20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 10.06.2022 20:28 | Son Güncelleme: 10.06.2022 20:40

Kilo vermek istiyorsanız sabah 11’e kadar kahvaltı yapmayın!

İnsanların yemek yeme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Profesör Tim Spector, kilo vermek isteyenlerin kahvaltı için saat 11'e kadar beklemesi gerektiğini belirtti
Kilo vermek istiyorsanız sabah 11’e kadar kahvaltı yapmayın!

King's College London'da genetik epidemiyoloji profesörü Tim Spector’a göre kilo vermek isteyenler kahvaltıyı birkaç saat ertelemeli. Spector bunun nedeninin, günümüzde akşam yemeklerinin daha geç saatlerde tüketilmesi olduğunu söylüyor. 

Metabolizma ve kilo kaybı için en sağlıklı beslenme şekillerinden biri olarak kabul edilen aralıklı oruçta 14 saat aç kalmanın tek yolu kahvaltıyı 11’de yapmak. Birkaç ay boyunca bu stratejiyi sürdürmek insanların genellikle 2 ila 5 kilo vermesine yardımcı oluyor.

Yemek alışkanlıkları değişti

Profesör Spector, Cheltenham Bilim Festivali’nde şunları söyledi: "Sanırım bize söylenen her şeyin sağlıksız olduğunu yeniden düşünmemiz gerekiyor, çünkü ortaya çıkan yeni bir bilim var”. Kıtasal yeme alışkanlıklarına geçildiğini belirten Spector, “İngiltere’nin kuzeyinde daha erken yemek yiyen insanlar var ancak genellikle İspanya ve İtalya’daki gibi insanlar akşam yemeklerini çok daha geç yiyor” dedi. 

Akşam yemeği saati gecikmese bile insanların saat 9’a kadar atıştırmaya devam edebileceğini söyleyen Spector, “Bu da 14 saat oruç tutmayı zorlaştırabilir. İnsanlar kahvaltılarını basitçe 8’den 11’e kaydırabilir. Bu aslında 5:2 gibi moda olan oruç diyetlerinden daha etkili” diye konuştu.

"Uzun vadede daha kolay"

Profesör Spector, Tanzanya'da yaşayan ve obezite veya tip 2 diyabet hastası olmayan modern avcı-toplayıcılardan oluşan Hadza kabilesini inceledi. Kabile her gün 10.30 veya 11’de yemek yemeye başlıyor. Bilim insanları arasında 'zaman kısıtlamalı yemek' giderek daha sağlıklı olmanın ve kilo vermenin bir yolu olarak görülüyor. 

Birleşik Krallık’ta birçok insan 5:2 diyetini uygulayarak beş gün boyunca normal beslendikten sonra iki gün boyunca kalorileri azalttı. Spector, “Günde 14 saat oruç tutmak, daha sonra bir kahvaltı yapmak, ancak genel olarak aynı miktarda yemek yemek, uzun vadede daha kolay. İşe yarıyor çünkü bağırsaklarımızdaki mikropların bizim gibi sirkadiyen bir ritmi var ve dinlenmeye ihtiyaçları var” dedi.