29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.10.2022 12:47 | Son Güncelleme: 10.10.2022 17:43

Yeni araştırma: Aerobik ve kuvvet antrenmanları birleştirmek ölüm riskini azaltıyor

Kardiyonun uzun yaşamaya yardımcı olduğu herkesin bilindiği bir gerçek. Ancak yapılan yeni araştırmalar kuvvet antrenmanının da ömrünüzü uzatabileceğini söylüyor. Aerobik ve haftada iki kere yapılan kuvvet antrenmanını birleştirmek ölüm riskini yüzde 40 azaltıyor
Yeni araştırma: Aerobik ve kuvvet antrenmanları birleştirmek ölüm riskini azaltıyor

Ağırlık egzersizleriyle spor yapmanın hastalıkları önlemeye ve erken ölüm riskini yüzde 41 ila 47 düşürmeye yardımcı olduğu tespit eden araştırmayı destekleyen yeni verilere ulaşıldı. The Telegraph'tan Alice Barraclough, egzersizin sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri olduğunu ancak ne kadar yapmamız gerektiği ve hangi türün uzun ömür için en iyisi olduğunun sürekli tartışma konusu olmaya devam ettiğine dikkat çekerek konu hakkında yeni bir araştırmayı gündeme getirdi. 

Geçtiğimiz ay The British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir çalışmada, araştırmacılar haftada bir saat aerobik egzersize katılan kişilerin ölüm riskinin yüzde 15 daha düşük olduğunu, haftada üç saat egzersiz yapanların ise ölüm riskinin yüzde 27 azaldığını tespit etti. Ancak, ilginç bir şekilde, hem aerobik egzersizi hem de haftada bir ila iki haftalık kuvvet antrenmanı seansını birleştirmek hiç egzersiz yapmayanlara göre tam yüzde 40 daha düşük bir ölüm riskiyle ilişkilendirildi.

King's College London'da insan fizyolojisi profesörü olan ve sağlıklı insan yaşlanması üzerine araştırmalarda uzmanlaşan Stephen Harridge, kuvvet antrenmanının uzun ömürlülüğü nasıl artırabileceğini tam olarak bilmediklerini ancak düzenli kuvvet antrenmanlarının sağlıklı yaşlanma için önemli faydaları olabileceği söyledi. Prof Harridge, "Şu anda egzersizin yaptığını yapan bir ilaç ya da farmasötik madde yok, eğer sandalyeden kalkamıyorsanız, aerobik dersinize de gidemezsiniz" dedi. Harridge ayrıca, uzun ömürlülüğün uğruna çabaladığımız tek şey olmaması gerektiğini söylüyor ve "Ben bağımsız ve sağlıklı olduğunuz sürece sağlıklı çalışma programlarını tercih ediyorum" diye ekledi.

Kas kaybına karşı savaşın

Kişisel antrenör Alex Ward, "Direnç antrenmanları yaşlanmanın ve azalan kas kütlesinin olumsuz etkilerini savuşturmaya yardımcı olabilir" dedi. Ward "Eskiden arabasının bagaj kapağını indirmekte zorlanan bir kadını eğitiyorum ama şu an bunu kolaylıkla yapabiliyor. Bir başka müşterim geçenlerde yanıma geldi ve artık bütün gün bahçe işleriyle uğraşabileceğini söyledi. Bunlar büyük şeyler gibi görünmeyebilir ama hayatınızı tamamen değiştiren şeyler ve güç antrenmanının size nasıl daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabileceğini gösteriyor" diye konuştu

Londra Ambulans Servisi'nde acil tıp teknisyeni olarak çalışan 55 yaşındaki Su Latimer, hayatının ilerleyen dönemlerine kadar kuvvet antrenmanı yapmamış ve kardiyo bağımlısı olduğunu itiraf ediyor. Latimer,"Daha önce çok fazla yüzme ve koşu yaptım ama güç antrenmanı yapmadım. Güç antrenmanı yaparsam çok fazla kütle oluşturacağımı, hantal olacağımı ve kadınsı yanımı kaybedeceğimi düşündüm" diyor.  Aslında ağırlık kaldırmanın hantal veya çok kaslı görünmenize neden olacağı korkusu yaygın ve yanıltıcı bir klişe var.  Buna rağmer ağırlıkların erkekler için, kardiyonun ise kadınlar için olduğu yönündeki düşünce yavaş yavaş değişiyor.

Hastalıklar daha hızlı atlatılıyor

Latimer, "Spor salonumda hibrit devre antrenmanı dersleri yapmaya başladım ve faydalarını fark etmeye başladım. Londra Ambulans Servisi'nde çalışıyorum. Hastaları kaldırmak için iyi bir kas gücüne sahip olmak çok önemli" diyor. Latimer, kuvvet antrenmanının sadece işi üzerindeki etkisini fark etmekle kalmamış, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel değişiklikleri de fark etmiş. "Her zaman küçük bir şarap göbeğim vardı, ama gitti. Sadece kilo vermek istediğim için koşuyordum, şimdi biraz kas kütlesi ile daha iyi görünüyorum" dedi. Daha az hastalık izni aldığına dikkat çeken Latimer "Yaptığım iş nedeniyle her gün böceklere, bakterilere maruz kalıyorum ama artık çok çabuk toparlanıyorum" dedi.

Latimer bu faydayı fark eden tek kişi değil. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, spor yapan insanların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu ve kanlarında daha fazla bağışıklık hücresi bulunduğunu gösteriyor. Prof Harridge, "Genel olarak konuşursak, hareketsiz olan çoğu insanın bağışıklık sistemi yetersizdir" dedi. 

Ne kadar kuvvet antrenmanı yapmalıyız?

Latimer haftada yaklaşık üç kez çalışıyor. Yeni bir egzersiz rejimine başlamaktan ya da ilk kez ağırlık kaldırmaktan çekinen 50'li yaşlardaki herkese tavsiyesi ise başlangıçta hafif ve kolay şeylerden başlamaları.

Latimer," Kuvvet antrenmanına yeni başladıysanız, spor salonuna gitmenize gerek yok. Evde direnç egzersizleri yapabilirsiniz. Sadece vücut ağırlığınızı kullanabilir ya da TRX yani egzersizlere yardımcı olan kayışlara sahip cihazlar gibi basit bir şey alabilirsiniz" diyor. Haftada sadece bir antrenmanla başlamakta öneriler arasında. Haftada sadece bir seansla sonuç alabileceğiniz çalışmalarla kanıtlanmış durumdab Kendinizi geliştirdikçe haftada iki seansa çıkabilirsiniz.