04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 16:58 | Son Güncelleme: 19.12.2023 17:17

Hollywood’un zor yılı: Gişe satışları daha da kötüleşecek

Hollywood’da haftalarca süren grevler gişe satışlarını sekteye uğrattı. Bazı analistler 2023 gişe hasılatının 9 milyar doların altına düşeceğini öngörüyor. Ancak film sektörünü 2024’te daha zorlu bir sınav bekliyor
Hollywood’un zor yılı: Gişe satışları daha da kötüleşecek

Variety'nin haberine göre, ABD’nin 2023 yılı toplam yurt içi gişe hasılatı 17 Aralık itibarıyla 8,58 milyar dolar seviyesine geldi. Yıl bitmeden gişe rekoru kırması kesin olan filmlerin vizyonda olmaması nedeniyle hasılatın 9 milyar doları aşması zor olabilir. The Hollywood Reporter, stüdyo yöneticileri ve analistlere atıfta bulunarak 2023 gişe hasılatının yaklaşık 8,8 milyar dolardan 8,9 milyar dolara çıkacağı öngörüyor. Bir analist ise CNBC'ye toplam brüt gelirin 10 milyar dolara bile yaklaşabileceğini söyleyerek gişenin salgın öncesi seviyelere ulaşacağına dair umutları artırdı.

Aynı dönemde greve girdiler

Aktör ve yazarların aynı zamanda greve girmesi birçok filmin önümüzdeki yıla ertelenmesine neden oldu. IndieWire’a göre grevler bu yılki gişe hasılatına tahmini 500 milyon dolarlık zarar verdi. Ayrıca bu yıl çıkan pek çok süper kahraman filmi başarısız oldu ve beklentileri karşılayamadı. Örneğin ocak ayında vizyona giren Mission: Impossible filminin hasılatının 1 milyar doları aşabileceğini öngörüyordu. Ancak film bunun yalnızca yarısını elde edebildi. 2023 yılında normalden daha az film gösterime girdi ki bu da hasılattaki düşüşlere katkıda bulundu.


Kasım ayında Disney’in Wish ve The Marvels filmlerinin gişede çakılmasının ardından geçen yılki kasım ayına göre hasılat yüzde 11 daha az oldu. Bu durum gişenin 9 milyar doları aşabileceği yönünde öngörüde bulunan analistlerin umutlarını boşa çıkardı. Bu yıl yurt içi hasılatta 500 milyon doları aşan yalnızca Barbie ve The Super Mario Bros. Movie oldu. Bu yıl aynı zamanda Özgürlüğün Sesi ve tüm zamanların en çok hasılat yapan konser filmi haline gelen Taylor Swift'in Eras Tour filmi birçok sürpriz başarıya imza attı.

DC son 3 filminde hayal kırıklığına uğradı

Analistler 2023’ün gişe rekoru kıracak son potansiyel filmi olarak görülen Aquaman and the Lost Kingdom'ın 40 milyon dolar hasılat elde edeceğini düşünüyor. Film, bu yıl gişede çetin bir mücadele veren DC Studios'un son filmi olma özelliğini taşıyor. 2023’te gösterime giren son üç DC filmi en düşük hasılatı yaptı. Marvel Sinematik Evreni için de süper kahraman filmleri açısından zorlu bir yıldı. The Marvels, 2023’te en düşük hasılat yapan film oldu.

Wonka geçtiğimiz hafta sonu yurt içi hasılatta 39 milyon dolarlık gişe yaptı. Hafta sonu ise 80 milyon doları aşan hasılat yaptı ki bu sayı gişe rekorları kıran "Avatar: The Way of Water" ve "Spider-Man: No Way Home" filmlerinin gişede olduğu son iki yılın çok alt seviyesiydi.

2024 tahminleri çok daha kötü

2024 gişesine ilişkin ilk tahminler daha da kötü. The Hollywood Reporter'a göre birçok stüdyo yöneticisi, 2024 gişesinin yalnızca yaklaşık 8 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Bunun en önemli nedeni, grevler yüzünden birçok filmin 2024’ten 2025’e ertelenmesi olarak belirtiliyor. Bir stüdyo yöneticisi The Hollywood Reporter’a verdiği röportajda Mission: Impossible ve Captain America: Brave New World gibi potansiyel hit filmlerin 2025'e kaydırılması nedeniyle 2024 yayın takviminin bir felaket olduğunu söyledi.