08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2024 10:22 | Son Güncelleme: 14.05.2024 13:21

Fenerbahçe'de Jose Mourinho sesleri: Seçimi kim kazanırsa kazansın gel

Fenerbahçe'de dün başkan adaylığını ilan eden Aziz Yıldırım'ın seçilirse Jose Mourinho'yu göreve getireceğini açıklaması dünya basınında ses getirmekle kalmadı aynı zamanda Portekizli Hoca'nın Sadettin Saran'la mı yoksa Ali Koç'la mı görüştüğü tartışmalarını sonlandırdı
Fenerbahçe'de Jose Mourinho sesleri: Seçimi kim kazanırsa kazansın gel

Trendyol Süper Lig'in bitimine 2 hafta kala lider Galatasaray'ın 6 puan gerisinde kalan Fenerbahçe'de eleştiriler İsmail Kartal'a, dikkatler başkanlık seçimlerine çevrildi. Geçen hafta boyuncu kulislerde Jose Mourinho'nun ismi konuşuluyordu. Camiaya yakın isimlerden bazıları Portekizli Hoca'nın Sadettin Saran'la bazıları ise Ali Koç'la görüştüğünü söylüyordu. Sarı lacivertlilerin Mourinho'yu göreve getireceği iddiaları dün Aziz Yıldırım'ın aday olduğunu açıklamasıyla resmiyet kazandı.

Henüz yönetim kurulu listesini açıklamayan Aziz Yıldırım, kupa koleksiyoncusu teknik adamla yüz yüze görüştüğünü ve seçilirse Mourinho ile çalışacağını söyledi. Yıldırım'ın "Kendisine, ‘Fenerbahçe’nin sana ihtiyacı var, senin de Fenerbahçe’ye’ dedim" sözleri hem dünyada hem Türkiye'de ses getirdi. Yıldırım Portekizli Hoca ile olan görüşmesini şöyle anlattı:

 "Seçimi kim kazanırsa kazansın Fenerbahçe’ye gel"

  • Fenerbahçe'nin üç tane başkan adayı var, ‘Seçimi hangisi kazanırsa kazansın Fenerbahçe’ye gel’ dedim. Kendisi, Konyaspor-Fenerbahçe maçını canlı izlediğini söyledi.
  • Kendisine 'Fenerbahçe'nin sana ihtiyacı var, senin de Fenerbahçe'ye ihtiyacın var' dedim. O da bunu memnuniyetle karşıladı.
  • Benim arkadaşlarımla, menajeri arasında görüşmeler devam ediyor. Onun isteği doğrultusunda oyuncu da alacağız.
  • Diğer arkadaşlar da kazanırsa Fenerbahçe’ye gelmesini arzu ederim. İnşallah biz kazanırız ve Fenerbahçe’ye getiririm.

Avrupa'da ses getirdi

Aziz Yıldırım'ın Jose Mourinho'yu takımın başına getireceğini söylemesi Avrupa basınında da yer buldu. 

  • Record: F.Bahçe başkan adayı Aziz Yıldırım, Mourinho'yu garanti etti.
  • The Sun: Mourinho, 4 aylık işsizliğin ardından Avrupa devi Fenerbahçe'den teklif aldı.
  • A Bola: Jose Mourinho, Fenerbahçe'ye yakın
  • Football Italia: Fenerbahçe'deki teknik direktörlük görevi için favori Jose Mourinho.
  • AS: Mourinho'nun yeni adresi Türkiye olabilir.
  • O Jogo: Fenerbahçe'nin adayı Mourinho ile anlaştığını duyurdu

Son adresi Roma

Mourinho, son olarak 2021-2022 sezonunda 3 yıllığına Roma'ya imza attı. İtalya ekibi Portekizli teknik direktörün yönetiminde 2021-2022 sezonunda UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde şampiyon olurken, geçen sezon ise UEFA Avrupa Ligi finalinde, İspanya'nın Sevilla takımına penaltılarda 4-1 kaybetti. Mourinho son sezonunda  ligde 20 maçta 8 galibiyet, 5 beraberlik ve 7 yenilgiyle 29 puan toplayıp 9. sıraya kadar gerileyince görevine son verildi. 

