26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2023 13:36 | Son Güncelleme: 15.03.2023 14:34

En sevdiğiniz yiyecek ve içecekleri yakmak için kaç adım atmanız gerekiyor?

Sağlıklı yaşam için günde en az 10 bin adım atılması gerektiği yıllardır tartışılıyor. İngiliz gazetesi DailyMail bu tartışmayı, farklı bir boyuta taşıyarak zincir restoranlara ait popüler yiyecekleri ve atıştırmalıkları yakmak için kaç adım atılması gerektiğini belirleyen bir liste hazırladı
En sevdiğiniz yiyecek ve içecekleri yakmak için kaç adım atmanız gerekiyor?

Birçok insan formda ve sağlıklı kalmak için günde 10 bin adım yürümeyi hedefliyor. Yine de 10 bin adım atmak, istediğinizi yiyebilmeniz için yeterli olmayabilir. DailyMail'in hazırladığı tabloya göre 10 bin adım atıyorsanız, sadece Starbucks'tan jambonlu bir sandviç yiyebilirsiniz. Sandviçin kalorisi 400 kaloriden daha az, bu yüzden 10 bin adımla bunu yakabilirsiniz. İngiliz tabloid gazetesi, boyu 1.80 ile 73 kilo olan bir kişiyi baz alarak popüler yiyeceklerin kaç adımla yakıldığına dair bir liste hazırladı. 

Amerikan Spor Sağlığı Yüksekokulu tarafından yapılan araştırmaya göre bu boyutlarda bir kişi, saatte 4 km hızla yürüyorsa, attığı her bin adımda yaklaşık 40 kalori yakıyor. Yürürken yakılan enerji boya, kiloya, hızınıza ve atılan adım sayısına bağlıdır. Ne kadar hızlı yürünürse, kalp o kadar hızlı atar ve o kadar fazla kalori yakılır. Ayrıca ağırlığınız ne kadar fazlaysa, ekstra kaloriyi yakmak için o kadar az adım atmanız gerekecek. 

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'ne (NHS) göre kadınlar için günde alınması önerilen kalori miktarı 2 bin kalori, erkekler için ise 2 bin 500 kaloridir. DailyMail, McDonalds'ın menülerinden KFC'ye kadar İngiltere'de popüler olan yiyecek ve içeceklerini besin değerlerini inceledi. Tabloya göre bir 493 kalori olan bir Big Mac'in tamamını yakmak isterseniz 34 bin 500 adım atmanız gerekiyor, bu da ortalama 5 saat 15 dakika sürecektir.  İçeceklerde de durum çok iyi değil. McDonald's'ta 212 kalori olan büyük bir Coca Cola'yı yakmak için 5 bin 300 adım atmak gerekiyor. 

Yiyecek ve içecekler Kalori oranı Gerekli adım sayısı
Haribo Starmix 85.5 kalori 2 bin 137 adım
Activia çilekli yoğurt 104 kalori 2 bin 600 adım
KFC ikili acılı kanat 180 kalori 4 bin 500 adım
Cornetto Classic 181 kalori 4 bin 525 adım
Peynirli Doritos 240 kalori 6 bin adım
Burger King 6'lı nugget 249 kalori 6 bin 235 adım
Starbucks tall caramel frappuccino 275 kalori 6 bin 875 adım
McDonalds büyük boy patates kızartması 444 kalori 11 bin 100 adım
Burger King Whopper 609 kalori 15 bin 227 adım

Bisküvilerden cipslere kadar küçük atıştırmalıklar da günlük kalori alımınızı artırır ve şaşırtıcı miktarda adım atmanızı gerektirir. Mcvities'in sütlü çikolatalı bisküvilerinden sadece bir tane yemeniz bile 83 kaloriye neden oluyor. Bunu yakmak için iki bin adım atmanız gerekecek. Bu da yaklaşık 18 dakikalık bir yürüyüş demek. 104 kalorilik bir KitKat'ı yakmak için ise 2 bin 600 adım atmanız gerekiyor. 

Ufak değişikliklerle adım sayınızı artırın

Adele, Naomi Campbell ve Ellie Goulding gibi isimlere yardımcı olan kişisel antrenör Matt Roberts, fazladan adım atmanın yolları olarak asansör yerine merdivenleri kullanmayı ve işe yürüyerek gitmeyi öneriyor. Roberts, "Programınızda belirli bir antrenman aralığı belirlemeden gün boyunca ekstra kalori yakmanın en hızlı yolu bunlar. Sadece bu küçük değişikliklerle günlük adım sayınızı ne kadar artırabileceğinize şaşıracaksınız ve 10 bin adım hedefine ulaşarak ya da bu hedefi aşarak yakabileceğiniz ekstra 500 kaloriden çok daha fazlasına ulaşacaksınız" dedi. 

Birmingham Aston Üniversitesi'nde kayıtlı diyetisyen Dr. Duane Mellor, bu tip yiyecekler konusunda insanların kendilerini suçlu hissetmemesi ve egzersiz yaparak kendilerini affetmeleri gerektiği konusunda uyardı. Mellor, "Bazıları belirli gıdalara eşdeğer olabilecek adım sayısını görmeyi faydalı bulsa da, önemli olan genel beslenme düzenimize bakmak ve yağ, tuz ve şeker oranı yüksek gıdalardan yalnızca ara sıra yararlanmaya çalışmaktır. Böylece daha çeşitli ve sağlıklı beslenebilir ve günlük yaşamımızın bir parçası olarak sağlığımızı koruyabiliriz" diye konuştu.