22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2024 10:05 | Son Güncelleme: 07.09.2024 14:06

Washington Post yazdı: Evde jel tırnak yapmanın riskleri var

Pandemiyle birlikte çoğu insan kişisel bakımını evde yapmaya alıştı. Özellikle manikür uygulamaları daha ucuza denk geldi için 'kendin yap' kitleri ilgi çekiyor. Uzmanlar, internetten sipariş edilen jel tırnak setlerindeki kimyasallar konusunda endişeli
Washington Post yazdı: Evde jel tırnak yapmanın riskleri var

Günümüzde pek çok kişi dayanıklı ve daha uzun ömürlü olduğu için jel manikürlere yöneliyor. Bir zamanlar birkaç gün içinde kırılan tırnaklar artık tek bir leke veya kırılma olmadan iki ila üç hafta dayanıyor. Ancak yeni teknolojilerin kolaylığı ile birlikte gizli riskler de var.

Pandemiyle birlikte evde bakım yapmayı öğrenen kişiler tırnak salonlarındaki gibi sonuçlar elde edebilmek için internette satılan jel tırnak kitlerine yöneldi. Uzmanlar giderek daha fazla kişinin bu uygulamaya yöneldiğini söyleyerek sağlık sorunları yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Jel manikür kitlerinin riskleri neler?

Jel ojenin normal ojeye kıyasla daha kalıcı olması uygulama şeklinde yatıyor. UV veya LED ışıkları altında katılaşan ıslak jel oje sadece birkaç dakika sonra kullanıma hazır hâle geliyor. Normal ojenin kuruması ise 30 dakika ila bir saat arasında değişiyor. Uzmanlar internetten sipariş edilen jel kitlerindeki kimyasallar konusunda endişeli. Bir dermatolog ve kozmetik kimyageri olan Vitaly Solomonov, “Bu kitler genellikle sağlık düzenlemelerine uymayan, güvenilir olmayan, bilinmeyen üreticiler tarafından satılıyor” dedi. Kozmetik kimyageri Jim McConnell, birçok kitin kimyasalların düzenlenmemiş olabileceği yerlerde üretildiğini söyledi. Bazı ürünlerde jel ojeyi tırnağa yapıştıran farklı reçineler yüksek konsantrasyonlarda kullanılıyor. McConnell, güçlü yapıştırıcıların doğal tırnağa “bir maliyeti olduğunu” söyledi. Yanlış uygulama ve tehlikeli yapıştırıcıların içerikleri nedeniyle insanlar farklı kimyasallara karşı alerjen geliştirirebilir. Bunun semptomları ise tahriş, şişme, kızarıklık ve hatta açık lezyonlar ve irin olabilir. McConnell, ciddi vakalarda tırnak kaybı yaşandığını söyledi. McConnell, bu jel cilalardaki kimyasallar olan akrilatlar ve metakrilatların hepsinin değişen güçlerde ve alerjik tepki derecelerinde alerjen olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu kimyasalların bazıları düşük konsantrasyonda güvenlidir. Ancak McConnell'e göre sorun, internetten sipariş edilen bazı ürünlerin “sorunlara neden olabilecek” yüksek konsantrasyonlarda ucuz bileşenler kullanması. Sorunlar genellikle jel ojeler evde eğitimsiz kişiler tarafından yanlış uygulandığında ortaya çıkıyor. Solomonov "Hiç kimse diş hekimi olmadan kendi dişlerini tedavi etmeye çalışmaz. Kökleri tarihsel olarak diş hekimliğine dayanan modern tırnak bakım teknolojilerinin birçok ortak noktası var. Çok sayıda istenmeyen yan etkiden kaçınmak için profesyonel beceri ve bilgi gerektirirler" dedi.

Hangi kimyasallar daha riskli?

HEMA olarak da bilinen hidroksietil metakrilat jel oje, akrilik ve tırnak yapıştırıcısında bulunabilir. UV veya LED ışıkları altında reaktif bileşen sertleşerek tırnaklara parlak ve dayanıklı bir görünüm kazandırır. HEMA'nın küçük moleküler boyutu ciltte kolayca ilerlemesini sağlar. Cilt tarafından emildiğinde, HEMA cildin şişmesine, kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir. İnsanlar HEMA'ya karşı alerji geliştirdiklerinde, akrilatlar veya diğer metakrilatlar içeren herhangi bir ürün reaksiyona neden olabilir (bazen bu maddeyi kullanan tıbbi ve dişçilik ürünleri de dahil). HEMA, kontakt lenslerde, diş dolgularında ve kronlarda ve ortopedik ameliyatlarda kullanılan bazı malzemelerde temel madde olarak kullanılır. McConnell, bir kişinin ürüne karşı alerji geliştirmesi halinde, muhtemelen bir daha jel oje kullanamayacağını ve hatta diz protezi bile yaptıramayacağını söyledi.

IBOA olarak da bilinen izobornil akrilat, hızlı sertleşme özelliği nedeniyle tırnaklar için yapıştırıcı olarak kullanılıyor. Amerikan Kontakt Dermatit Derneği 2020 yılında izobornil akrilatı yılın kontakt alerjeni seçti. Hastalar, bu maddeyi içeren insülin pompaları ve glikoz izleme sistemleri de dahil olmak üzere diyabet tıbbi cihazlarına karşı alerjik reaksiyonlar geliştirdi. McConnell, izobornil akrilatın, nikotin bantları ve hormonal bantlar gibi ilaçların deriden geçip vücuda girmesini sağlayan cihazlarda önemli bir yapışma bileşeni olduğunu söyledi. McConnell, “Cildinize izobornil akrilat bulaşırsa, buna karşı oldukça hızlı bir şekilde alerji geliştirebilirsiniz” dedi.

Cilde yayılabilir

HEMA, IBOA ve diğer monomerlerin yanlış uygulanması, renkli bir set ile alerjik reaksiyon arasındaki farkı yaratabilir. Çok kalın uygulanırsa, alttaki ürün LED ve UV ışıkları altında düzgün bir şekilde katılaşmakta zorlanır. Kürlenmemiş ürün normal aktiviteler sırasında sızabilir ve el yıkama yoluyla cilde yayılabilir. Ciddi vakalarda, farklı yapışkan reçinelere karşı alerjik reaksiyonlar tırnağın deriden ayrılmasına yol açabilir. Onikoliz adı verilen bu durum insanları tırnaksız bırakabilir. DMSO olarak da bilinen dimetil sülfoksit, jel manikürlerin astarlama, baz ve yapı sistemlerinde bulunan bir çözücü. Cilanın tırnağa yapışmasına yardımcı olmak için kullanılır. Ancak, diğer kimyasallarla karıştırıldığında, DMSO diğer maddeleri tırnağa taşıyabilir, burada dokuda kalabilir ve potansiyel bir reaksiyona neden olabilir. DMSO antifungal tedavilerde yaygın olarak kullanılır ve antifungal ilacı tırnağa, altındaki mantarlı dokuya iletir.

Uzmanlar tırnak plağınızda veya tırnağı çevreleyen deride alerjik reaksiyonlar yaşamaya başlarsanız ojeyi çıkarmanızı tavsiye ediyor. Jel tırnak uygulamalarını profesyonel kişilere yaptırmanız riski en aza indirmenize yardımcı olur.