşıyor gibi görünüyor.

Örneğin, 2021 yılında JAMA Surgery'de yayınlanan bir çalışmada, cerrahları kadın olan kadın hastalarda daha az komplikasyon geliştiği tespit edildi. 2023'te yayınlanan bir başka JAMA Surgery çalışması ise, erkek meslektaşlarına göre kadın cerrahlar tarafından ameliyat edilen tüm hastalarda daha az komplikasyon görüldüğünü ve hastanede kalış sürelerinin daha kısa olduğunu ortaya koydu.

Ranney, kadın doktorların hastalarıyla daha fazla zaman geçirme eğiliminde olduğunu söyledi. Bu ekstra ilgi hastalar için iyi olsa da, kadınların günde daha az hasta gördüğü ve erkek doktorlardan ortalama olarak daha az kazandığı anlamına da geliyor.

Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi dekanı Dr. Ashish Jha, birçok araştırmanın kadın doktorların tıbbi kanıtları ve kılavuzları takip ettiğini ve hastalarının daha iyi sonuçlar aldığını gösterdiğini söyledi.

Erkek ve kadın doktor arasında fark çok

Yeni çalışmada yer almayan Jha, "Kadın ve erkek hekimler arasında pek çok farklılık var" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Kadınlar iletişimde, hastaları dinlemede ve açık konuşmada daha iyi olma eğiliminde. Hastalar iletişimin daha iyi olduğunu söylüyor. Bunları bir araya getirdiğinizde neden küçük ama önemli farklılıklar olduğunu anlayabilirsiniz"

Araştırmanın yazarları, kadınların kadın doktorlara hassas konularda daha açık sözlü olmalarının da mümkün olduğunu ve bu sayede doktorların daha bilinçli teşhisler koyabildiğini belirtiyor.

Michigan Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Dr. Preeti Malani, bunun kadınların doktor değiştirmesi gerektiği anlamına gelmediğini söyledi. Tek bir hasta için, yeni çalışmada görülen ölüm ve yeniden kabul oranlarındaki farklılıklar oldukça küçük.