Göksel Gümüşdağ, Süper Lig'de Galatasaray'a 2-1 kaybettikleri maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sezonun ilk yarısını tamamladıklarını belirten Göksel Gümüşdağ, "Baktığınızda bu sezon kötü bir performans göstermedik. Sadece Avrupa'da ilerleyemediğimiz için üzüldük. Sakatlıklarımız ve bazı pozisyonlarda eksiklerimiz vardı. 3 gün arayla sürekli maç oynadık. Buna rağmen takım büyük gayret gösterdi. Sezon sonunda Avrupa'ya gidecek konuma geleceğiz. İkinci yarı için önemli transferler yaptık. Yusuf Sarı ve Christopher Operi'yi kadromuza kattık. 1-2 takviye daha yapacağız." ifadelerini kullandı.
Yabancı VAR konusuna değinen Gümüşdağ, "Şu anda yabancı VAR konusu var. Bir önceki federasyonda da bu konuyu kabul etmiştik ama endişelerimizi de dile getirmiştik. Bugünkü federasyon, yabancı VAR konusuna sıcak baktıklarını belirtti. Biz de bu konuyu kabul ettik ama endişelerimizi anlattık. Nitelikli hakemleri getirmekte zorlanacaklarını düşünüyorum. Avrupa'nın en iyi 5 ligindeki nitelikli hakemleri istediğimizi belirtmiştik. Yoksa yabancı VAR bize zarar verir. VAR'daki hakemlerin tamamının başarısız olduğunu söylüyoruz. Bir kısmının da şaibeli olduğunu söylüyoruz. Bu konular televizyon kanallarında konuşuluyor. VAR'ı bu kadar kötü yönetenler varsa, bunla ilgili müdahale yapılıyor ama Merkez Hakem Kurulunun başkanı olduğu gibi duruyor. Geçmişte bir 8 Mart faciası var. Onu da temizleyemeden ikinci bir 8 Mart faciası yaptı. Yabancı VAR konusuna o da inanmıyordu. Şimdi ona tutunuyor. Yabancı VAR hakemini, MHK Başkanını orada tutmak için getirmeyelim. Endişem budur" diye konuştu.
Yeni hakem sistemine karşı olmadıklarını dile getiren Gümüşdağ, şunları kaydetti:
"2016 yılında Kulüpler Birliğinin başkanı oldum. 3,5 senede yeniliklerin takipçisi olduk. Kulüpler Birliğinde başkan olduğum dönemde 'Teknoloji hakemliği' dediğimde herkes şaşırıyordu. Buna dönemin federasyon başkanı Yıldırım Demirören de dahil. O gün benim başkanvekilim Mustafa Eröğüt, genel sekreter Kadir Kardaş, o günkü MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, UEFA ve FIFA'nın 'Teknoloji hakemliği' ile ilgili organizasyonlarına katıldılar. 'Futbolun ruhunu bozar.' ve 'Oyunu tamamen soğutur.' dediler. Zaten bir kırmızı kartta oyun beş dakika duruyor. Varsın 30-40 saniye dursun ama adalet sağlansın. Artık dünyada VAR'sız bir maç kalmadı. Bence Türk futbolu, VAR konusunda o zamanlarda Avrupa'daki ülkelere öncülük etti."
"Bu hakemlik sistemi, sadece yabancıya dönülmesiyle çözülmez"
Göksel Gümüşdağ, Ziraat Türkiye Kupası'nda Galatasaray ile oynadıkları maçtaki hakem yönetimini eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Crespo'nun penaltı pozisyonu görülmedi. Bir başka oyuncunun pozisyonu için TFF sitesinden açıklama yapan, soruşturma başlatacaklarını söyleyen, televizyon kanallarına bağlanan MHK Başkanı, bizim pozisyonumuza sessiz kaldı. MHK, güvenirliliğini kaybetti. TFF, ilk seçildiğinde bütün kurullara 'Hayırlı olsun.' demiştim. MHK'ye de güvenimin olmadığını belirtmiştim. Bugün Atilla Karaoğlan'ın da performansı çok kötüydü. Orta hakemleri ne yapacağız? Onların da tamamı yabancı mı olacak? Mümkün değil. Bu hakemlik sistemi, sadece yabancıya dönülmesiyle çözülmez. Bir önceki federasyon, bir Bundesliga modeli üzerine çalışmıştı. Yüzde 51'i TFF, yüzde 49'u Kulüpler Birliğinin olduğu bir şirket olmalı. Üç tane federasyondan, iki tane de Kulüpler Birliğinden tarafsız isim olmalı. Bunun destekçisiyiz. Hataları azaltacak her şeye varız ama bu MHK ile olacak gibi değil. Hakem sisteminin bir parçası olmaya karar verdik. Avrupa'daki liglerde MHK'yi federasyonlar yönetir. Türk futbolunda kalıcı bir hakem formülü oluşturmak için doğru organizasyonları kabul ederiz. Bir çalışma kurulu oluşsun. Sezon bitimine kadar bu çalışma tamamlansın. MHK'nin çok çalışması lazım. Orta hakemler, bu kadar kötü performans gösterirken, bu işin böyle gitmesi kaos sebebidir"
