22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 19:37 | Son Güncelleme: 05.02.2023 20:39

Panik atağı kontrolden çıkmadan yönetmenin 4 yolu

Stres, depresyon ve birçok farklı nedenden dolayı yaşanabilen panik ataklar hem korkutucu hem de yorucu olabilir. Fakat aniden meydana gelen bu durumu hafifletmek elinizde. İşte kontrolden çıkmasını önlemek için panik atağı yönetmenin 4 yolu
Panik atağı kontrolden çıkmadan yönetmenin 4 yolu

Panik ataklar kişiler için sıkıntı yaratır ve şiddetli olduğunda yaşam kaliteleri üzerinde zayıflatıcı etkileri olabilir. Bu deneyim, ani, akut ve anksiyete nöbetleri ile tanımlanır. Genellikle de sıkıntı verici fiziksel semptomlar eşlik eder. Bu fiziksel semptomlar o kadar şiddetli olabilir ki ilk kez panik atak geçirenlerin kalp krizi ya da sinir krizi geçirdiklerine inanmaları mümkün. Psikoperapist Susie Garcia, anksiyete kontrolden çıkmadan önce panik atağı önlemenin dört farklı yolunu anlattı. 

Daily Mail'in haberine göre Susie, panik atağı yoğun korku ve huzursuzluğun zirveye ulaştığı bir dalgalanma olarak tanımlıyor. Fiziksel ve psikolojik belirtileri vardır ve panik atakları yaşamak hem korkutucu hem de yorucu olabilir. Belirtiler arasında; nefes darlığı, boğulma hissi, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baygınlık hissi, titreme, terleme, karıncalanma hissi, baş ağrısı, mide bulantısı ve ölme korkusu yer alıyor.

Susie, "Genellikle beklenmedik, ani, şiddetli ve yıpratıcı anksiyete ataklarıdır. Bu ataklara o kadar şiddetli fiziksel semptomlar eşlik edebilir ki, ilk kez panik atak geçiren birçok kişi sinir krizi ya da kalp krizi geçirdiğine inanır ve hatta bazıları öleceğinden endişe eder.  Belirgin bir sebep olmaksızın ve net bir tetikleyici olmaksızın ortaya çıkabilirler. Ancak bazılarının genetik faktörleri veya yas gibi kısa vadeli duygusal tetikleyicileri vardır. Bunların dışında fobiler veya travma tarafından da tetiklenebilirler" dedi.

1. Nefes almaya odaklanın  

Panik atağı önlemek için nefes alma tekniklerine odaklanabilirsiniz. Belirtilerin ortaya çıktığını hissettiğiniz anda burnunuzdan üç saniye boyunca nefes alıp, iki saniye boyunca nefesinizi tutarak ve ardından üç saniye boyunca ağzınızdan nefes vererek daha yavaş ve daha istikrarlı bir nefes ritmi elde etmeye çalışın. Nefes alırken midenizin genişlediğinden emin olun çünkü bu nefesin sığ olmamasını sağlamaya yardımcı olur.

2. Olumlu ifadeler kullanın 

Kaygı ve paniğim geçecek gibi olumlu başa çıkma ifadelerini kullanabilirsiniz. Odağınızı değiştirebilir ve zihninizi rahatlatıcı bir yere götürebilirseniz, bu semptomları hafifletmeye yardımcı olur.

3. Hissedebildiğiniz şeyleri düşünün ve söyleyin

Panik atak sırasında aklınızdan birçok şey geçer ve bunlar genellikle felaket veya ölüm gibi olumsuz düşünceler olur. Bunlara odaklanmak yerine, koklayabildiğiniz beş şeyi, görebildiğiniz beş şeyi, duyabildiğiniz beş şeyi ve dokunabildiğiniz beş şeyi saymaya çalışın.  Sonrasında ise başka bir listeyle yeniden başlayın.

4. Dikkatinizi dağıtın

Bir nesne seçebilir ve onunla ilgili mümkün olan her şeyi not edebilirsiniz. Panik atakla başa çıkmanın bir diğer yolu da birisini aramak ve dikkat dağıtmak olabilir.