27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2024 09:00 | Son Güncelleme: 26.02.2024 09:29

Ozempic'in yan etkisi spor salonlarından soğuttu

2024’te daha az kişinin spor salonuna gitmesi bekleniyor ve eğitmenler bunun için Ozempic’i suçluyor. Ancak sorun sadece bu gibi ilaçların insanların hızla kilo vermesini sağlaması değil. Eğitmenlere göre ilacı kullananlar spor esnasında kusuyor
Ozempic'in yan etkisi spor salonlarından soğuttu

Spor salonları yeni yıl hedeflerini gerçekleştirmek isteyen kişiler nedeniyle genellikle ocak aylarında dopdolu olur. ABD’deki verilere göre pandemi sonrası spor salonları yüzde 40 daha kalabalıklaşmıştı. Ancak bu yılın ocak ayında ilk kez insanlar spor salonu üyeliklerini iptal etmeye başladı. The Post’a konuşan kişisel antrenör Salim Javed “Ocak ayında insanların spor salonunu bıraktığını gördüğüm ilk yıl bu. Kas yapmak ya da genel sağlıktan ziyade kilo vermeye odaklanan müşteriler antrenman seanslarını azaltıyor” dedi. Bunun nedeni olarak Ozempic gibi zayıflama ilaçlarındaki yükseliş işaret ediliyor.

Spor yaparken kusmaya neden oluyor

Javed “İlacın yarattığı baş dönmesi ve mide bulantısı nedeniyle kusan hem yeni hem eski müşterilerim oldu” dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Mounjaro kullanıcısı, ilaca başladığından beri spor salonunda iki kez kustuğunu itiraf etti. “Neyse ki çöp tenekesi hemen yanımdaydı” diyen kullanıcı o esnalarda iki yıldır uyguladığı aynı egzersiz rutinini yaptığını söyledi. Kullanıcı “İlkinde sadece kardiyo yapmıştım ve ikincisinde 25 dakikalık egzersizin sonrasında kustum. Artık spor yapmadan önce bir şey yiyemeyeceğimi biliyorum. Sabahları aç karnına egzersiz yapmaya çalışıyorum” dedi.

Javed, böylesine travmatik bir olayın ardından ya müşterilerinin şekle girmek için daha çok motive olduğunu ya da asla salona geri dönmediklerini söyledi. Bu da son üç yıldır ilk kez spor salonlarının neden tenhalaştığını açıklayabilir.

“Ozempic sonrası gelmeyi bıraktılar”

Bir başka eğitmek Makena Diehl, Ozempic, Wegovy ve Mounjaro gibi ilaçları kullanmaya başlayan müşterilerin spor salonuna katılımının yarı yarıya azaldığını söyledi. Diehl, "Kilo verme yolculuklarına başlamak için Ozempic kullanan insanlar var, ancak diğerleri ilacı aldıktan sonra egzersiz yapmak için tüm motivasyonlarını kaybediyorlar. Eskiden bazı müşterilerimi günde üç saat spor salonunda görürdüm, ama Ozempic kullanmaya başladıklarında gelmeyi bırakıyorlar” dedi.

“Tartıda görünmüyor”

Mounjaro kullanan 37 yaşındaki bir kişi, yıllarda düzenli olarak gittiği spor salonuna haftalardır uğramadığını söyledi. Kullanıcı, hala formda kalmak istediğini, ancak kilo almamak için spor yapmak zorunda olmadığından artık aynı baskıyı hissetmediğini de sözlerine ekledi. Kullanıcı “Haftada en az birkaç kez spor salonuna gitmeye çalışıyorum ama artık buna mecbur değilim. Birkaç antrenmanı kaçırırsam tartıda görünmüyor” dedi.

Javed, ilaçları birkaç kilo vermek için kullananlar için uyarıda bulunarak “Kilo kaybının çoğunun kastan gittiğini ve kasın vücudunuz için çok önemli olduğunu biliyoruz. Şu anda pek çok insan bir deri bir kemik kalmış durumda ve bu sağlıklı ve formda olmaktan çok farklı bir durum” dedi.

Kas korumaya yönelik program başlattılar

Bazı analistler, zayıflama ilaçlarının insanları spor salonunu daha sık kullanmaya ve daha fazla fitness ürünü satın almaya sevk edeceğini ve bu hisseleri artıracağını öne sürdü. Ancak rakamlar aksini gösteriyor. Yıldan yıla, büyük spor salonu ve fitness hisseleri düşüşe geçiyor. Bazı spor salonları ise Ozempic, Wegovy ve Mounjaro ile uyum içinde çalışmaya çalışıyor. Bu ilaçların kas oranını düşürdüğünün farkında olan antrenörler, kullanıcıların kas kütlelerini korumayı hedefleyen programlar sunuyor.