25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2023 08:30 | Son Güncelleme: 02.02.2023 08:31

Kahve içmeden önce dikkat: Kafein oranı nereden aldığınıza göre değişiyor

Birçoğumuz karanlık kış sabahlarını atlatmak için kahveye güveniyoruz. Ancak sandığınızdan çok daha fazla veya daha az kafein tüketiyor olabilirsiniz. Yeni bir araştırmaya göre kahvenizdeki kafein oranı nereden aldığınıza göre değişiyor. Yani Caffe Nero ile Starbucks arasında fark var
Kahve içmeden önce dikkat: Kafein oranı nereden aldığınıza göre değişiyor

Yapılan yeni bir çalışma kahve zincirlerinde satılan kahvelerin kafein oranlarındaki büyük farklılıkları ortaya koydu. Örneğin Costa’daki orta boy bir kapuçino 325 mg kafein içeriyor. Bu miktar yaklaşık dört fincan çayda bulunan miktara yakın. Oysa bu oran Starbucks’tan alınan bir kapuçinoda bulunan 66 mg’nin neredeyse beş katı. Bu oranlarla karşılaştırıldığında bir kutu Red Bull 80 mg kafein içeriyor. 

Kahve çekirdekleri de etkiliyor

Caffe Nero, hem 110 mg ile 115 mg arasında değişen kapuçinolarında hem de 45 mg ile espressosunda Starbucks'tan sonra en düşük ikinci kafein seviyesine sahip. Araştırmaya göre bu farklılıklar sadece zincirlerde kullanılan kafein shot sayısından değil, aynı zamanda Arabica ve Robusta olmak üzere iki ana kahve çekirdeği türünden de kaynaklanıyor.

Zararlı olabilir

Arabica çekirdekleri, Robusta çekirdeklerinin kafeinin yaklaşık yarısını içeriyor ve ikisi arasında tat bakımından da farklılıklar var. Ancak bu bulgular bir kahve zincirinden kahve satın almanın kafein duyarlılığı veya hamile olan tüketiciler için zararlı olabileceğini gösteriyor. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) göre hamile kadınların günde 200 mg’dan fazla kafein tüketmemesi gerektiğini söylüyor. NHS’nin önerilerine göre bir fincan hazır kahve 100 mg ve bir fincan filtre kahve 140 mg kafein içermeli. 

Beslenme uzmanı Shefalee Loth, "Birçoğumuz karanlık kış sabahlarını atlatmak için kahveye güveniyoruz ancak araştırmamız, sandığınızda çok daha fazla veya daha az kafein tüketiyor olabileceğinizi gösteriyor. Araştırmamız birçok kahve zincirinden alınan içeceklerin içeriğinde farklılıklar olduğunu gösterdi. Çok fazla kahve içiyorsanız veya kafein alımınızı sınırlamanız gerekiyorsa ne sipariş ettiğinizi ve nereden alacağınızı düşünmek isteyebilirsiniz” diye konuştu. 

Costa Coffee’den bir sözcü araştırmayla ilgili, “Her bir kahvenin içerdiği kafein miktarı, hem kahveye hem de müşterinin sipariş ettiği içeceğin boyutuna bağlı olarak değişir. Tüm Costa kahvelerinin tadını kafeinsiz kahve ile çıkarabilirsiniz. Tüm kafein bilgileri hem mağazamızda hem de web sitemizde mevcut” dedi.