05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 12.11.2025 15:26 | Son Güncelleme: 12.11.2025 15:30

Atletico Madrid, Amerikalı varlık yönetim şirketi Apollo'ya satıldı

İspanya'nın köklü ekiplerinden Atletico Madrid, ABD'li varlık yönetim şirketi Apollo'ya satıldı. Toplam 2,2 milyar euro değerlemeye ulaşan kulübün kontrol hissedarı da Apollo olacak
Atletico Madrid, Amerikalı varlık yönetim şirketi Apollo'ya satıldı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Amerikan varlık yönetim şirketi Apollo Global Management, İspanya’nın köklü futbol kulübü Atlético de Madrid’in çoğunluk hissesini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Bu hamle, özel sermaye şirketleri ve diğer finansal yatırımcıların Avrupa futboluna olan ilgisinin son halkası oldu.

Kulübün toplam değeri yaklaşık 2,2 milyar euro olarak belirlenmiş durumda. Anlaşmaya göre, Apollo’nun spor yatırımlarını yöneten birimi Apollo Sports Capital, Atlético de Madrid’in kontrol hissedarı olacak.

Son yıllarda mali gücü yüksek yatırımcılar, Avrupa kulüplerine büyük miktarda sermaye enjekte ediyor. Bu yatırımcılar; kulüplerin geniş taraftar kitlelerinden, tarihi miraslarından, uluslararası büyüme potansiyellerinden, medya haklarından ve oyuncu transfer gelirlerinden faydalanmayı hedefliyor.

Örneğin:

  • Clearlake Capital ve Amerikalı milyarder Todd Boehly, 2022’de İngiliz kulübü Chelsea’yi 5 milyar doların üzerinde bir bedelle satın almıştı.
  • Aynı yıl, RedBird Capital da İtalyan devi AC Milan’ı yaklaşık 1,2 milyar dolara devralmıştı.

Atletico'ya ek yatırım yapılacak

Apollo ve diğer büyük hissedarlar, Madrid'deki stadyumun yakınında yer alacak spor tesisleri ve eğlence alanlarını da içeren yeni altyapı projeleriyle birlikte Atlético’ya ek yatırım yapacaklarını söyledi.

Kulübün mevcut hissedarları arasında Ares Management ve milyarder Idan Ofer’in sahibi olduğu Quantum Pacific adlı holding bulunuyor. Apollo ve kulüp, CEO Miguel Ángel Gil ve Başkan Enrique Cerezo'nun aynı zamanda büyük hissedarlar olarak, görevlerine devam edeceklerini açıkladı.

Atlético Madrid, 122 yıllık geçmişinin büyük bölümünde, şehrin diğer takımı Real Madrid’in gölgesinde kalan bir kulüp. Son yarım yüzyılda yalnızca dört kez İspanya şampiyonu olan Atletico sık sık finansman bulmakta zorlandı.

Avrupa futbolu, ABD sporlarına daha aşina olan yatırımcılar için her zaman cazip bir alan değildi ancak son yıllarda bu durum değişti.

NFL veya MLB takımlarının aksine, İspanya’nın en üst ligi La Liga’daki kulüplerin gelirleri performanslarına bağlı olarak yıldan yıla büyük ölçüde değişebiliyor. Örneğin, Şampiyonlar Ligi’nde uzun bir yol kat etmek 100 milyon dolardan fazla kazanç getirebiliyor. Ancak bu turnuvaya katılabilmek için bir İspanyol takımının yerel ligde ilk dörtte bitirmesi gerekiyor.

Atlético son yıllarda diğer çoğu kulüpten daha istikrarlı bir performans göstererek, İspanya’nın iki devi Real Madrid ve Barcelona’nın arkasında kendine bir yer edindi ve son 12 sezonun tamamında Şampiyonlar Ligi’ne katılmayı başardı.

Kaynak: Gazete Oksijen