21 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 12:07 | Son Güncelleme: 10.12.2023 13:39

Sağlıklı bağırsaklar için uzmanlar kahvaltıda ne yiyor?

Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak adlandırılır. Ancak bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda günün ilk öğününde tüketilen şeyler daha önemli hale geliyor. Peki uzmanlar sağlıklı bağırsaklar için kahvaltıda ne tüketiyor?
Sağlıklı bağırsaklar için uzmanlar kahvaltıda ne yiyor?

Kahvaltı günün en önemli yiyeceği olarak kabul edilir. Kahvaltıda yenilen şeyler bağırsak sağlığında büyük rol oynuyor. Gastrointestinal sistem tipik olarak sabahları daha aktiftir. Sağlıklı bir ritimdeki bağırsak hareketi aynı zamanda uykuyla da alakalıdır. Sağlıklı kahvaltının tanımı her ne kadar değişse de bazı gıdaların daha düzgün sindirim için vücudu hazırladığı bir gerçek. Düzgün sindirim için vücuda yardımcı olan gıdaların başında yulaf, yoğurt, muz ve ahududu geliyor. Peki uzmanlar sağlıklı bir kahvaltı için ne öneriyor?

Newsweek’e konuşan gastroenterologlar, sağlıklı bağırsaklar için kahvaltıda neler yedilerini anlattı. UCLA’da profesör olan Gastroenterolog James H. Tabibian “Yaptığım kahvaltı haftanın gününe bağlı olarak değişiyor” dedi ve şunları ekledi: Hafta içi genellikle az miktarda kremalı ve şekerli kahve içerim. Böyleyece vücudumun ve zihnimin ısınmasına yardımcı olup dinç kalmamı sağlar. Hafta sonlarında yulaf ezmesi, meyve, kahve içeren çok doyurucu bir kahvaltı yaparım. Bazen çavdarlı tost da tüketirim.

Gastroenteroloji ve endoskopi direktörü Toufic Kachaamy, kahvaltıdaki yiyeceklerin de gün içinde yaptığınız fiziksel aktiviteye göre değişmesi gerektiğini söyledi. Kachaamy, “Ağırlık kaldırdığım ya da ağır kardiyo yaptığım günlerde genellikle üçte biri avokado ve hindistancevizi sütüyle karıştırılmış biraz meyve eklenmiş düşük karbonhidratlı bezelye proteinli smoothie tüketiyorum” dedi.

Aralıklı oruç herkese önerilmiyor

Öte yandan son zamanlarda popüler olan aralıklı orucu tercih eden kişiler ise hiç kahvaltı yapmıyor. Bu durumda Kachaamy, "Egzersiz yapmadığım günlerde kahvaltıyı atlıyorum ve öğle yemeğine kadar aralıklı olarak oruç tutuyorum” dedi. Aralıklı orucun vücuttaki iltihabı azalttığı bilimsel olarak kanıtlandı. Ayrıca şişkinliği azaltma etkisinin de olduğu ortaya çıktı. Aralıklı oruç, zayıflamaya yardımcı olmak ve kolesterolü düşürmek gibi faydaları olsa da herkese önerilmiyor. Zira kahvaltı yapmak, vücudun sabahları ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar.

Western Sydney Üniversitesi'nden Gastroenterolog Vincent Ho, kahvaltıda standart bir porsiyon (30 gram) tahıl, acai meyvesi ve kivi yediğini söyledi. Ho’ya göre bu kahvaltı ‘iyi bir antioksidan ve diyet lifi sağlıyor.’