27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2022 12:52 | Son Güncelleme: 02.04.2022 13:09

Bruce Willis'in afazi hastalığının temeli set kazası mı?

Afazi hastalığına yakalandığı için kariyerini bitirmek zorunda kalan Bruce Willis'in (67) 20 yıl önce Tears of the Sun (Güneşin Gözyaşları) çekimlerinde yaşadığı bir kaza yeniden gündeme geldi. Sette yaşananlar ile Hollywood yıldızının sağlık sorunu arasında bağlantı kuruluyor
Bruce Willis'in afazi hastalığının temeli set kazası mı?

Oyuncu Bruce Willis'e beyindeki işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama ve okuma yazma gibi becerileri etkileyen afazi (söz yitimi) hastalığı teşhisi konuldu. Ailesi Hollywood yıldızının rahatsızlığı nedeniyle oyunculuğu bıraktığını açıkladı. 67 yaşındaki aktörün kariyerini bitirmesi, hem afazi hastalığını hem de Willis'in aksiyon filmleriyle dolu kariyerini tekrar gündeme getirdi. Amerikalı oyuncunun yaşadığı sağlık sorunlarının arkasında ise iki set kazası olduğu iddia edildi. 

Emmy ve Altın Küre ödüllü Bruce Willis, 2003 yılında yayınlanan Tears of the Sun (Güneşin Gözyaşları) filmini çekerken bir aksiyon sahnesinde yaralandı. Hollywood yıldızı daha sonra yapım şirketine bu kazanın yol açtığı zihinsel, duygusal ve fiziksel zarardan dolayı dava açtı.  Zira özel efektler yapılırken patlayıcı Willis'in alnına isabet etti. Usta oyuncunun bu kazadan önce de 1988 yapımı Zor Ölüm filminin çekimleri sırasında kullanılan otomatik silahtan yapılan ateşlemeler yüzünden üçte iki işitme kaybı yaşadığı öne sürüldü. Bu iki kazanın bugün Afazi nedeniyle kariyerini bitirmek zorunda kalan Willis'i hastalığının temeli olduğu konuşuluyor.

20 yıldır zihinsel güçlükler yaşıyor

Afazi'nin felç sonrası veya beyne alınan bir hasar sonucu tetiklenebilmesi de bu ihtimali güçlendiriyor. Usta oyuncunun yakın çevresinin de Willis'in yaklaşık 20 yıldır zihinsel güçlükler yaşadığını söylemesi iddiaları kuvvetlendiriyor. 

 Afazi nedir, neden olur?

Afazi (genellikle sol) beyin yarıküredeki felç, inme, beyin travması ve kafa çarpmalı kazalar sonucu oluşan hasarlardan sonra meydana geliyor. Beyin hasarının diğer nedenleri arasında beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları ve beyni etkileyen diğer durumlar yer alıyor. Afazi sadece yaşa bağlı bir hastalık değil. Çocuklar da dahil olmak üzere herkes afazi hastalığı ile karşı karşıya gelebiliyor. Ancak, afazi orta ve ileri yaşlarda daha sık görülüyor. ABD'de Ulusal Afazi Derneği'ne göre her yıl inme nedeniyle yaklaşık 80.000 kişi afaziye maruz kalıyor. Hastalık erkekleri ve kadınları eşit olarak etkiliyor.

Afazi belirtileri neler?

Konuşmada güçlük
Adlandırmada güçlük
Anlamada güçlük
Okuma-yazmada güçlük
Konuşmada garip ve uygun olmayan kelimeler kullanma olarak sıralanabilir.