Portekiz Milli Takımı'na mesaj verdi

O bir dönemin en etkili teknik adamlarından, medya tarafından 'Special One' (Özel biri) olarak tanımlanan efsane, kısa süre önce verdiği bir röportajda "Portekiz Milli Takımı'ndan iki kez teklif aldım ama gelen teklif zamanları uygun değildi. Roma'da kalmaya karar verdim, duygular devreye girdi ve sanırım bir hata yaptım" ifadelerini kullandı. Portekiz'den bir teklif daha alacağını düşündüğünü söyleyen Mourinho "Portekiz'in çok güçlü bir takımı var, dünyanın en iyi milli takımlarından biri. Ancak Roma ile hem taraftarlar hem de şehir nezdinde harika bir duygu oluştu. Bu yüzden kabul etmek istemedim. Ülkemin takımına koçluk yapmak için üçüncü bir fırsat gelecek, bunu değerlendireceğim" dedi.

"En güçlü olmayan takımların kupa beklemesi adil değil"

Son olarak Roma'da ulaştığı finalleri değerlendiren Mourinho "Roma ile iki finale ulaşmak zordu ama aynı zamanda Manchester United ile Avrupa Ligi'ni kaldırmak da kolay olmadı. Geldiğimde her iki takım da zor durumdaydı ama ben mücadeleleri severim. Ancak bazen rekabette en güçlü olmayan takımlarla kupa kazanmam bekleniyor ve bunu adil bulmuyorum" dedi. 

Finalde kaybetmiyor

16 Ocak'ta görevinden ayrılan Jose Mourinho'nun kariyeri başarılarla dolu. 61 yaşındaki Portekizli hoca, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Avrupa Ligi, 1 Konferans Ligi dahil toplam 30 kupa kaldırdı.

  • İlk finalini Porto'yu yönettiği 2002-2003 sezonunda Celtic ile oynayan 60 yaşındaki Mourinho, sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrılarak kariyerinin ilk Avrupa kupasına uzandı.
  • İkinci finaline Manchester United ile 2016-2017 sezonunda Ajax karşısında çıkan deneyimli çalıştırıcı, 2-0'lık skorla 2'de 2 yaptı.
  • Mourinho ayrıca, 2003-2004 sezonunda Porto, 2009-2010 sezonunda da Inter ile UEFA Şampiyonlar Ligi zaferine ulaştı.
  • Roma ise bu turnuvadaki tek finalini 1990-1991 sezonunda Inter'e karşı oynadı. Inter'in ilk maçı 2-0, Roma'nın rövanşı 1-0 kazandığı finalde gülen taraf Inter oldu.

İtalyan takımlarının kupa özlemine son verdi

  • Jose Mourinho, Roma'daki ilk sezonunda UEFA'nın ilk kez düzenlediği Avrupa Konferans Ligi'nde şampiyonluğa ulaştı. Arnavutluk'un başkenti Tiran'da oynanan finalde Hollanda temsilcisi Feyenoord'u Nicolo Zaniolo'nun attığı golle 1-0 yenen Roma, kupayı müzesine götürdü.
  • UEFA organizasyonlarında en son kupa sevincini 2010 yılında Mourinho'nun yönettiği Inter ile yaşayan İtalya, 12 yıllık bekleyişin ardından yine Mourinho'nun çalıştırdığı Roma ile kupaya uzandı.

Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman?

Fenerbahçe başkanlık seçimi, 2024 yılında Mayıs ayında düzenlenecek. Teamül uygulanırsa Mayıs ayının son Cumartesi günü yani 25 Mayıs'ta olacak. Başkan adayları, adaylıklarını bu tarihten en az 7 gün önce YDK’ya noter tasdikli 500 imza ile bildirecek. Böylece en geç 18 Mayıs günü kimin kesin aday olup olmadığı belli olacak. Fenerbahçe Spor Kulübü’nde başkan ve yönetim kurulları ayrı ayrı seçilmektedir.

6 yıl sonra tekrar karşı karşıya

Sadettin Saran'ın adaylıktan çekilmesiyle sarı lacivertlilerde şimdilik Ali Koç ve Aziz Yıldırım başkanlık için mücadele edecek.  İki isim 2018'de başkanlık için yarışmış, Ali Koç 16 bin 92 oyla Aziz Yıldırım'ı geçerek Fenerbahçe'nin yeni başkanı olmuştu