21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 04:30 | Son Güncelleme: 29.09.2023 04:30

Olimpiyatta başörtüsü yasağı BM’yi kızdırdı

Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Fransa’yı temsil edecek kadınlara başörtüsü yasağı getirildi
Olimpiyatta başörtüsü yasağı BM’yi kızdırdı

Fransa’da süregelen laiklik tartışmaları spora sıçradı. Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Fransa’yı temsil edecek kadınlara başörtüsü yasağı getirilmesi Birleşmiş Milletler insan hakları sözcüsü Marta Hurtado tarafından eleştirildi. Hurtado “Kimse kadınlara ne giyip giyemeyeceklerini dayatmamalı” ifadelerini kullandı.

Geçen pazar günü Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra hükümetin laiklik kaygısına vurgu yaparak spor müsabakalarında dini sembollerin giyilmesine karşı olduklarını söylemişti. Bakanlığa göre Fransız atletler uluslararası organizasyonlarda kamu hizmeti yapıyor, bu yüzden dini inanç ve düşünce konusunda tarafsız kalmak zorundalar.

Hurtado ise kararı cinsiyet ayrımcılığı olarak görüyor ve belli bir grup aleyhine ayrımcı uygulamaların zararlı sonuçlarına işaret ediyor.

Haziran ayında Fransa’daki kadın futbolculara da başörtüsü yasağı getirilmiş, “Les Hijabeuses” (“Başörtülüler”) adındaki grubun itirazına rağmen karar iptal edilmemişti.

Sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa partisi başkanı Jean-Luc Mélenchon ise hükümeti “dine karşı anlamsız bir savaş açmakla” suçluyor.