18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 25.11.2022 13:07 | Son Güncelleme: 25.11.2022 15:35

İranlı futbolcular milli marşı tribünlerle birlikte söyledi

İngiltere karşılaşmasında ülkelerindeki protestolara destek vermek için maç seremonisinde sessiz kalan İran Milli takım oyuncuları Galler maçında milli marşı tribünlerle birlikte söyledi
İranlı futbolcular milli marşı tribünlerle birlikte söyledi

İran Milli Takımı, Dünya Kupası'ndaki ilk maçında İngiltere'ye karşı olan performansından ziyade ülkelerindeki protestolara destek vermesiyle gündem oldu. Futbolcuların milli marşı söylememesi dünya gündemine oturdu. İran'daki protestolar üzerine tartışmalar devam ederken hatta futbolcuların kupa sonrası ülkelerine nasıl döneceği konuşulurken İran Milli Takımı bugün Galler karşısına çıktı. Futbolcular milli marşı bu sefer tribünlerle birlikte söyledi.

Milli marş sırasında tribünlerde ağlayan taraftarlar olması kameralara takıldı. Görüntüler kısa sürede sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Güvenlik güçleri ise bu sırada ülkelerini protesto emek için üzerinde siyah çarpı olan bayraklarla tribünlerde oturan taraftarların bayraklarına el koydu.

Ahmad bin Ali Stadyumu'nda oynanan mücadeleyi İran 2-0 kazanırken galibiyet golleri 90+8'de Rouzbeh Cheshmi ve 90+11'de Ramin Rezaeian'dan geldi. Galler kalecisi Wayne Hennessey, 86. dakikada Mehdi Taremi'ye yaptığı müdahalenin ardından kırmızı kartla oyun dışında kaldı ve 2022 Dünya Kupası'nın ilk kırmızı kartını görmüş oldu.

Başka taraftarlar da İran'daki protesto hareketinin sloganı olan Kadın, Yaşam, Özgürlük yazılı tişörtler giyiyordu. Ancak ülkelerinin rejimini destekliyor gibi görünen İranlı erkeklerden oluşan küçük bir grup , stadyum dışında yabancı medyaya protestolar hakkında röportaj veren kadınlara öfkeyle İran İslam Cumhuriyeti sloganları attı. Sloganlar ve bağrışmalar futbol maçı başlamadan önce güvenlik kontrol noktasının dışında patlak verdi. Bir taraf Kadın, Yaşam, Özgürlük diye bağırırken diğerleri İslam Cumhuriyeti diye karşılık verdi.

İran Milli Takımı'nın Dünya Kupası'nda oynayacakları maçtan önce Milli Marşı okumamasıyla gündeme tekrar gelen İran protestolarıyla ilgili sorulardan bıkan İran Milli Takımı Teknik Direktörü Carlos Queiroz, BBC muhabiri Shaimaa Khalil'e isyan etti. Dün düzenlenen basın toplantısının sonrasında Queiroz, neden diğer teknik direktörlerin benzer sorularla karşılaşmadığını sorguladı.

İranlı forvet Mehdi Taremi'ye, Mahsa Emini'nin polis gözetiminde ölümünü protesto edenlere bir mesaj verip vermeyeceği sorulunca rahatsız olan Queiroz "Neden Gareth Southgate'e Afganistan'ı ve tüm kadınları yalnız bırakan İngiltere ve ABD hakkında ne düşünüyorsun?' diye sormuyorsunuz? Portekizli teknik direktör sözlerini "Politik sorular sormaya devam etmek adil mi? Bu basın özgürlüğü. Cevap vermemek ve konumumuza saygı duyulmasını beklemek de bizim hakkımız" şeklinde sürdürdü.