27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2022 14:34 | Son Güncelleme: 21.09.2022 15:10

Tom Cruise ve Sandra Bullock Paramount'u suçluyor: Milyonlarca dolar zararımız var

Paramount, Disney'in Scarlett Johansson ile yaşadığı krizin bir benzeri ile karşı karşıya. Tom Cruise ve Sandra Bullock gibi önemli isimler stüdyonun Epix ile olan sözleşmesi nedeniyle milyonlarca dolar zarar ettiklerini savuruyor. Ortada şimdilik bir dava yok ancak avukatlar hazırlık yapıyor
Tom Cruise ve Sandra Bullock Paramount'u suçluyor: Milyonlarca dolar zararımız var

Paramount Pictures yıllardır devam eden hayal kırıklıkları ve maddi zararlar sonrası son on yılın en iyi gişe performansına imza attı. Öyle ki stüdyonun bu yıl sinemalarda gösterime giren ilk beş filminin tamamı gişe rakamlarından en üst sıralarda yer aldı. Yılın hatta tüm zamanların en çok hasılatını yapan Top Gun: Maverick de bunlardan sadece biriydi. Ancak bu tarihi başarı herkes için bir kutlama anlamına gelmiyor. Aralarında Tom Cruise, Sandra Bullock ve Jackass serisinin yaratıcılarının da olduğu söz konusu filmlerin yıldızlarının ve prodüktörlerinin çoğu, Paramount’un sözleşmesi yüzünden milyonlarca dolar kaybettiklerine inanıyor. Bu kayıp şirketin Paramount+ adlı yayın platformu ve Amazon’un sahibi olduğu kablo televizyon ağı Epix arasındaki anlaşmadan kaynaklanıyor.

Kar ortakları gelirlerinden mutsuz

Yıldızlar ve prodüktörler genellikle filmlerinin dijital satışları ve üçüncü taraflara lisanslanmasından da pay alır. Bu pay Cruise’un başrolünü üstlendiği Top Gun: Maverick gibi büyük filmlerde onlarca milyon doları bulabilirken Bullock’un başrolünde olduğu The Lost City gibi daha küçük çaplı hitlerde yine de milyonlarca dolar kazandırabilir. Paramount filmlerindeki kar ortakları, gelirlerinin olması gerekenden daha az olduğunu düşünüyor.

"Şimdilik dava tehdidi yok"

Stüdyonun Epix’le rakiplerinin anlaşmalarının daha altında rakamlara el sıkıştığını söylüyorlar. Görüşmeler sürdüğü için kimliğini açıklamak istemeyen kaynaklar menajerlerin daha fazla para talebiyle Paramount’un kapısını çaldığını iddia etti. Şimdilik kimse tarafından bir dava tehdidi savrulmuş olmasa da avukatlar  opsiyonlarını değerlendiriyor. Seçeneklerden biri Hollywood sendikalarının devreye girmesi.

"Piyasa koşullarına uygun"

Paramount, iddialar üzerine Bloomberg News’a yaptığı açıklamada, şirketin 5 yıldan beri Epix’te hissesinin bulunmadığını ve anlaşmanın piyasaya uygun bir biçimde yapıldığı belirtti. Paramount ve Epix şu anda aynı şirkete ait değil ancak bir zamanlar öyleydi. Paramount, Lions Gate Entertainment Corp. ve Metro-Goldwyn-Mayer 2008’de filmlerini gösterime sokacakları bir mecra olarak Epix’i kurdu. Epix’in canlı bir platform olmasını umsalar da hiçbir zaman HBO, Showtime veya Starz’ın seviyesine ulaşamadı. Daha fazla para kazanabilmek adına Epix filmlerini alt lisansla Amazon’a sundu.

Anlaşma 2023'te bitiyor

2017’de MGM Epix’i partnerlerinden satın alarak tüm kontrolü ele geçirdi. Anlaşmanın bir parçası olarak Paramount Epix’e bir beş yıl daha filmlerini sunmayı taahhüt etti. 2020’de Paramount yayın platformu Paramount+’ı devreye soktuğunda sorunlar baş gösterdi. Paramount bir film stüdyosu olsa da yeni filmlerinin hiçbiri kendine ait olan platformda anlaşma nedeniyle yok. Paramount ve Epix arasındaki anlaşma 2023’te sona eriyor.

Benzer bir süreç yaşandı

Paramount'un karşı karşıyla olduğu suçlamaların bir benzeri Disney yaşamıştı. Black Widow'u başrol oyuncusu Scarlett Johansson, filmin aynı anda sinemalarda ve Disney+'da yayınlamasının sözleşme ihlali anlamına geldiğini söyleyerek dava açtı. Johansson, maaşının filmden elde edilen gelire dayandığını ve filmin Disney+'da yayınlanmasının maaşına zarar verdiğini iddia etti. Johansson, Disney'in yatırımcılarını memnun etmek adına filmin kendi yayın hizmetinde yayınlaması için Marvel'a baskı yaptığını savunarak 50 milyon dolardan fazla tazminat istedi. Sürecin sonunda taraflar anlaşsa da ayrıntılar gizli kaldı.