04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.11.2023 14:53 | Son Güncelleme: 15.11.2023 15:53

Forbes’tan The Marvels analizi: Kadınları öne çıkardığı için karalamaya maruz kalıyor olabilir

The Marvels, Marvel Sinema Evreni'nin 32 filmlik gişe başarısına gölge düşürdüğü için hedef tahtasına kondu. Ancak sağcı eleştirmenlerin kötü rakamları kadın liderliğindeki filmlerin karlılığını eleştirmek için kullanması olaya yeni bir boyut kazandırdı
Forbes’tan The Marvels analizi: Kadınları öne çıkardığı için karalamaya maruz kalıyor olabilir

MCU olarak kısaltılan Marvel Sinematik Evreni’nin en yeni yapımı The Marvels, serinin gişede şimdiye kadarki gösterimlerinde en kötü hafta sonunu yaşadı. Brie Larson'ın öncesinde oynadığı Captain Marvel için tepkilerle karşılaşmasından yıllar sonra sağcı eleştirmenler, yine aynı oyuncusunun başrolde olduğu The Marvels'ın zayıf performansını kadın yönetmenli filmlerin karlılığını eleştirmek için kullanıyor.

Gişede istenilen rakamlara ulaşamadı

Başrollerinde üç kadının (Brie Larson, Teyonah Parris ve Iman Vellani) yer aldığı The Marvels geçen hafta sinemalarda gösterime girdi ve gişe beklentilerinin çok altında kaldı ve 200 milyon doların üzerinde olduğu söylenen üretim bütçesine rağmen şu anda Marvel'ın hafta sonu vizyona giren filmleri arasında en kötü hasılat olarak ABD içinde sadece 47 milyon dolar kazanç elde etti.

Film, kadınların liderlik ettiği bir avucu doldurmayan Marvel projelerinden biri ve aynı zamanda Larson'ın süper kahraman olarak rol aldığı milyar dolarlık hasılat yapan 2019 yapımlı Captain Marvel'ın devamı niteliğinde.

The Marvels orta düzeyde eleştirilerle piyasaya atıldı. Rotten Tomatoes'da yüzde 62'lik bir puanlamaya sahip. Ancak izleyici puanı yüzde 84 ile daha yüksek, bu da film vizyona girmeden önce çok sayıda kişinin olumsuz eleştiriler bıraktığı Captain Marvel’ın karşılaştığı aynı eleştiri bombardımanına maruz kalmadığını gösterdi. Yine de birçok sosyal medya kullancısı ve basın tarafından eleştirilerin odağında olan The Marvels için New York Times, "bu filmi daha önce 32 kez izlemiştiniz” dedi.

Disney’i duyar kasmakla suçluyorlar

Fakat birden fazla farklı ırktan kadının başrolde yer aldığı The Marvels'ı duyar kasmakla suçlayan bazı sağcı eleştirmenler tarafından film hedef alındı. ABD’deki sağcılar aylardır Disney'e savaş açtılar ve Disney'in birçok filmini ve şovunu ırksal çeşitlilik ve LGBTQ temalarına odaklanmasını eleştirirlerken Disney, Florida Valisi Ron DeSantis’in Don’t Say Gay (Eşcinsel Deme) ilkesini açıkça karşı çıktıktan sonra bu durum daha da arttı.

Siyahi bir kadın olan The Marvels yönetmeni Nia DaCosta, cinsiyetçi yorumları görmezden geldiğini, onları gereksiz ve dikkat dağıtıcı olarak nitelendirdiğini ve bunun yerine mümkün olan en iyi filmi yapmaya odaklandığını ifade etti.

Cinsiyet ve ırk çeşitliliği kötü bir gişe hasılatı mı demek? 

1,8 milyon takipçisine medyayı sık sık duyar kastığını iddia ederek eleştiren popüler sağcı X hesabı End Wokeness, Marvel'ın çeşitliliğe ve katılıma odaklanacağını duyuran bir makalenin ekran görüntüsünü The Marvels filminin zayıf gişe performansının ekran görüntüsüyle birlikte yayınladı. 

Sağ kanattan gelen bir uzman olan Tim Pool, X’teki 1,8 milyon takipçisine, filmin gişedeki düşük performansıyla ilgili Deadline makalesinin ekran görüntüsünün yanı sıra ABD’li sağcıların şirketlerin ırk, cinsel yönelim çeşitliliğine vurgu yapmaya çalışırken kazançlarını düşürmesini eleştiren “Get woke, go broke” sloganını paylaştı. Yaklaşık 900 bin abonesine duyar kasan filmleri sık sık azarlayan YouTube fenomeni Nedrotic, Disney'in temsil çabasını eleştirdiği ve “The Marvels berbat” başlıklı videosuyla 24 saatten kısa bir sürede neredeyse 1 milyon görüntüleme topladı.

Seyirciler bu hikayelere ısınamadı

Muhafazakar bir bilgin olan Ben Shapiro, The Marvels fragmanına verilen tepki videosunda filmi duyar kasmak dışında işe yaramayan bir şey olarak nitelendirdi ve Larson'ın Captain Marvel'ını şimdiye kadarki en kötü süper kahraman karakterlerinden biri olarak eleştirdi. Film danışmanı David A. Gross, New York Times'a şunları söyledi: Kadınların desteklediği eğlence sektörü şu anda olağanüstü bir başarı elde ediyor, ancak izleyiciler bu hikayeleri kucaklamıyor. 

