05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 13:20 | Son Güncelleme: 17.04.2023 13:24

Mali kriz sadece cebi etkilemiyor: Hayat pahalılığı sağlıklı olmayı zorlaştırıyor

Yeni yapılan bir araştırma hayat pahalılığının insanların satın alma alışkanlıkları üzerinde yaptığı etkinin sağlık sorunlarını artırdığını da ortaya çıkardı. 2 bin kişiyle yapılan araştırmada, sağlıklı beslenmeden egzersiz alışkanlıklarına kadar her şey pahalılıktan etkileniyor
Mali kriz sadece cebi etkilemiyor: Hayat pahalılığı sağlıklı olmayı zorlaştırıyor

Yeni bir araştırma, İngilizlerin yarısından fazlasının artan maliyetlerin sağlıklı yiyecek ve içecek seçimleri yapmalarını zorlaştırdığını ortaya koydu. 2 bin yetişkinle yapılan bir anket, beşte birinden fazlasının (yüzde 23) bir yıl öncesine kıyasla şu an daha kilolu olduğunu ortaya koyarken, bunların yüzde 58'i mali krizin kilo alımlarına katkıda bulunduğuna inanıyor. Yüzde 31'i ise gıdanın sağlıklı olmasından ziyade maliyetine öncelik veriyor.

2 bin kişinin yüzde 18'i hayat pahalılığı krizi başlamadan önce yaptıklarından daha sağlıksız diyet değişiklikleri yaptıklarını söyledi. 2021'in sonundan bu yana, yetişkinlerin yüzde 80'i artan gıda fiyatları konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi.

Mali kriz kilo ve sağlığı etkiliyor

Her yaştan erkek ve kadına hitap eden bir kilo verme organizasyonu olan Slimming World'de kilo yönetimi bilimi konusunda özel danışman olan Dr. Jacquie Lavin "Hayat pahalılığı krizinin insanların satın alma alışkanlıkları üzerinde büyük bir etkisi olduğu belgelendi. Bu araştırma, insanların yüzde 31'inin gıdanın sağlıklı olmasından ziyade maliyetine öncelik verdiğini gösteriyor. Doğru destek sağlanmadığı takdirde, mali krizin insanların kilolarını ve sağlıklarını yönetmelerini daha da zorlaştırması gibi çok büyük bir olasılık var" ifadelerini kullandı.

Hayat pahalılığı egzersiz yapma motivasyonunu azaltıyor

Ankete göre kilo alanların yüzde 38'i bunu rahat yemek yemeye ya da daha fazla fast food yemeye bağlıyor. Gözlemlere göre hayat pahalılığının etkisi de yüzde 30'unun egzersiz yapma motivasyonunun azalmasına ve yüzde 20'sinin durumun stresiyle başa çıkmak için alkol kullanmasına yol açtı.

Hayat pahalılığıyla alışveriş yapılan yerler değişiyor

Yüzde 19 artan hayat pahalılığının bir sonucu olarak gıda alışverişlerini yaptıkları yerleri değiştirdiklerini söyledi. Son aylarda etkilenen sadece fiziksel sağlık değil, yüzde 46'sı zihinsel sağlıklarının da darbe aldığını itiraf ediyor ve yüzde 47'si, ülkenin mali durumu zorlanırken, hükümetin insanların sağlıklı beslenmesine yardımcı olmak için yeterince çaba göstermediğini düşünüyor. OnePoll tarafından gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 68'i çok paraya sahip olunduğunda sağlıklı olmanın daha kolay olduğunu düşünüyor. 

Zayıflama Dünyası'ndan Dr. Lavin "Pratik tavsiyeler ve elle tutulur, denenmiş ve test edilmiş ipuçları almak, sağlıklı beslenmenin ve kilo vermenin ya da bu yolda ilerlemenin daha zor olduğu durumlarda özellikle değerli olabilir. Araştırma, Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 38'inin arkadaşlarından, ailelerinden, sosyal medyadan, süpermarketlerden ya da iş arkadaşlarından herhangi bir tavsiye almadıklarını gösteriyor. Bu, aynı zorluklarla birlikte karşılaştığınız ve motivasyonunuzu korumak için birbirinize yardımcı olduğunuz bir grubun parçası olmanın nasıl gerçek bir fark yarattığını gösteriyor. Özellikle böylesi zor zamanlarda bu desteğin sıcak ve dostane bir topluluk içinde olması daha da iyi" ifadelerini kullandı.