27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 13:02 | Son Güncelleme: 19.12.2023 13:14

Yeni Covid varyantı Omicron'un torunu hakkında ne biliyoruz?

Havaların soğumasıyla birlikte yeniden etkisini artıran Covid, bu kez JN.1 varyantı ile karşımızda. Omicron'un soyundan gelen BA.2.86 varyantı ile akraba olan JN.1, aralık ayının ilk haftasında ABD'deki vakaların yüzde 20'sini oluşturuyor
Yeni Covid varyantı Omicron'un torunu hakkında ne biliyoruz?

Covid-19 havaların soğumasıyla birlikte dünyada yeniden etkisini artırırken, ABD'de JN.1 varyantı öne çıkmaya başladı. 'Omicron'un torunu' olarak adlandırılan JN.1'in, aralık ayının ilk haftasında ülkedeki vakaların yüzde 20'sini oluşturduğu bildiriliyor.

Daha bulaşıcı ve daha kabiliyetli

TIME'ın haberine göre ilk olarak ABD'de, eylül ayında görülen JN.1, ülkede geçen yaz etkin olan Omicron'un soyundan gelen BA.2.86 varyantı ile yakın akraba. Hatta ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre (CDC) yeni virüs, insan hücrelerini istila etmesini sağlayan spike proteinindeki tek bir fark dışında BA.2.86 ile neredeyse aynı.

Ama bu küçük değişiklik sayesinde önceki versiyonlarına kıyasla daha bulaşıcı veya vücudumuzun bağışıklık duvarını aşma konusunda daha kabiliyetli. Buna karşılık daha ağır hastalığa yol açtığı konusunda ise herhangi bir işaret yok. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) yeni varyantı "endişe verici" bir tür olarak etiketlemedi.

Belirtileri neler?

JN.1'le enfekte olanlarda ilk görülen belirtiler boğaz ağrısı ya da boğazda kaşınma, yorgunluk, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş olarak sıralanıyor. Güzel haber ise piyasadaki Covid-19 aşılarının bu varyanta karşı da etkili olması. Aşılar daha az sayıda olsa da JN.1'e karşı etkili antikor üretilmesini sağlıyor. Uzmanlara göre aşılarla hastalığın bulaşmasını engellemek mümkün değil ancak ölüm ve ağır hastalık olasılığı önemli derecede azalıyor.

Hastaneye yatışlarda yükseliş var

JN.1'in vakalarda ne derece artışa neden olduğu ise bilinmiyor. CDC artık Covid-19 dosyalarını tek tek saymıyor, sadece atık su gözetiminden elde etttiği verilerle öngörüde bulunmaya çalışıyor. Bu veriler de özellikle ülkenin kuzeydoğusunda vaka sayılarının arttığını gösteriyor. Ülkede hastaneye yatışlarda da yükseliş var, ölüm oranları ise bunun gerisinde sabit bir çizgide seyrediyor.