15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.02.2024 21:00 | Son Güncelleme: 29.02.2024 21:20

CHP heyeti, TRT Genel Müdürü Sobacı ile görüştü: "67 dakikanın özeti; Erdoğan ne kadar tarafsızsa TRT yönetimi de o kadar tarafsız"

CHP heyeti, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı ile görüştü. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 67 dakika süren görüşmeye ilişkin, "Bir cümleyle özetleyecek olursak; Erdoğan ne kadar tarafsızsa, TRT yönetimi de o kadar tarafsız" açıklamasını yaptı
CHP heyeti, TRT Genel Müdürü Sobacı ile görüştü: "67 dakikanın özeti; Erdoğan ne kadar tarafsızsa TRT yönetimi de o kadar tarafsız"

CHP heyeti, seçim sürecinde taraflı yayın yaptığı yönünde eleştirilerin odağındaki TRT'nin genel müdürü Zahid Sobacı ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 67 dakika sürdüğünü belirttiği görüşmeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Sayın Genel Müdür der ki ‘TRT bir yayın kuruluşudur. Ve TRT, haber değeri taşıyan haberleri vermekle yükümlüdür’ Dedik ki peki bu CHP’nin haberlerinin haber değeri taşımadığı anlamına geliyor mu? Böyle bir değerlendirmeniz olabilir mi? Kendisi, ‘Hayır. Asla böyle bir değerlendirme olamaz. CHP Türkiye’nin köklü bir siyasal partisidir. Dolayısıyla sözleri haber değeri taşır’ dedi. Bunun üzerine yayın saatlerindeki açık adaletsizliği nasıl tanımlayabiliyorsunuz? Bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Dedik. Orada editöryal bağımsızlık ve tarafsızlığın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Biz de dedik ki, bir insan editöryal olarak bağımsız olabilir ama tarafsız olmayabilir. Burada da zaten bu çok açık olarak görülüyor. Kendisiyle ilgili kamuoyuna da yansıyan sürelerle ilgili açıklama yapmasını bekledik. Sayın Genel Müdür, ‘Kamuoyuna sürelerle ilgili yansıyan açıklamalar, RTÜK’ün bazı üyeleri tarafından saptanan açıklamalardır. Dolayısıyla bu açıklamaların doğru olmadığını düşünüyoruz’ dedi."

Sobacı'nın "Yetkisi ve görevi olmayan hangi bilimsel ölçütlere göre saptandığı belli olmayan yayın saati tartışmasının içine TRT’yi sokmak istemem" dediğini aktaran Günaydın şöyle devam etti: "Kendi sözcükleri bunlardır. Biz de bu sözler üzerine TRT gibi bir yayın kuruluşunun yapması gereken görevler var. Her ayın son günü itibariyle siyasi yayınlarında hangi siyasi partiye, hangi lidere, hangi kritere göre ne kadar zaman ayırdığını bilimsel ölçütlerle bunu saptar ve yayınlar. Bu saptamayı ve verileri de kamuoyu denetimine açar. Böylece iddia ettiğiniz yanlış olgu ortadan kalkar. Ve gerçek ortaya çıkar. Örneğin, Erdoğan’a ayrılan sürenin bin 942 saat olduğu söyleniyor. Siz diyebilirsiniz ki bunun 942 saati Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı işler. Ama bin saati de örneğin Kütahya mitinginde olduğu gibi ya da Meclis’te grupta yaptığı konuşma gibi AKP Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı işlerdir. O halde de bununla örneğin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ayrılan zaman arasındaki bir süreyi karşılaştırabilir hale gelebiliriz. Kendisine kuvvetle yaptığımız tavsiye, bu ayrımı yapınız. Bu ayrım yalnızca kamuoyunun sizin hakkınızda bir fikir oluşturmasına neden olmaz. Aynı zamanda TRT Genel Müdürü ve TRT’nin üst kadrosu, Ocak ayında AKP’ye, CHP’ye ne zaman ayırdığını görür. Şubat ayında kendisini buna göre düzeltme ihtiyacı içerisinde olur. Böylece bu TRT için de önemli ve olumlu bir adım olabilir. Bunun üzerine TRT içerisinde bir iç değerlendirme yapacağına ilişkin bir söylemi oldu."

Son genel seçim öncesinde TRT'nin yaptığı bir dizide bir teröriste "Geliyor gelmekte olan" ifadesinin kullandırıldığını belirtmeleri üzerine Sobacı'nın bu sözcüğün kendisiyle ilgili olmadığını, her senaristin sözünü kendisinin kontrol edemeyeceğini söylediğini belirten Günaydın, şunları söyledi: "Elbette doğru olabilir. Bunun bir mekanizması olmalıdır. TRT, son derece açık siyasi algıların bir parçası yapılmamalıdır. Sayın Özgür Özel’in en son yaptığı grup konuşmasında TRT’yi eleştirmesi üzerine yayının kesilmesinden bahsettik. O da ‘Ben bu yayını izlemedim. Arkadaşlarıma sordum. Özgür Özel, TRT’yi eleştirmeye başlamadan evvel, üç dakikalık bir yayından sonra yayın kesilmişti’ dedi. Peki AKP Genel Başkanı sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan, grupta toplantı yaparken bu toplantıyı naklen ve tam olarak veriyor musunuz? Diye sorduk. ‘Evet veriyoruz’... Vermezseniz sizi burada bir dakika oturturlar mı? ‘Oturtmazlar...’ Peki o halde neden CHP’nin yaptığı grubu tam olarak vermiyorsun? Neden üç dakika veriyorsun? Neden TRT aracılığıyla CHP’nin sözünü halka ulaştırmayı görev saymıyorsun?... Biz sorumlu bir siyasetçi anlayışı içerisinde TRT Genel Müdürüne görüşlerimizi açık olarak ifade ettik. TRT yayınlarını izlemeye devam edeceğiz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise görüşmeye ilişkin X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bugün TRT Genel Müdürü ile yaptığımız görüşmede kurumun yayınlarında siyasi partilere ayırdığı süreler konusunda yaptığı ayrımcılığı verilerle masaya yatırdık. 67 dakikalık görüşmeyi bir cümleyle özetleyecek olursak; Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ne kadar tarafsızsa, TRT Yönetimi de o kadar tarafsız!"