Eleştirenlerin çoğu beyaz erkekler

Larson, Hollywood'da daha fazla çeşitliliğe duyulan ihtiyacı vurgulayan yorumları nedeniyle yıllardır bazı sağcı eleştirmenlerin öfkesini çekiyordu. Kendisi, eleştirenlerin çoğunun ezici çoğunlukla beyaz erkeklerden oluştuğundan yakındı ve 2019'daki Captain Marvel basın turunda sık sık filmin kadınların güçlenmesi üzerine olmasından bahsetti.

Captain Marvel’dan farklı olarak Larson ve rol arkadaşları yakın zamana kadar Amerikan televizyon ve radyo çalışanlarının işçi sendikası olan SAG-AFTRA üyelerinin grevi nedeniyle röportaj vermiyordu veya The Marvels’ın tanıtımını yapamıyordu, bu da oyuncuların projeleri hakkında konuşmasını engelliyordu.

Bu bir linç stratejisi mi?

Captain Marvel sinemalarda gösterime girmeden önce anonim hesaplar, sosyal medyayı ve Rotten Tomatoes kullanıcı yorumlarını Larson'ı hedef alan olumsuz ve cinsiyetçi yorumlarla doldurdu; bu uygulama aslında bir eleştiri bombardımanı ve linç etme stratejisiydi. Yapılan eleştirilerden bazıları Larson'ı erkek karşıtı olmakla suçladı. Eleştirmenlerden bazıları, “Larson açıkça belirtti ki erkeklerin bu filme gitmesine gerek yok" dedi, bir diğeri ise Larson'ın cinsiyetçi ve ırkçı tavırları nedeniyle filmi izlemeyeceklerini açıkladı.

Captain Marvel vizyona girmeden eleştiri yağmuruna tutuldu

Henüz yayınlanmamış bir filme yönelik yoğun olumsuz eleştirilerden ötürü Rotten Tomatoes, Şubat 2019'da kullanıcıların artık henüz prömiyeri yapılmamış işleri inceleyemeyeceklerini duyurdu. Captain Marvel kullanıcı inceleme puanı hala yüzde 45 gibi iç karartıcı bir seviyede, bu da yüzde 79'luk eleştirmen puanının çok altında. Larson'ın oynadığı Captain Marvel’ın diğer başrol oyuncusu Samuel L. Jackson, Haziran ayında yapılan bir röportajda onu internetteki çiğ yorumlara karşı savundu ve güçlü kadınlardan ya da bir fikri olan ve bunu dile getiren bir feminist kadınlardan nefret eden bu bekar kalmış erkekleri eleştirdi.

Aynı zamanda Larson, cinsiyetçi yazılarla alay etti. Eylül 2022'deki bir sosyal medya gönderisinde kendisinin, The Marvels’daki iki kadın rol arkadaşının ve filmin kadın yönetmeninin fotoğraflarını yayınladı ve sadece “Eleştiri yağmuruna tutanlar çıldırıyor” başlığını attı.

Barbie olumsuz yorumlarla karşı karşıya kaldı

Sağcı eleştirmenler, kadınlar tarafından yönetilen ve feminizm temaları içeren bazı filmler de dahil olmak üzere son dönemdeki birçok filmi duyar kasmakla suçladı. Shapiro'nun Barbie bebeklerini ateşe verdiği YouTube videosu yaklaşık üç milyon kez izlendiğinden, bu yaz öncelikli hedef Barbie’ydi. Ayrıca kendisi, sosyal medya takipçilerini filme olumsuz yorumlar bırakmaya çağırdı.

Uzman Jack Posobiec, Barbie evrenindeki erkek karakter olan Ken'i Barbie'lerden daha az zeki olarak tasvir etmesi nedeniyle Barbie filmini erkeklerden nefret eden bir duyar kasma propagandası olarak nitelendirdi. Yakında çıkacak olan Pamuk Prenses’in gerçek oyuncularla çekilen yeniden yapımı ve yıldızı Rachel Zegler, yeni versiyonunun modernize edileceğine dair yaptığı yorumlar nedeniyle sık sık eleştirilerin hedefi oldu. Zegler, “Artık 1937 değil. Prens tarafından kurtarılmayacak ve gerçek aşkın hayalini kurmayacak” dedi. Bir başka röportajında Zegler, "Olabileceğini bildiği bir lider olmanın hayalini kuruyor" diye konuştu.

Fox News sunucusu Harris Faulkner ve Howard Kurtz, Disney'i giderek daha fazla duyar kasarak sinemaya gitmek isteyen birçok hayranının hevesini kırarak onları geri çevirmekle suçladı ve Shapiro, Pamuk Prenses’in yeni versiyonunu kadınların güçlenmesine odaklanan bir bağımsız iş kadını filmine dönüştürdüğü için eleştirdi.

Bazı filmler eleştirilse de gişede başarılı oldu

Tüm bu olumsuz yorumlara rağmen, muhafazakarların hedef aldığı filmlerden bazıları gişe rekorları kırdı. Captain Marvel dünya çapında 1,1 milyar dolar hasılat elde ederek finansal bir başarı elde etti; bu da eleştiri bombardımanı stratejisinin filmin performansına zarar vermediğini gösteriyor. Barbie, 2023'ün en büyük gişe hasılatı ve tüm zamanların en çok hasılat yapan 14'üncü filmi olup 1,4 milyar dolardan fazla gişe hasılatı elde etti. Küçük Denizkızı’nın gerçek oyuncularla çekilen yeni versiyonu Elemental dahil olmak üzere duyar kasma olarak hedeflenen son zamanlardaki diğer Disney filmleri, kazançlarıyla bütçelerini iki katından fazla artırdı.