21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 04:34 | Son Güncelleme: 29.09.2023 04:34

Montella’nın tek sorunu Türkçe

Milli Takım’ın yeni teknik direktörü Vincenzo Montella taktik kalitesi, büyük oyunculuk geçmişi, üst düzey teknik adamlık başlangıcı, oyuncu havuzunu tanıması, oyuncularını özgür bırakırken disiplinden feragat etmeyen yapısı ve iyi iletişimciliğiyle başarılı olmak için birçok özelliğe sahip
Montella’nın tek sorunu Türkçe

Emre Özcan

Dünya futbolunun en başarılı teknik adamlarından biri olan ve Şampiyonlar Ligi’ni en çok sayıda kazanma başarısı gösteren Carlo Ancelotti, yaz aylarında Brezilya Milli Takımı’nın yeni teknik direktörü olarak açıklandı. Bu sezon sonunda Real Madrid’den ayrılacak olan İtalyan teknik adam milli takımın geçici teknik direktörlüğünü yapan Fernando Diniz’in ardından görevi devralacak ve Brezilya’ya 2002’den beri unuttuğu Dünya Kupası’nı yeniden kazandırmaya çalışacak. Dünya futbol tarihinin en başarılı ve sansasyonel milli takımlarından biri olan Brezilya’nın bir önceki yabancı hocası ne zamandı sorusu hal böyleyken mantıklı duruyor. Bunun için tarihleri ta 1960’lara kadar çekmemiz gerekiyor.

Peki Carlo Ancelotti’nin ülkesi İtalya’da durum farklı mı? Pek değil. Muhtemelen Kıta Avrupa’sının en başarılı milli takımı İtalya’nın tarihinde yabancı bir teknik adam mevcut değil. Coverciano gibi oyunun en özel akademilerinden birini barındıran İtalya’nın burada tez yazan ve teknik adamlık yapmadan bilgi-birikim yönünden elit seviyeye yaklaşan hocalara sahipken başka bir tercih yapması da zaten komik olabilirdi. Kıta Avrupa’sından çıkıp Ada’ya gittiğimiz zaman gördüğümüz sonuç ise futbolun beşiğinde de milli takımın birkaç istisna dışında tamamen yerli hocalara emanet edilmiş olduğu. 2000’li yılların başında Sven-Göran Eriksson ve Fabio Capello’yu milli takımın başına büyük umutlarla getiren İngilizler, beklediği sonuçlara ulaşamayınca tekrar yerli hocalara döndü. Bu iki teknik adam dışında İngiltere tarihinde de yabancı bir hoca mevcut değil.