Süper Lig için ayrı bir şirkete ihtiyaç olduğunu belirten Gümüşdağ, "Esas bizim sahip olmamız gereken konu Süper Lig AŞ'dir. Süper Lig AŞ yayın haklarıdır. Yayın hakları kimindir? Kulüplerin. Süper Lig AŞ kurulur. Yüzde 100 Kulüpler Birliği Vakfının olur. Kendi haklarını, kendi yayınlarını kendileri pazarlar. Bundan dolayı da Futbol Federasyonuna bir pay vermezler. Kulüplerin zaten finansal olarak durumu ortadadır. Kulüpler Birliğinde başkan olduğum dönemde 18 kulübün imzasıyla Cumhurbaşkanına bir mutabakat metnini iletmiştim. Şimdi onun devamını getirmemiz lazım. Süper Lig AŞ'nin kurulması şu an bizim elimizdedir. Yayın hakları federasyonunun elindedir. Bununla ilgili bir kanun değişikliğine ihtiyaç var. Bu da kulüplerin en doğal hakkıdır. Haklarını kendilerinin pazarlaması gereklidir. Yayın haklarıyla ilgili bütün organizasyonun gelir kaynağı kulüplerle paylaşılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Türk futbolunun birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gümüşdağ, konuşmasına şöyle devam etti:
"Günü kurtaracak aksiyonlar değil, futbolda uzun vadeli sonuçlar alabileceğimiz bir sürece taşımak için hep beraber doğru kararlar almamız lazım. Biz kararların doğru ve kalıcı olmasını istiyoruz. Dolasıyla doğru işler yapıldığında destekçisi olmaya devam edeceğiz. Yanlış işler yapıldığında Başakşehir Kulübü olarak görüşlerimizi söyleyeceğiz. Sorunları böyle bir organizasyonda, güvenilirliğini kaybetmiş bir yapıyla çözmek çok mümkün değil. MHK Başkanı bir pozisyonla ilgili soruşturma başlatacağını belirtti. O zaman Crespo'nun pozisyonuyla ilgili de soruşturma başlatmanız gerekiyor. Adalet burada gidiyor. 3-4 tane televizyona canlı bir şekilde bağlandı. Gösterilmeyen karttan dolayı inanılmaz üzüldü. Farklı farklı kulüpler için farklı farklı kararlar oluşursa işte orada adaleti sağlayamazsın"
TFF'nin transfer limitleriyle ilgili aldığı kararı geri çekmesine de değinen Gümüşdağ, "Bu kararı doğru bulmuyorum. Bir kararı açıklamışlar ve bu kararı çalışarak vermişler. Bir gün sonra değiştirilmesi çok doğru değil" şeklinde görüş belirtti.
Geçmişte kulüplerin hakemlerle alakalı farklı düşüncelere sahip olduğunu dile getiren Gümüşdağ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Geçmişte hakemlerle ilgili karar verdiler. O karar Tahkim Kurulundan döndü. Ondan sonra MHK istifa etmek zorunda kaldı. O günkü yönetim de istifa etmek zorunda kaldı. Çünkü MHK ve yönetim de kendi talimatlarından bir haberdi. Karar döndü. Onlar istifa etmesine rağmen oradaki bütün hakemler gururlarına yediremedi ve hepsi hakemliği bıraktı. Şimdi hakemliği bıraktılar ve Türk futbolu temizlendi mi? Türk futbolunda sorunlar bitmiyor. Genç hakemlerden bahsettiler. Genç hakemlere de hak vermiyor değilim. Onlara da o kadar yükleniliyor ki, bir şekilde dinlendirme mümkün değil. Ceza ve ödül kalktı. Adam kötü maçta yönetse gene maç alıyor. Ali Şansalan'nın maç alma ihtimali var mı? Yok. Yine de ona maç verecekler. Çünkü havuzda hakem de kalmadı. Dolasıyla fiyasko bir organizasyon var. MHK için söylüyorum bunu. Federasyonun iyi niyetli bir gayreti olabilir ama içerideki organizasyon bence bir fiyaskodur. Türk futbolu için acil önemli kararlar almak gerekiyor"