21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2024 14:42 | Son Güncelleme: 19.02.2024 19:11

7 milyar dolarlık endüstri: Jel takviyeler gerçekten etkili mi?

Son yıllarda jel formundaki takviyeler sağlık endüstrisini ele geçirdi. PMS'den kilo vermeye kadar artık her şey için jel takviye bulmak mümkün. Peki gerçekten de etkililer mi? The Times merak edilenleri yazdı
7 milyar dolarlık endüstri: Jel takviyeler gerçekten etkili mi?

Her sabah kahvaltı yerine bir avuç jel takviyesini mideye indirenlerin sayısı artıyor. Jel takviyeler çiğnenebilir sakızımsı bir formdaki multivitamin, sağlıklı yağ veya probiyotik olabiliyor. Tatları ise şekerden farksız. Jel takviyelerin küresel sağlık pazarındaki değeri 7,3 milyar dolar. Çocuklara yönelik olan çiğnenebilen vitaminler uzun süredir piyasalarda. Ancak geçtiğimiz birkaç yıl içinde yetişkinler için de jel takviyeler piyasaya sürüldü. Önde gelen takviye markalarının çoğu şimdi jel formunda ürünler sunuyor ve hemen her yerden satın alınabiliyor.

Pazarın yüzde 80'ini yetişkinler oluşturuyor

Bazı tahminlere göre, yetişkinler artık jel takviye pazarının yüzde 80'ini oluşturuyor. PMS'den saç dökülmesine, menopozdan uyku ilaçlarına ve kilo vermeye kadar her şey için bir jel takviyesi var. Peki bu takviyeler vaatlerini yerine getiriyor mu?

Wellness Detective'de beslenme uzmanı olan Lara Buckle, “Sağlıklı yaşam jel takviyeleri özellikle hap almakta zorlanan ve sıvı ya da tozlardan hoşlanmayan insanlara cazip geliyor. Ancak bunları üretmek, öncelikle stabiliteleri ve formülasyonları nedeniyle geleneksel kapsüllere kıyasla daha fazla zorluk teşkil ediyor” dedi.

Bazı vitaminler için uygun bir form değil

Buckle, C, B ve D dahil olmak üzere bazı vitamin ve minerallerin jel takviyesi formunda kolayca emilemeyebileceğini ve üretim sürecinde kalitelerinin düşebileceğini söyledi. Buckle, birçok probiyotiğin hayatta kalmak için stabil bir ortama ihtiyaç duymaları nedeniyle jel takviyeleri için uygun olmadığını söylüyor.

Öte yandan multivitamin jel takviyeleri gerçek olmayacak kadar iyi olabilir. Buckle, “Mevcut jel üretim teknolojisi en çok tek besinler veya sınırlı kombinasyonlar için etkili oluyor. Jellerdeki söz konusu ana bileşenleri standartlaştırmanın çok zor olduğunu gösteren çalışmalar var, bu nedenle etkileri tutarsız olabilir” dedi. Çekici şekilleri her ne kadar Instagramlık olsa da genellikle paranızın karşılığını vermiyorlar.

Yüksek oranda şeker içeriyor

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde jel takviyeleri yüksek oranda şeker içeriyor. Buckle, “Birçoğunda ilk içerik olarak şeker veya glikoz listelenir ve bazıları ilave şeker veya yapay tatlandırıcılar da içerir. Tüm bunların genel sağlık ve ağız sağlığı üzerindeki etkileri aşikar. Bunları yemekle birlikte alın ve sonrasında dişlerinizi fırçalayın. Kan şekerini yükseltebileceğinden şeker hastaları tüketirken dikkatli olmalı” dedi.

Fazlası zararlı

Jel vitaminler her ne kadar şekerleme gibi görünse de aktif vitamin içerdiğinden aşırı tüketimi zehirlenmeye yol açabilir. FutureYou sağlık şirketinden eczacı Aidan Goggin “Demir ya da selenyum gibi maddelerin zamanla vücutta birikerek kalp hastalığı ve diğer sorunlara yol açma riski var” dedi. Bu nedenle jel takviye kullanırken üzerinde yazan dozaj miktarlarına uyulması gerekiyor. Goggin “Takviyeler her zaman mantıklı bir şekilde ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız varsa kullanılmalıdır. Birçoğu laksatif etkisi olabilecek şekersiz tatlandırıcılar içerir” dedi.

Goggin’e göre hiçbir vitamin takviyesi dengeli bir diyetle rekabet edemez. Goggin “Bütün gıdalar, vücut tarafından daha iyi emildikleri için tercih edilen besin kaynağıdır. Bana göre jel takviyeler beslenme sağlığında geriye doğru atılmış bir adım. Aslında insanların diyetleri üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilirler çünkü vitamin alanlar iyi beslenmeye gerek duymadıklarını düşünebilir” dedi.

Dr. Ayşegül Çoruhlu anlatıyor: Hangi vitaminleri mutlaka kullanmalıyız?