04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2024 13:19 | Son Güncelleme: 22.02.2024 13:26

Ünlü çizgi roman sanatçısı Paco Roca İstanbul’da

Ev, Kırışıklıklar ve Kumdan Sokaklar isimli kitaplarıyla adından sıkça bahsettiren ödüllü İspanyol çizer Paco Roca, 27 ve 28 Şubat tarihlerinde İstanbul Cervantes Enstitüsü'nün iş birliğiyle, İspanyol Çizgi Roman Haftası’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirmek üzere İstanbul'a geliyor
Ünlü çizgi roman sanatçısı Paco Roca İstanbul’da

Kitapları Türkçeye Desen Yayınları tarafından kazandırılan, yapıtlarıyla çağdaş İspanyol çizerlerine öncülük eden dünyaca ünlü ödüllü çizer Paco Roca, İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından düzenlenen "İspanyol Çizgi Roman Haftası"nın onur konuğu oluyor. Akdeniz çizgi roman geleneğine kattığı sinemasal zenginlikle tanınırlığını artıran sanatçı, 27 ve 28 Şubat tarihlerinde, organizasyon kapsamında bir film gösterimine ve söyleşi programına katılacak.

Zihinlerdeki kırışıklıklara meydan okuyan bir animasyon film

Ignacio Ferreras'ın Paco Roca'nın aynı adlı eserinden animasyon filme uyarladığı Kırışıklıklar, 27 Şubat Salı akşamı saat 19.00'da İstanbul Cervantes Enstitüsü'nde izleyiciyle buluşuyor. Başta Goya Ödülleri olmak üzere pek çok ödüle değer görülen Kırışıklıklar, Alzheimer yüzünden geriye kalan ömürlerini bakımevinde geçirmek zorunda kalan bir grup yaşlının günlük hayatından neşeli anlar paylaşıyor. Desen Yayınları Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın ile çevirmen Murat Tanakol'un sunumuyla gerçekleşecek olan film gösteriminin sonunda, Paco Roca izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

28 Şubat Çarşamba günü 16.00-18.00 saatleri arasında, İstanbul kültür-sanat haritasının en yeni ve en gözde duraklarından Minoa Pera'dabir imza günü düzenlenecek.

"Hayatı Çizenler" İspanyol çizgi romanını mercek altına alıyor...

28 Şubat Çarşamba akşamı saat 19:00'da İstanbul Cervantes Enstitüsü'nde gerçekleşecek olan ve Paco Roca ile değerli meslektaşı Emilio Gonzalo Mallo'nun yollarını İstanbul'da kesiştirecek "Hayatı Çizerken" başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü, çevirmen Rafael Carpintero üstlenecek. İspanya'nın küresel boyutta çizgi roman dünyasındaki yerinin tartışılacağı etkinlikte Türkçe simültane çeviri desteği de sunulacak.

Yahudi İspanyolcası dilinde Tintin çizgi romanı

Çizgi romanlara adanan bu bir dizi etkinlikler çerçevesinde 29 Şubat Perşembe akşamı ise saat 19.00'da İstanbul Cervantes Enstitüsü'nde Tintin’in yaratıcısı, dünya çapında Hergé olarak tanınan Georges Remi’nin Kara Ada isimli kitabının tanıtımına yer verilecek. Yahudi İspanyolcası diline çevrilen kitabın çevirmeni Karen Gerşon Şarhon, Emilio Gonzalo Mallo ve editör Luciana Mainelli’nin de katılım göstereceği bu etkinlikte çizgi roman severler için dopdolu bir program sunuluyor.

Etkinlik Programı:

27 Şubat Salı, 19.00

  • İstanbul Cervantes Enstitüsü
  • Film Gösterimi: Kırışıklıklar/Arrugas (Yönetmen: Ignacio Ferreras)
  • Giriş ücretsiz.

28 Şubat Çarşamba, 16.00-18.00

  • Paco Roca İmza Günü
  • Minoa Pera, Beyoğlu
  • 28 Şubat Çarşamba, 19.00
  • İstanbul Cervantes Enstitüsü
  • Söyleşi: "Hayatı Çizerken"
  • Konuşmacılar: Paco Roca, Emilio Gonzalo Mallo, Rafael Carpintero

Söyleşi dili İspanyolca olup simültane çeviri yapılacak. Giriş ücretsiz.

29 Şubat Perşembe, 19.00

  • İstanbul Cervantes Enstitüsü
  • Kitap Tanıtımı : Kara Ada/La izla preta (La isla negra en judeo-español)
  • Konuşmacılar: Emilio Gonzalo Mallo, Luciana Mainelli, Karen Gerşon Şarhon
  • Söyleşi dili İspanyolca olup simültane çeviri yapılacak. Giriş ücretsiz.

Paco Roca kimir?

1969 yılında Valencia'da doğan Paco Roca, sanat eğitimini Valencia Sanat ve Tasarım Okulu'nda tamamladı. Kariyerini çizgi roman üstüne inşa etmiş gibi görünse de illüstrasyon, grafik ve reklam alanlarında da çalıştı. Çizmeye ilk kısa çizgi romanlarının da yayımlandığı Kiss Comix'te başladı. Arrugas (Kırışıklıklar) ve Los Surcos del Azar (Şansın İzleri) isimli kitaplarıyla uluslararası üne kavuştu. Eserleri birçok dile çevrilen Roca, 2008'de Ulusal Çizgi Roman Ödülü ve Barselona Çizgi Roman Fuarı Ödülü de dâhil olmak üzere sayısız ödüle değer görüldü. Franz Kafka gibi klasik yazarların kitaplarını da resimleyen sanatçı, kendi kitaplarını hazırlamanın yanı sıra çeşitli poster tasarımlarına ve bağımsız kitap kapak resimlerine de imza atıyor.