Manchester City'nin Premier Lig finansal kurallarını 114 kez ihlal ettiği yönündeki karar geçen salı günü açıklandı. City suçlamaların tamamını reddederken, karara itiraz etti. Kulübe uygulanacak yaptırımın belirlenmesi için ise ayrı bir süreç yürütülecek.
Diğer kulüpler tazminat talep edebilir
ESPN'in haberine göre; City'nin finansal kuralları ihlal ettiğinin tespit edilmesinin ardından, bu durumdan etkilendiğini belirten rakip kulüpler tazminat talebinde bulunabilir. Şampiyonluk, Şampiyonlar Ligi'ne katılım veya lig sıralamasına bağlı gelirler bu taleplerin kapsamında yer alabilir.
City ile Premier Lig arasındaki davayı inceleyen bağımsız komisyonun kararında, diğer kulüplere yapılacak tazminatlar değerlendirilmedi.
Kasım 2024'te Arsenal, Liverpool, Manchester United ve Tottenham, City'nin sorumlu bulunması halinde tazminat talep etme haklarını saklı tuttu. Kulüplerin bu adımı, Der Spiegel'in iddiaları yayımlamasından Premier Lig'in kararına kadar geçen altı yıllık zaman aşımı süresinin aşılmasının önüne geçmek amacıyla atıldı.
Kulüplerin, City'ye uygulanacak yaptırım kesinleştikten sonra tazminat talep edip etmeyeceklerine ve bunu nasıl yapacaklarına karar vermesi bekleniyor. ESPN, Arsenal, Liverpool, Manchester United ve Tottenham'ın olası hukuki adımlarını ve bu kulüplerin City'den tazminat talep etme gerekçelerini inceledi.
Arsenal
Arsenal, City'nin ihlal ettiği dönemde finansal kısıtlamalar altında faaliyet gösterdi. Highbury'den Emirates Stadyumu'na geçişin kulübün kendi kaynaklarıyla finanse edilmesi ve banka kredilerindeki şartlar, oyuncu maaşları ile transfer harcamalarında sınırlamalara yol açtı.
2009-2014 yılları arasında Kolo Toure, Emmanuel Adebayor, Gaël Clichy, Samir Nasri ve Bacary Sagna Arsenal'den Manchester City'ye transfer oldu.
City'nin 2009'dan bu yana kazandığı tüm başarıların yeniden değerlendirilmesi halinde Arsenal'in 2022-23 ve 2023-24 sezonlarında Premier Lig şampiyonu olarak belirlenmesi gündeme gelebilir. Ancak olası bir yeniden düzenlemenin, ihlallerin gerçekleştiği dönemle sınırlı olması bekleniyor.
Arsenal, City'ye karşı olası bir hukuki süreç konusunda yorum yapmadı. Kulüp, 2024'te tazminat talep etme hakkını saklı tutan dört takımdan biri olmuştu.
Liverpool
Liverpool, City ile iki kez bir puan farkla Premier Lig ikincisi oldu. 2018-19 sezonunda 97, 2021-22 sezonunda ise 92 puan toplayan Liverpool, her iki sezonda da şampiyonluğu City'ye kaptırdı.
2018-19 sezonunda Liverpool 97 puanla, 2021-22'de ise 92 puanla ligi ikinci sırada tamamladı. Bu iki sezon, Premier Lig tarihinde ikinci olan takımların en yüksek puan toplamlarının ikisini oluşturuyor.
City'nin sonuçlarının yeniden düzenlenmesi halinde Liverpool'un 2013-14 sezonundaki Premier Lig ve 2015-16 sezonundaki Lig Kupası şampiyonlukları da gündeme gelebilir.
Liverpool'un sahibi Fenway Sports Group'un City'nin ticari gelirlerine ilişkin şüpheleri daha önce de kamuoyuna yansımıştı. FSG, 2024'te City'nin sorumlu bulunması halinde tazminat talep etme hakkını saklı tutan kulüpler arasında yer aldı.
Manchester United
Manchester United, 2009-2018 döneminde City ile şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi sıralaması için mücadele etti.
United, 2011 FA Cup yarı finalinde City'ye elendi. 2011-12 sezonunda City, Sergio Agüero'nun son dakikada attığı golle United'ın önünde şampiyon oldu. 2015-16 sezonunda ise City ligi dördüncü, United beşinci sırada tamamladı ve Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkını City elde etti.
2017-18 sezonunda United 81 puanla ikinci olurken, City 100 puanla şampiyonluğa ulaştı.
ESPN'in aktardığına göre; United'ın 2016'da Şampiyonlar Ligi'ne katılamaması nedeniyle yaklaşık 25 milyon sterlinlik gelir kaybı yaşadığı hesaplandı. Kulüp daha sonra Avrupa Ligi'ni kazanarak 5,5 milyon sterlin gelir elde etti ve turnuvadaki iç saha maçlarından da gelir sağladı.
United'ın olası tazminat talebinde, sportif sonuçların yanı sıra ticari gelirler üzerindeki etkiler de gündeme gelebilir.
Tottenham
Tottenham, City'nin ihlal döneminde Şampiyonlar Ligi'ne katılım için mücadele eden kulüplerden biriydi.
Tottenham, Mayıs 2010'da City'yi 1-0 yenerek Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı elde etti. Bu galibiyetin kulübe en az 30 milyon sterlin değerinde gelir sağladığı dönemde hesaplandı.
Tottenham sonraki beş sezonun dördünde ligi beşinci sırada tamamladı ve City bu sezonların tamamında Tottenham'ın üzerinde yer aldı. Bu sonuçların yeniden değerlendirilmesi halinde Tottenham'ın Şampiyonlar Ligi gelirleri üzerinden tazminat talep etmesi gündeme gelebilir.
Tottenham da Arsenal, Liverpool ve Manchester United ile birlikte 2024'te City'ye karşı olası bir tazminat talebi için hukuki haklarını saklı tuttu.
Kulübün eski başkanı Daniel Levy bu dönemde görevdeydi. Tottenham'ın mevcut yönetiminde ise City Football Group bünyesinde daha önce görev yapmış bazı isimler bulunuyor. Scott Munn, Simon Davies ve Ryan Norys bu isimler arasında yer alıyor.
Kulüplerin olası hukuki adımlarının kapsamı, City'ye uygulanacak yaptırımın kesinleşmesinin ardından netleşecek.
Kaynak: Gazete Oksijen



